Tips en trucs voor Cubase 7

Onze eerste ervaringen met Cubase dateren uit 1989. De computerwereld kleurde toen overwegend monochroom en onze grauwe Atari ST – met maar liefst 512 KB ram! – kon enkel met midi om. Anno 2013 vragen we ons voor de zoveelste keer af waarom we zo nodig wéér zouden moeten upgraden.

Ontdek nieuwe functies met de zogeheten ‘lange muiskliks’, ofwel links klikken maar dan net lang genoeg zodat er een nieuwe functie verschijnt. Op die manier krijgen een aantal knopjes of icoontjes in Cubase bijkomende mogelijkheden. Zo heeft de ‘solo’-knop in de mixer een bijkomende functie: solo defeat. Klik daartoe lang op de linker muisknop en in plaats van een S (solo) komt er een D (defeat) te voorschijn. Op deze manier blijft de track in kwestie in solo staan, ook al worden andere tracks eveneens in solo gezet. Bij de gewone solomodus gaat de track automatisch van solo naar mute (M) en dat is niet altijd handig in volle productie.


Wie de Vari Audio-functie loslaat op een selectie van opgenomen zang (of instrumenten) zal bij het selecteren van het stukje audio waarmee hij of zij wilt spelen, merken dat je niet alleen heen en weer door de segmenten kunt spoelen met de linker- en rechter pijltjestoetsen maar ook dat je de toonhoogte kunt veranderen met de op-en-neer-pijltjestoetsen.

Uiteraard vind je een heleboel tips, vaak in de vorm van filmpjes of animaties, makkelijk online. Niet alle bronnen zijn echter even betrouwbaar, maar Steinbergs eigen YouTubekanaal is uiteraard geheel te vertrouwen. Vergeet overigens niet dat je bij Cubase 7 sowieso al ettelijke uren hd-videotutorials meekrijgt. Steinberg voegt zelf regelmatig nieuwe filmpjes toe op zijn YouTube-pagina; starten en regelmatig terugkomen doe je

.

Nog steeds onder de noemer ‘kleine knopjes’ is er het mini-icoontje dat in de Channel Settings huist. Klein maar belangrijk, want met deze quasi verborgen functie kan je het type equalizer visualiseren.

Het lijkt banaal, maar iedereen heeft zich al eens geërgerd aan het volume van de metronoom: of te stil of te luid. Welnu, het volume is perfect instelbaar via de ‘control room controls’. Zoek in de ‘control room mixer’ onderaan naar de aan/uit-knop, links naast het woord ‘control room’. Er gaat in het geopende venster een subvenster open en daarin kan je ‘Click’ activeren en vervolgens het volume naar wens aanpassen.

In Cubase zit een aantal nieuwe functies goed verstopt achter een onooglijk klein knopje of sterretje. Waarom dat is, begrijpen we niet zo goed want veel van die functies zijn allesbehalve banaal. Zoek bijvoorbeeld – in mixmodus – links in beeld naar het kleine sterretje naast de Racks-knop; dit sterretje zet namelijk de ‘exclusive’ modus uit of aan. Bij ‘On’ zal bij het openen van een sectie op je mixer een andere sectie automatisch sluiten. Je kunt in deze modus dus telkens maar een deel van de mixer zien. Kan handig zijn, maar misschien vind je het gewoon prettig dat je zelf de secties zichtbaar kunt maken die je wilt zien. Dan moet de ‘exclusive’ mode namelijk ‘Off’. Opgelet: als je álle secties wilt zien op je mixingconsole, reserveer dan een grote aparte monitor enkel en alleen voor de MixConsole, want zoals gezegd herbergt versie 7 een monsterconsole!

In de mixersectie kan je met een lange klik op de E-knop (Edit) ófwel de settings van dat kanaal oproepen (er verschijnt een apart zwevend venster bovenop de mixer) ófwel het instrument voor het geval dat het kanaal een vst-instrumentkanaal is. De ‘E’ wordt dan een ‘K’.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten