abonneren

WinAmp 5.5

Winamp was lange tijd de de facto standaard voor het afspelen van mp3-bestanden. De reden van het succes van Winamp zit in twee trefwoorden: skins en plugins.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De hele gebruikersinterface van Winamp kan worden gewijzigd met behulp van skins. Deze zijn op de Winamp-website eenvoudig te downloaden. Winamp-versies 1 en 2 hadden een vaste gebruikersinterface, waarop alleen een andere afbeelding kon worden geprojecteerd. Bij Winamp 3 en 5 kunnen skinmakers zich helemaal uitleven, hetgeen kan leiden tot zeer fraaie - maar soms ook tot totaal onwerkbare - gebruikersinterfaces. Een handige eigenschap is de modulaire opbouw van Winamp: modules als de equalizer, de playlisteditor, de mediabibliotheek en de visualisatie kunnen naar wens aan of uit worden gezet.

Plugins voegen functionaliteit toe aan Winamp. Zo zijn er plugins voor mediaformaten die niet standaard worden ondersteund, voor visualisaties, voor het schrijven van wav-bestanden etc. Met één van de standaard skins is Winamp eenvoudig te bedienen. Ook hier is er een centrale mediabibliotheek waarin zowel online als lokale media kunnen worden opgeslagen. De mediabibliotheek kan automatisch bij het starten of op vaste intervallen worden bijgewerkt.

Standaard ondersteunt Winamp al erg veel mediaformaten. Dankzij de pluginmogelijkheid wordt bijna ieder formaat wel ondersteund. Vanuit de mediabibliotheek kunt u eenvoudig Shoutcast radio of tv afspelen. Wel ontbreekt ondersteuning voor divx-films, maar hiervoor is een plugin beschikbaar. Winamp Pro (kosten: € 17,99) kan ook cd's naar mp3 rippen en ondersteunt branden naar cd op hoge snelheid.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudige bediening
  • uitbreidbaar middels plugins en skins
  • ondersteuning voor veel mediaformaten, inclusief streaming media
  • geen ondersteuning voor divx films
  • rippen en branden alleen mogelijk in de pro-versie
Als alternatief voor Windows Mediaplayer is Winamp in ieder geval een aanrader. Dit vanwege de vele mediaformaten die het ondersteunt, de goede mediabibliotheek en de ongelofelijke hoeveelheid skins en plugins. Wel is het jammer dat voor rippen en branden geld gevraagd wordt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: