De beste draadloze headsets voor op kantoor getest

Op kantoor en in callcenters is er vaak veel lawaai. Met een headset kun je in die omstandigheden toch nog rustig op je computer werken en met je pc of smartphone bellen. Wat zijn de beste draadloze headsets voor op kantoor? We hebben er zes getest.

We gebruiken onze computer meer en meer als universeel communicatieapparaat, zowel thuis als professioneel. Om te chatten, te gamen en te telefoneren via een computer is een headset onmisbaar. De keuze is enorm, van eenvoudige koptelefoon met microfoon, tot draadloze ‘multipoint’-headset die tegelijk kan worden gebruikt met pc, smartphone en eventueel zelfs vaste telefoon.

De voordelen liggen voor de hand. Je verstaat je gesprekspartner beter en zelf ben je ook beter verstaanbaar. Je handen blijven vrij om je computer te bedienen of om iets te noteren. En met een draadloze headset kun je je werkplek verlaten om iets te halen of gewoon rond te lopen tijdens het gesprek. Ten slotte komt de headset ook van pas als je een multimediabestand zoals een video wil bekijken zonder anderen te storen.

Een goede headset is onontbeerlijk in ‘unified communications’ (uc). Bij uc-compatibele headsets mag je er zeker van zijn dat je het volume en de gesprekskwaliteit kunt regelen via uc-software van Microsoft, Avaya, Cisco en andere bedrijven. Dat is gemakkelijker dan de knoppen op de headsets te gebruiken, al kan dat natuurlijk ook.

De geteste headsets gebruiken bluetooth voor de draadloze communicatie. Als je pc of laptop geen bluetooth aan boord heeft, kun je de meegeleverde usb-dongel gebruiken. Soms is het een goed idee om die in elk geval te gebruiken, want niet alle computers ondersteunen bijvoorbeeld breedbandaudio via de ingebouwde bluetooth, terwijl de dongel dat soms wél ondersteunt en dus zorgt voor een betere verstaanbaarheid tijdens gesprekken.

Klik op de afbeelding voor alle testresultaten.

© PXimport

Logitech H600 & H800

beste draadloze headsets

© PXimport

De H600 en H800 zijn betaalbare draadloze headsets van Logitech. De H600 is een basismodel zonder bluetooth dat via de Logitech nano-adapter alleen met een computer of laptop werkt. Het draadloze bereik bedraagt maximaal tien meter. De H800 is het topmodel in het headsetaanbod van Logitech (maar nog steeds zeer betaalbaar) en werkt met alle courante telefonie-apps voor macOS, Windows en ChromeOS. Het heeft echter geen uc-certificatie en is duidelijk vooral bedoeld voor gemiddeld thuisgebruik tijdens het gamen, telefoneren (computer zowel als smartphone) en muziek beluisteren. De accu gaat maximaal zes uur mee, dus minder dan een volledige werkdag.

Het duurt ook ruim drie uur om hem met behulp van de meegeleverde usb-kabel via een laptop of computer weer op te laden. Tijdens het laden kun je de headset overigens wel gewoon blijven gebruiken: de usb-laadkabel is met 1,2 meter lang genoeg. De draadloze verbinding werkt bij de H800 naar keuze via bluetooth of de meegeleverde, reeds gekoppelde Logitech usb-adapter. Het bereik bedraagt maximaal twaalf meter.

Je houdt deze headsets wellicht niet een volledige werkdag op je hoofd, ook al vanwege de schuimrubberen hoofdband en dito oordoppen, die na een tijd vrij warm aanvoelen. Deze headsets zijn sowieso van vrij goedkoop kunststof vervaardigd en dragen minder comfortabel dan die van bijvoorbeeld Plantronics en Sennheiser, met hun van zacht rubber vervaardigde beschermmaterialen. Maar die professionele headsets zijn natuurlijk ook veel duurder. Gebruik je een headset echter maar af en toe en wil je op de kosten letten dan voldoen deze Logitechs wel.

De flexibele microfoonbeugel die geïntegreerd is in de rechteroorschelp schuift naar omhoog en verdwijnt dan vrijwel in de hoofdband. Linker- en rechterkanaal omdraaien is bij deze headsets evenwel niet mogelijk. Ook moet je zelf op de ‘mute’-knop op de rechteroorschelp drukken wanneer je de microfoon in de hoofdband schuift, want dit gebeurt niet automatisch. Op de schelp vind je drukknoppen om het volume te regelen en (bij de H800) om telefoongesprekken te voeren. Bij de H800 selecteer je de verbindingsmethode (bluetooth of nano-adapter) via een schuiftoets. Een andere schuiftoets gebruik je om heen en weer te springen in een muzieklijst.

Er is geen software-ondersteuning en ook bescherming tegen onverwachte piekgeluiden ontbreekt. Wel kun je de oorschelpen naar binnen klappen en de headsets zo gemakkelijker met je meenemen. De audiokwaliteit van de H800 is net even wat beter dan die van de H600.

Logitech H600 & H800

6Score60

  • Pluspunten

  • Betaalbaar

  • Ook bruikbaar tijdens laden

  • Inklapbaar

  • Minpunten

  • Matige bouwkwaliteit

  • H600 geen bluetooth

  • H800 voelt warm aan

Plantronics Voyager 6200 UC

Plantronics Voyager 6200 UC

beste draadloze headsets

© PXimport

Over-het-oor headsets dempen het omgevingsgeluid beter dan headsets met oordopjes, zeker in drukke kantoren. De Plantronics Voyager 6200 UC combineert oordopjes met een stevige, flexibele nekbeugel die bekleed is met zacht aanvoelende kunststof. Die beugel heeft een hoog draagcomfort, bevat vier omnidirectionele microfoons met digitale geluidsonderdrukking en alle bedieningsknoppen. Er is ook een trilmechanisme voor binnenkomende oproepen. Dankzij de beugel kun je de doppen wanneer nodig gewoon uit je oren trekken en naar beneden laten hangen. De beugel blijft rond je nek. Zo is de headset snel bruikbaar bij een telefoongesprek of wanneer je iets wilt beluisteren.

De headset weegt maar 56 gram, zodat je al snel vergeet dat je hem draagt. De doppen passen dankzij zachte, kleine, flexibele haakjes comfortabel in de oorschelp. Je kunt de doppen vervangen door meegeleverde kleinere of grotere formaten. Deze stereoheadset ondersteunt de verbeterde APTx muziek-codec voor hifi-geluid. Je kunt de Voyager 6200 uc gelijkertijd aan acht apparaten koppelen. Aansluiten kan met twee apparaten tegelijk. De Klasse 1 bluetoothradio heeft een maximaal bereik van dertig meter, maar standaard is de ‘extended range’ uitgeschakeld om de accu te sparen.

Allerlei digitale beschermingsmechanismen garanderen dat je geen gehoorbeschadiging oploopt door onverwacht harde geluiden. Een ander handig trucje is het mute-alarm: dat waarschuwt je op fluistertoon wanneer je praat terwijl de mute-knop ingeschakeld is. Druk je twee seconden lang op de beltoets dan schakel je de stembediening van het verbonden apparaat in. Cortana, Google Now en Siri worden zo ondersteund.

De accuduur is lang genoeg om een normale werkdag mee door te komen. Opladen kan direct via de beugel en een usb-kabel, maar Plantronics levert daarnaast een klein usb-laadstation mee. Met behulp van de Plantronics Hub App voor desktop, iOS en Android wijzig je instellingen zoals de soort en de taal van de gesproken statusboodschappen (helaas geen Nederlands), soort en volume van beltonen en trillingen of de duur dat ‘active noise cancellation’ (anc) actief is vóór dit tijdens lange pauzes automatisch uitgeschakeld wordt om de accu te sparen. Je regelt hier tevens of de headset aanwezigheidsinformatie (‘presence’) mag doorgeven aan Microsoft Lync en Skype.

Updaten van de Hub-software zelf vergt helaas dat je de computer herstart. Doe je dit niet dan werken de firmware-updates niet correct. Bedrijven kunnen meerdere van deze headsets beheren via de (te betalen) Plantronics Manager Pro-suite.

De geluidskwaliteit is uitstekend, zowel tijdens telefonie als bij het beluisteren van muziek. De actieve onderdrukking van lawaai werkt goed in een kantooromgeving, maar minder goed buiten in een drukke straat of in een voertuig. Het blokkeert lage frequenties goed (bijvoorbeeld motorlawaai), maar minder goed midden en hoge frequenties (bijvoorbeeld jengelende kinderen).

Plantronics Voyager 6200 UC

10Score100

  • Pluspunten

  • Draagcomfort

  • Geluidskwaliteit

  • Gehoorbescherming

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Update van Hub vergt herstart computer

  • Slecht zichtbare Links/Rechts-aanduiding

Plantronics Voyager Focus UC

beste draadloze headsets

© PXimport

De Voyager Focus UC draag je tegen het oor. De microfoon positioneer je via de draaiende beugel naar boven als je die niet gebruikt. Verder kun je de headset naar keuze links of rechts dragen. De stereorichting wijzigt automatisch naargelang de positie van de microfoon. De zachte oordoppen dempen omgevingsgeluid op zowel passieve als actieve wijze. Een druk op de OpenMic-knop schakelt de actieve noice-cancelling uit, zodat je je omgeving kunt horen zonder dat je de headset hoeft af te zetten. De anc belast de accu extra en vermindert de maximaal haalbare spraak- en luistertijd met twee à drie uren. Je kunt de functie ook permanent uitschakelen via software, of met de schuifknop op de onderkant van één van de oordoppen.

De meegeleverde piepkleine usb-dongel is dezelfde als bij de Voyager 6200 UC. Hd-spraak is ook hier standaard uitgeschakeld om de accu te sparen. De ‘extended range’ van de Klasse 1 radio is standaard om dezelfde redenen uitgeschakeld. Dezelfde gehoorbeschermingsmechanismen als bij de Voyager 6200 UC zijn aanwezig.

Je beperkt bijvoorbeeld de gemiddelde dagelijkse geluidsblootstelling tot 80 of 85 dBA, zoals de EU-wetgeving dit vereist. In de Hub-software kies je het typisch aantal gebruiksuren. Standaard is dit acht uur per dag, maar je kunt dit wijzigen in twee, vier of zes uur. Onafhankelijk van die keuze zal de headset altijd geluidsniveaus boven 118 dBA filteren. Daarnaast is er nog een ‘antischrik’-filter, die onverwachte geluidspieken filtert.

Slimme sensoren automatiseren bepaalde handelingen, maar dit functioneert alleen bij verbindingen met smartphones. Zet je de headset af dan zal muziek die je beluistert pauzeren. Doe je dit tijdens een telefoongesprek dan wordt de microfoon uitgeschakeld. Komt er een gesprek binnen dan wordt het automatisch aangenomen als je de headset opzet.

Op een pc wordt aanwezigheidsinformatie doorgegeven aan Microsoft Lync en Skype, maar je kunt dit uitschakelen. Je kunt de headset ook koppelen met ‘softphones’ van verschillende merken. Gesprekken en beltonen worden dan via de gekozen softphone omgeleid. Audio van iTunes of Windows Media Player pauzeert automatisch bij een binnenkomend gesprek. Opladen kan direct via de usb-aansluiting op een van de oordoppen of door de headset in de meegeleverde standaard te hangen. Het softwarebeheer is hetzelfde als bij de andere Plantronics-headset.

De Voyager Focus UC draagt comfortabel, dankzij de zachte oordoppen en de instelbare hoofdbeugel. Het wordt gelukkig niet te warm onder de doppen. De belangrijkste bedieningsknoppen zijn goed bereikbaar. De geluidskwaliteit is goed, zowel tijdens gesprekken als bij het beluisteren van muziek. Muziek klinkt wel net even wat beter als je de actieve lawaaionderdrukking uitschakelt.

Plantronics Voyager Focus UC

8Score80

  • Pluspunten

  • Draagcomfort

  • Geluidskwaliteit

  • Actieve lawaaionderdrukking

  • Minpunten

  • Update van Hub vergt herstart computer

  • Engelstalige software

  • Prijzig

Sennheiser MB Pro 2 UC ML

beste draadloze headsets

© PXimport

De MB Pro 2 UC ML heeft twee oorschelpen en een draaiende microfoonbeugel die je snel naar boven kunt zetten wanneer je hem niet gebruikt. Als je de beugel echter volledig rechtzet, dekt die ietwat onhandig de multifunctionele bedieningstoets op de oorschelp af. Deze kleine toets heeft bovendien zoveel functies dat je er het overzicht dreigt bij te verliezen.

Als je de MB Pro efficiënt wil leren bedienen zul je jezelf in de meegeleverde visuele Quick Guide moeten verdiepen. Een tweede, iets grotere bedieningstoets bevindt zich onderaan dezelfde oorschelp. Die regelt het volume en schakelt de microfoon tijdelijk uit. De toets dient ook om de stereoweergave en werking van de volumetoetsen om te keren, zodat je de microfoon naar keuze links of rechts kunt dragen. Dit gebeurt dus niet automatisch zoals bij de Plantronics Focus. Wel helpt de MB Pro je via gesproken statusboodschappen om de verschillende functies van de multifunctionele toets te leren onthouden.

De oorschelpen zijn erg klein: ze dragen wel comfortabel, maar dempen het omgevingsgeluid minder dan grotere schelpen. Identiek dezelfde headset is verkrijgbaar in mono-uitvoering met één oorschelp (MB Pro 1). De door ons geteste MB Pro 2 UC ML-stereoversie wordt geleverd met een usb-laadstand, werkt samen met uc-softphones van verschillende fabrikanten én is gecertificeerd voor de zakelijke variant van Skype. Neem je de headset van de laadstand dan beantwoord je automatisch een oproep die via softphone binnenkomt; omgekeerd beëindig je een gesprek door de MB Pro opnieuw in de stand te hangen. Aanwezigheidsinformatie wordt automatisch doorgegeven. De goedkopere ‘uc only’-versie is compatibel met softphones en de nog goedkopere gewone uitvoering heeft geen uc-certificatie.

Een kleine, reeds gekoppelde usb-bluetoothadapter wordt meegeleverd. Het opgegeven draadloze bereik is 25 meter. De autonomie is lang genoeg om een werkdag mee door te komen. Bovendien is de accu in veertig minuten tijd weer voor de helft geladen. Indien verbonden met een iPhone zie je de accustand van de headset in het statusscherm van de smartphone.

Om de firmware te updaten met behulp van Headsetup Pro dien je de headset uit te schakelen en via een usb-kabel te verbinden met een computer, maar dat kan alleen als je een oorschelp verwijdert. Nogal onhandig, al is een firmware-update natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet. Ze voegde bij ons trouwens de belangrijke multipoint-functie toe: de MB Pro kan tegelijk met twee draadloze apparaten communiceren.

Draagcomfort, geluidskwaliteit en bereik zijn behoorlijk tot goed. Wel wordt het onder de kleine oorschelpen warmer dan bij de Plantronics Voyager Focus, vooral als je de hoofdbeugel te hard aanspant. Luide geluiden boven de 118 dbA worden automatisch uitgefilterd om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Sennheiser MB Pro 2 UC ML

8Score80

  • Pluspunten

  • Microfoonkwaliteit

  • Bescherming tegen geluidspieken

  • Nederlandstalige software

  • Minpunten

  • Kleine bedieningsknop

  • Omslachtige firmware-update

Sennheiser SDW 5016 - EU

beste draadloze headsets

© PXimport

De SDW 5016 is een combinatie van een telefoonbasis (SDW 5 BS), mono-headset (SDW 10 HS) en bluetoothdongel (BTD 800, werkt met alle soorten telefoons). Deze combinatie is bedoeld voor gebruikers die veel bellen via allerlei kanalen. Via tiptoetsen op de voorkant van de basis zet je een gesprek snel in de pauzestand, voeg je een gepauzeerd gesprek toe aan een actief gesprek of schakel je tussen actieve gesprekken.

De draadloze communicatie tussen headset en basisstation gebeurt via de dect-techniek die we kennen van draadloze telefoons. Voordeel hiervan is een groter bereik, tot maximaal honderd meter in een open ruimte of ruim vijftig meter binnen. Nadeel is dat dit niet met smartphones werkt, maar Sennheiser lost dit op via een usb-bluetoothadapter die je in de basis stopt. Met behulp van toetsen op de onderkant van de basis regel je het dect-bereik tussen tien en honderd meter. De dect-communicatie is versleuteld met 128bit-authenticatie. De usb-poort voor de bluetoothadapter kan uitgeschakeld worden, zodat alleen nog sterk versleutelde communicatie mogelijk is.

Het basisstation koppel je via poorten op de achterzijde naar keuze aan een kantoortelefoon, een headset en/of een computer (via usb) voor gebruik met een softphone of een uc-oplossing. Via oplichtende tiptoetsen vooraan op de basis kies je het communicatiekanaal. Uiteraard kun je gesprekken ook aannemen of starten via de drukknop op de zijkant van de oorschelp. In de microfoonbeugel is een bezet-led geïntegreerd. Optioneel koppel je een groter Sennheiser UI 10 BL ‘Busy Light’ aan de basis via een 2,5mm-jackplug op de achterkant. Het ledlicht toont in een gemeenschappelijk kantoor op grotere afstand jouw status: rood wanneer je in gesprek bent, geel bij afwezigheid en groen wanneer je beschikbaar bent.

Je draagt de headset links of rechts, naar keuze direct aan het oor, of bevestigd aan een hoofd- of nekbeugel. De gevoeligheid van de microfoons kun je aanpassen via een draaiknop aan de onderkant van het basisstation. De magnetische uitstulping waarmee je de headset in de basis hangt om hem op te laden heeft een uitsparing waarin je een identificatieplaatje schuift dat je zelf kunt printen. Zo blijft de juiste headset altijd bij zijn gebruiker.

Deze headset ondersteunt naast breedband- ook superbreedbandaudio tot 11,5 kHz. Dat verbetert de verstaanbaarheid van gesprekken merkbaar, vooral in een drukke omgeving. De website van de fabrikant bevat enkele demobestanden die dit treffend illustreren. Daarnaast is er nog een ‘fullband’-stand tot 16 kHz voor het beluisteren van muziek. Echter, de beloofde tien uur spreektijd is wel berekend op het gebruik van ‘narrowband’-telefonieaudio tot 3,5 KHz. ‘Ultra wideband’ en fullband verminderen de gebruikstijd tot zes à zeven uur. Wel is de headset in een uur tijd volledig en in een half uur tijd voor de helft opgeladen.

Sennheiser SDW 5016

8Score80

  • Pluspunten

  • Geluidskwaliteit

  • Bereik

  • Sterke versleuteling

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Steile leercurve

  • Superbreedband belast accu

Conclusie

De Plantronics Voyager 6200 UC is een ideale kantoorheadset die ook onderweg comfortabel werkt. Dit model verdient het keurmerk Best Getest. Verkies je een headset die over het oor valt dan leggen de andere geteste modellen van Plantronics en Sennheiser verschillende accenten, maar ze werken even goed. Gezien de relatief lage prijs is de Sennheiser MB Pro 2 UC ML dan een verdiende Slimme Koop. Om af en toe thuis te gebruiken is de veel goedkopere Logitech H800 ook het overwegen waard.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten