abonneren

Wavelab 7

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Groot nieuws: na vijftien jaar alleen voor de pc, is Wavelab nu ook beschikbaar voor de Mac. Voor Mac-gebruikers is dit bijzonder nieuws, want Wavelab is namelijk de grote concurrent van BIAS Peak (enkel op Mac). Verder zit er ook voor pc-gebruikers genoeg nieuws in versie 7.

Steinberg Wavelab 7 is een professionele oplossing voor mastering, audio-editing en restauratie. Het installeren van Wavelab 7 neemt slechts luttele minuten in beslag. Niet onbelangrijk: dit pakket wordt beveiligd met een dongle. Dat kan vervelend zijn, maar we begrijpen deze maatregel, want de technologie die al vijftien jaar in Wavelab zit ingebakken, bestaat uit complexe algoritmes die Steinberg zo goed mogelijk wil beschermen.

Net als heel veel digital audio workstations (DAW), is ook dit masteringpakket het virtuele alternatief voor hardwarematige mastering. En dan is € 599 plots niet zo heel veel, want de modules van dit pakket zijn in de niet-virtuele wereld peperduur en vooral superprofessioneel. Voor de kenners: in Wavelab 7 zit de befaamde UV22HR-ditheringmodule van Apogee. UV22HR codeert 24-bit signalen in een 16-bit formaat (cd) met behoud van detail en resolutie en zonder verdere kleuring of vervorming van het oorspronkelijke 24-bit signaal. Alleen al met dit kleine onderdeel wordt elke track hoorbaar beter. Helemaal op het einde van het masteringproces zorgt de nieuwe brandengine voor een professionele ddp-image (Disk Description Protocol). Wavelab is absoluut geen speelgoed en dat blijkt uit elk onderdeel.

Een goede manier om een dergelijk pakket te testen, is om een zelfgeproduceerde song – in dit geval gemaakt in Cubase – door Wavelab 7 te halen en het resultaat naar een hoger professioneel klinkend niveau te tillen. Het ontbeert onze song namelijk aan ‘punch’ en de equalizing en het stereobeeld kunnen veel beter. Onze stereotrack kan met andere woorden wat mastering gebruiken. Inladen gaat gemakkelijk en we stellen vast dat Wavelab zo’n beetje alle audioformaten inleest, van kleine mp3-bestandjes tot en met hoge resolutie 5.1- en 7.1- audioformaten. Als we naar onze track luisteren zonder bewerking, zijn we nog steeds heel tevreden over het resultaat, maar al heel snel merken we dat – met het gebruik van de juiste tools – de track echt veel beter wordt. We halen de ruis weg (met een ingebouwde kwaliteitsmodule van Sonnox), we maken het stereobeeld breder, we voegen wat meer ‘sprankeling’ toe met de ingebakken equalizer, we zorgen ervoor dat het laag – wat een rommeltje was – weer gedetailleerd wordt, enzovoort. Al heel snel ontdekken we dat een quasi afgewerkte track op heel veel manieren kan verbeterd worden. En dat is pas het topje van de ijsberg.

Als we dieper gaan graven, ontdekken we een heleboel nieuwe dingen. De workspace kan integraal aangepast worden voor wat u wilt doen (bijvoorbeeld mastering of restauratie) en voor welke modules en tools u al dan niet op de voorgrond wilt hebben. Nieuw zijn de vst3-plugins, waaronder bijzonder precieze equalizers, uitstekende postfilters, multibandcompressoren en nog veel meer. Ook ronduit schitterend is het DIRAC 2.2-algoritme voor time stretching. De restauratietools zijn van Sonnox en werken perfect (ruis weghalen, klikjes verwijderen, hum elimineren).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • dualplatform: pc én mac
  • precisie van de tools
  • brede ondersteuning audioformaten
  • interface hier en daar oubollig
  • complex voor de leek
Wavelab 7 is een grote doos met heel veel tools. Het pakket is complex en met grote diepgang en precisie inzetbaar. Bovendien is het nog gebruiksvriendelijk ook – voor kenners.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: