Vijf recente Spotify-functies in de spotlight

© PXimport

Vijf recente Spotify-functies in de spotlight

Geplaatst: 13 mei 2020 - 07:21

Aangepast: 25 november 2022 - 10:22

Laura Jenny

Spotify bestaat al bijna vijftien jaar. Hoewel we de muziekstreamdienst uit Zweden wereldwijd pas echt op grote schaal zijn gaan gebruiken sinds vijf jaar, wordt er nog steeds volop op geïnnoveerd. We kijken naar vijf handige Spotify-functies die er het afgelopen jaar bij zijn gekomen.

Spotify is opgekomen in een tijd waarin muziek nog veel illegaal werd gedownload. Software als Kazaa en eerder Napster werden volop gebruikt om aan muziek te komen. Maar tegelijk met de opkomst van smartphones en de verbetering van ons datanetwerk was er ook ruimte voor iets nieuws in de muziekwereld. Spotify is gebaseerd op een freemiummodel. Dat betekent dat je met een gratis account toegang krijgt tot alle muziek op het platform, maar daaraan kleven wel restricties.

Zo krijg je vaak dezelfde advertenties tussendoor te horen en kun je geen muziek downloaden (voor offline luisteren). Met een betaald account van een tientje per maand omzeil je advertenties en kun je wel muziek downloaden. Inmiddels zijn er maandelijks 286 gebruikers actief op Spotify en komt het totaal betalende abonnees uit op 130 miljoen. Inmiddels is het bedrijf al goed voor een omzet van 1,8 miljard euro.

Groepsessies

Succesvol is Spotify zeker. Maar om ook voor te blijven lopen, is innovatie nodig. De nieuwste functie is nét uit, namelijk de optie om groepssessies te starten en social distancing te stimuleren. Hiermee hoopt Spotify social distancing tijdens de pandemie te stimuleren. Je kunt - als je Spotify Premium hebt en de meest recente versie van Spotify - via de ‘Connect’-knop in een nummer een groepssessie starten door vrienden je code te laten scannen. Zo kunnen je vrienden nummers in je wachtrij zetten en kunnen jullie real-time naar dezelfde liedjes luisteren.

Aan artiesten doneren

In het verlengde daarvan is er nog iets nieuws dat het coronavirus met zich mee heeft gebracht voor de muziekstreamingdienst. Nu artiesten geen concerten kunnen geven, is het mogelijk gemaakt om geld te vragen via Spotify. Er is een donatieknop toegevoegd waarmee je direct geld aan de artiest kunt sturen. Een artiest moet er wel zelf voor kiezen om de donatieknop te gebruiken. Op zich een heel goed idee voor kleinere artiesten, want van artiesten die een groot platenlabel achter zich hebben staan wordt over het algemeen juist verwacht dat zij geld doneren aan goede doelen. In ieder geval een goed idee voor freelance muzikanten die bijvoorbeeld ook geen les meer kunnen geven.

Spotify Kids

De app Spotify Kids is dit jaar verschenen. Het is een aparte applicatie die speciaal is ingericht om kinderen naar muziek te laten luisteren. Als je geen kinderen hebt dan let je hier misschien niet zo op, maar de normale Spotify biedt nagenoeg geen controle, staat bomvol expliciete teksten en zorgt er daarmee voor dat kinderen een veilige omgeving hebben om van muziek te genieten.

Er staan 8.000 nummers in de bieb van Spotify Kids. Allemaal als geschikt voor jonge kinderen aangemerkt door het personeel van Spotify. Je kunt afspeellijsten voor alle leeftijden vinden. De app is nog bezig aan zijn uitrol, dus het kan nog even duren voor ‘ie vanuit Engeland de oversteek maakt. Goed om te weten: er een familie-abonnement nodig om de app te kunnen gebruiken.

 

© PXimport

Daily Drive

Als je vind dat iets als Spotify’s New Music Friday of een podcast al net zo klinkt als de radio, dan zal je waarschijnlijk helemaal gelukkig worden van Daily Drive. Dit is een afspeellijst waarin zowel muziek staat die je tof vindt, als nieuwe muziek, podcasts en nieuws. Het is de nieuwste gepersonaliseerde playlist binnen Spotify, die kijkt naar wat je allemaal luistert en die dat gemakkelijk in één playlist zet. Het is dus veel minder op genre en voelt meer alsof je een beetje zit te zappen van radiostation naar radiostation. Maar dan wel goedgevulde stations met muziek die je ook echt tof vindt.

Bewegingsbesturing

Toen de Google Pixel 4 in oktober 2019 werd onthuld, was één van de grote gimmicks de bewegingsbesturing. Onder de noemer Motion Sense bracht Google dit technische snufje naar diverse apps op de nieuwe telefoon. Zo ook naar Spotify. Je hoeft je hand alleen boven het toestel te laten zweven en een bepaalde beweging te maken om een app aan te sturen. Via radartechnologie die niet in alle landen is toegestaan (maar wel in onder andere Nederland en België) kun je de telefoon via bewegingsbesturing opdrachten geven.

Er zijn nog meer innovaties naar Spotify gekomen de afgelopen tijd, al wordt er ook veel getest en (nog) niet geïmplementeerd. Zo wordt er al lang gesproken over een Stories-achtige mogelijkheid voor artiesten om hun fans op de hoogte te houden van wat ze dagelijks meemaken, maar tot op heden hebben we die nog niet in de app gespot. Een ding is zeker: aan Spotify wordt nog volop gesleuteld!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten