Wavepad Soundeditor

Wavepad is een gratis programma van softwarebedrijf NCH dat alle basisfuncties bevat voor geluid- en muziekbewerking.
Wavepad is geen slecht programma, maar mist toch echt wat functies, zeker in vergelijking met zijn gratis concurrent Audacity.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • basisfuncties voldoen
  • gratis
  • Minpunten
  • weinig controle over opnamekwaliteit
  • alleen noodzakelijke functies voor effecten

Wavepad heeft een betaalde versie met uitgebreidere mogelijkheden en in het basisprogramma zul je nog wel eens stuiten op een verwijzing naar de betaalde optie. Een handige functie als bookmarks invoegen (een geluidspunt aanwijzen om nauwkeurig te kunnen bewerken) is bijvoorbeeld alleen betaald beschikbaar. Het fijne van Wavepad is dat het programma logisch in elkaar steekt en je er ook als onervaren gebruiker mee uit de voeten kunt. In het linkerschermdeel heb je bovendien snelkoppelingen naar editing en effects tutorials. Bovendien zie je een uitleg zodra je met je muis boven een optie blijft hangen.

Kwaliteitscontrole

Het is mogelijk om met het programma een opname te maken, maar Wavepad geeft betrekkelijk weinig controle over de kwaliteit van die opname. Wel kun je keuzes maken met betrekking tot het apparaat of microfoon waarvan je wilt opnemen en kun je, bij het opslaan van de bestanden, keuzes maken in de compressie en de kwaliteit van het opnamebestand. Dat kan handig zijn wanneer je met een gitaar een opname maakt. Los van opnamen kun je ook bestaande geluidsfragmenten invoegen. Zo is er een ingebouwde ripper om muziek direct van cd’s te halen. Wavepad ondersteunt de meeste formaten, in elk geval de bekende als wav en mp3. Wanneer je gebruikmaakt van Wavepad krijg je ook automatisch de beschikking over een library met extra geluiden, zoals een toeter van een auto of een hoorn. Die geluidsfragmenten staan overigens niet op je computer, maar worden gedownload zodra je op een fragment klikt.

Beperkte effecten

De mogelijkheden om effecten toe te voegen zijn bij Wavepad in vergelijk met de andere soundeditors beperkt, maar de noodzakelijkste functies zijn wel ingebouwd. Je kunt bijvoorbeeld wel geluid equalizen, het volume over meerdere tijdsmomenten aanpassen, spelen met de snelheid van een fragment en een geluidsfragment vrijwaren van ruis. Wavepad is minder geschikt voor het mixen en bewerken van meerdere muzieksporen mixen. Zo heb je niet de mogelijkheid meerdere sporen boven elkaar te zetten en ze tegelijk af te laten spelen, zodat je tijdens het bewerkingsproces kunt horen hoe het samenspel van je geluidssporen precies klinkt. In dat geval kun je beter gebruikmaken van Mixpad, een softwarepakket van dezelfde ontwikkelaar, waarmee je geluidssporen kunt verbinden en mixen. Nadeel van dat programma is weer dat je de bewerkingsmogelijkheden van de individuele geluidsfragmenten mist. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: audio, wavepad