abonneren

VLC Mediaplayer

VLC is een opensource mediaspeler die naast Windows ook draait op Linux, Mac OS, Solaris etc. Het is een eenvoudige mediaspeler, maar hij ondersteunt wel de belangrijkste mediaformaten. Als enige speler was VLC direct in staat om ons divx-bestand af te spelen.

VLC is primair bedoeld voor het streamen van video en het afspelen van die videostreams. U kunt VLC dus inzetten als streamingserver en als streamingclient. Daarbij is op de VideoLAN-website veel informatie te vinden over hoe dat in zijn werk gaat en welke bandbreedte nodig is voor fatsoenlijke streaming. Er zijn op internet geen VLC-streams te vinden, en VLC is niet geschikt voor de meest gangbare streams zoals Realmedia, Shoutcast etc.

Er zit geen mediabibliotheek in VLC. Enerzijds maakt dat de speler wel kleiner, maar anderzijds moet u dan zelf de media overzichtelijk opslaan - als u tenminste nog iets wilt terugvinden. Gelukkig spreekt de bediening van VLC voor zich.

Omdat VLC is bedoeld om streams te genereren en af te spelen, leidt dat tot geavanceerde mogelijkheden voor bijvoorbeeld bestandsconversie. Hierover is op internet meer informatie te vinden, maar dit is niet eenvoudig. VLC is dan ook vooral geschikt als mediaspeler en minder voor het converteren van audio en video.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitgebreide lan stream mogelijkheden
  • eenvoudige bediening
  • ondersteuning voor veel mediaformaten
  • geen mediabibiliotheek
  • geen rip-functionaliteit
Het sterkste punt van VLC is zijn ondersteuning van vele multimediaformaten en zijn uitgebreide streaming mogelijkheden. Als echte mediaspeler zijn de mogelijkheden wat beperkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: