Wis de persoonlijke tags uit je muziek

Veel online muziekwinkels (zoals iTunes en Amazon) verkopen muziek met daarin unieke gebruikersgegevens die te herleiden zijn naar jouw account. Wil je niet dat deze informatie op straat kan komen te liggen, was dan je muziekbestanden schoon.

iTunes, Amazon, allemaal voegen ze speciale id3-tags toe aan je gekochte muziek. Bestudeer je bijvoorbeeld je gekochte muziekbestanden van iTunes, dan zie je dat deze bestanden onder meer je Apple ID prijsgeven. Wil je dat je gebruikersnaam niet in de verkeerde handen kan vallen, dan kan je muziekbestanden schoonmaken met iDesiccate.

1. Voorbereiden en starten
iDesiccate maakt gebruik van het .Net Framework 2.0. Zeer waarschijnlijk heb je dit al op je computer staan. Start Internet Explorer (de applicatie werkt niet onder Chrome), open invertedsky.net/desiccate en klik op de Install-knop. Mocht je het .Net Framework 2.0 nog niet hebben, dan wordt dit eerst geïnstalleerd. Bij het installeren van iDesiccate komt Windows met een beveiligingswaarschuwing; klik op Installeren. Als alles goed gaat, heb je even later het applicatievenster voor je neus.

2. Schoonmaken
De applicatie is vrij simpel te bedienen. Bij Music Path geef je aan waar op je harde schijf de muziekbestanden staan. Vervolgens heb je drie verschillende tag-soorten die je kunt verwijderen:
• PRIV (Private data) – wordt door Amazon en veel andere diensten gebruikt;
• COMM (Comments) – wordt door vrijwel alle diensten gebruikt;
• UFID (Unique file ID) – wordt door iTunes gebruikt.
Vink de relevante tags aan, maar let op: als je COMM aanvinkt, dan wis je ook je eigen mogelijke commentaar uit de id3-tags. Wil je zeker weten dat je de juiste tags verwijdert en dat er geen belangrijke andere gegevens verdwijnen, doe dan eerst een droge test door Don’t change files aan te vinken. In het Log-scherm zie je vervolgens welke informatie iDesiccate zou verwijderen. Ben je klaar om de bestanden daadwerkelijk op te schonen, dan haal je het vinkje weg en klik je opnieuw op Start.

Juridische disclaimer
Je kunt natuurlijk ook je persoonlijke gegevens uit je muziekbestanden verwijderen met iDisiccate, met als doel deze bestanden vervolgens te verspreiden via peer-to-peer-diensten zoals Kazaa of bittorrent. In Nederland is het downloaden van muziek en films legaal, maar het uploaden ervan is dat niet! Hou hier dus rekening mee.

Wis de persoonlijke tags uit je muziek

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Workshop, Audio

Tags: amazon, itunes