}
abonneren

Acronis True Image Home 2009

Met Acronis True Image Home 2009 kunt u snel en eenvoudig images plannen, maken en beheren. Daarnaast biedt Acronis een aantal extra's om uw waardevolle gegevens te herstellen of juist volledig te verwijderen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Na de lange installatie wordt u direct gevraagd om een image te maken. De image kan worden opgeslagen op lokale harde schijven, netwerkstations, verwisselbare media of op een verborgen partitie voor extra veiligheid. De vernieuwde interface in de stijl van Windows Vista ziet er goed en overzichtelijk uit. U kunt na de eerste image starten met het plannen van alle backuptaken. Behalve schijven of partities kunt u ook afzonderlijke mappen, e-mail, adresboeken of instellingen van programma's archiveren. Die laatste optie is handig om snel instellingen terug te zetten voor onder andere Internet Explorer, Word, Excel of Firefox. Helaas worden maar weinig programma's herkend en is het niet mogelijk ze handmatig toe te voegen. Acronis geeft aan dat door upgrades het aantal applicaties wordt vergroot.

Helder en eenvoudig

U kunt aangeven hoe vaak u uw gegevens wilt backuppen, of u een volledige of een incrementele backup (alleen de verschillen ten opzichte van de eerste image worden opgeslagen) wilt en er zijn tal van mogelijkheden om de backup te beveiligen, te splitsen in meerdere bestanden of de compressieverhouding aan te passen. U krijgt keurig een samenvatting van alle gekozen opties voordat de backup wordt gemaakt. Door de eenvoud en duidelijkheid kan er niets misgaan. Van gedefinieerde backups kunt u via aparte vensters de planning aanpassen en de status bekijken. Vanaf nu kunt u ook met één druk op de knop uw belangrijkste data backuppen.

Het is mogelijk om een schijfletter te koppelen aan een backup, zodat u alle bestanden kunt bekijken met de nieuwe zoekoptie of kunt kopiëren. Desgewenst kiest u ervoor om de backup toe te voegen aan de originele image. Nieuw is ook dat u de backup kunt opslaan als zip-bestand, zodat u de belangrijke data kunt meenemen op een usb-stick, zonder dat u het Acronis-pakket hoeft te installeren.

Beveiligde zone

Uw systeem herstellen kan op verschillende manieren. U kunt incrementele backups terugzetten of een hele image. Dat kan vanuit een (nog) werkend systeem, maar u kunt ook gebruikmaken van de herstel-cd die u zelf kunt maken. Voor het herstellen kunt u aangeven welke bestanden er moeten worden overschreven of juist niet. Zo voorkomt u dat u e-mail, contacten of documenten kwijtraakt die nog niet in de backup waren opgenomen. U kunt uw image ook bewaren in een beveiligde zone. Op een verborgen beveiligde partitie wordt dan de image geplaatst. Bij het starten van de pc kunt u op F11 drukken om Acronis True Image Home te starten en uw systeem herstellen.

Testomgeving

Een fantastische functie is Try&Decide. Hiermee creëert u een virtuele omgeving in de beveiligde zone om software te testen. Denk hierbij aan nieuwe drivers, conversieprogrammaatjes of freeware. Van tevoren weet u niet of deze software werkt met al uw instellingen, voldoet aan uw verwachtingen of dat er ongewenste rommel mee wordt geïnstalleerd. In de Try&Decide-modus is uw systeem beveiligd tegen alle gevaren en kunt u de software net zolang testen als nodig is. Daarna kunt u bepalen of u de veranderingen in het systeem wilt doorvoeren of niet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prettig in gebruik
  • Try&Decide-optie om nieuwe software te testen
  • traag bij het starten en maken van backups
Acronis True Image Home 2009 is een goed en gebruiksvriendelijk pakket om uw data mee te beveiligen. De heldere handleiding en helpteksten dragen daar zeker aan bij. We zijn vooral gecharmeerd van de mogelijkheden om backups toe te voegen aan een originele image en de Try&Decide-modus om software te testen. Dat u daarbij ook nog tools krijgt om software definitief te verwijderen zonder sporen achter te laten, is mooi meegenomen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Backup

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI