}
abonneren

Backup & Recovery 10

Het is een nachtmerrie voor flink wat computergebruikers: u wilt uw computer opstarten, maar het systeem weigert dienst en u vreest dat u al uw belangrijke persoonlijke bestanden kwijt bent. Easy Computing heeft een backup- en recoverypakket om dit te voorkomen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Easy Computing heeft gekozen voor een pakket van het Duitse Paragon, zeker niet de eerste de beste als het om backupsoftware gaat. Het pakket, dat luistert naar de nogal lange naam Easy Computing Paragon Backup en Recovery Professional Edition versie 10, is een suite voor zowel het maken van reservekopieën als voor het herstellen van het systeem bij problemen. Het pakket is een fikse gereedschapskist voor zowel de beginnende gebruiker als de specialist en bestaat uit de pakketten Paragon Drive Backup 10.0 en Paragon System Backup 2010. Deze zijn geïntegreerd in een duidelijke, taakgerichte gebruikersinterface, met daarin de categorieën Backup & Recovery, Virtualisatiebeheer, Tools, Problemen Oplossen en Ondersteuning.

Met de taak Backup & Recovery maakt u reservekopieën van uw data. Met behulp van eenvoudige wizards kunt u bestanden als uw documenten, mediabestanden of e-mail eenvoudig archiveren of terugzetten. Hierbij kunt u gebruikmaken van diverse backupstrategieën, zoals differentiële of incrementele backups, en opslag, zoals lokaal, netwerk of ftp, roterend of vervangend. Ook kunt u hier automatische systeembackups plannen, zodat uw systeem op gezette tijden automatisch snapshots maakt van het volledige systeem en deze veilig opslaat.

Daarnaast bevindt zich in deze taak de mogelijkheid het pakket om te schakelen naar de geavanceerde modus. U krijgt dan de gebruikersinterface van Paragon Drive Backup te zien. Deze interface biedt zeer krachtige mogelijkheden en geeft direct toegang tot de volledige functionaliteit van het pakket. Zo kunt u bijvoorbeeld direct de binaire data op de disk aanpassen, iets wat voor de beginnende gebruiker niet aan te raden is.

Met adaptief herstel kunt u een versie van Windows, mits recenter dan Windows 2000, terugzetten op volledig andere hardware dan waarop de backup gemaakt is. Hiertoe worden automatisch de vereiste drivers geplaatst die nodig zijn voor deze conversie.

Backup & Recovery Professional 10 kan prima omgaan met virtuele machines. U kunt uw volledige systeem virtualiseren en in het virtualisatiebeheer kunt u de virtuele schijven van deze systemen direct kopiëren, herstellen en aanpassen. Zeker in een professionele of zakelijke omgeving zijn dit interessante mogelijkheden. Het pakket ondersteunt hiertoe Microsoft Virtual PC, VMware Workstation en VMware Fusion.

Het pakket bevat verder nog enkele interessante gereedschappen voor het bladeren door reservekopiebestanden en het maken van diverse herstelkits. U kunt eenvoudig een herstel-cd branden of een usb-stick maken waarmee u het systeem in geval van nood kunt opstarten en backups kunt terugzetten. U kunt hierbij kiezen voor een Linux- of een Windows PE-gebaseerde opstartomgeving.

Mocht u er ondanks alles nog niet uitkomen met uw systeem, dan kan het pakket logbestanden maken van uw acties, om deze naar het Easy Computing/Paragon-ondersteuningsteam te sturen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Nederlandstalig
  • uitgebreide digitale handleiding
  • zeer uitgebreid pakket
  • niet altijd even geschikt voor beginners
Deze backup- en recovery-oplossing van Easy Computing is zeer uitgebreid, robuust en krachtig. Zeker de ervaren gebruiker zal in het pakket vrijwel alle relevante tools vinden. Dankzij de taakgerichte gebruikersinterface is het pakket ook prima bruikbaar voor de minder ervaren gebruiker, mits deze niet per ongeluk verzeild raakt in de geavanceerde modus en gaat experimenteren met de mogelijkheden. Er kan dan namelijk per ongeluk flink wat schade aan het systeem worden aangebracht en dat is natuurlijk niet de bedoeling van een backup- en recoverypakket.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Backup

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI