abonneren

Steinberg Cubase 7

Onze eerste ervaringen met Cubase dateren uit 1989. De computerwereld kleurde toen overwegend monochroom en onze grauwe Atari ST – met maar liefst 512 KB ram! – kon enkel met midi om. Anno 2013 vragen we ons voor de zoveelste keer af waarom we zo nodig wéér zouden moeten upgraden.

Cubase is na 23 jaar uitgegroeid tot een ‘fully loaded’ Digital Audio Workstation en de ontwikkelaars zijn er ook deze keer in geslaagd om verrassende nieuwigheden te introduceren die je zelf niet had kunnen verzinnen. Kon de ingebouwde mengtafel nog verbeterd worden? Blijkbaar wel, en hoe! Ga meteen een extra monitor halen en aanschouw full screen de nieuwe en vernieuwde functies van alle knoppen en faders in deze strak gestileerde donker gekleurde MixConsole. Bepaal zelf wat je in je droomconsole wil stoppen door alle elementen zelf te kiezen (drag and drop) of kies uit de uitgekiende presets die beschikbaar zijn voor elk ‘spoor’ (track). In geen tijd bouw je een monsterconsole voor die ene productie; voor een andere productie construeer je weer een nieuwe, geheel in functie van wat je nodig hebt. We zijn zeer onder de indruk van de vernieuwde 4-bands EQ-sectie met verbeterde high- en low-pass filters, real time spectrum analyser en de rits nieuwe compressortypes (digitaal en analoge simulaties). Allemaal configureerbaar per track, dat spreekt. Je zult als veeleisende producer niet snel geneigd zijn om vst-effecten van derden te integreren, want al het denkbare zit gewoon ‘in the box’. Te veel toeters en bellen? Cubase 7 komt ook in een kleiner maatje: Cubase Artist 7.

De nieuwe MixConsole is de grootste en ook meest ingrijpende innovatie in versie 7, maar zeker niet de enige. Wie samenwerkt met muzikanten op andere locaties, zal blij zijn met VS Connect SE. Neem voortaan samen op, en discussieer met elkaar via de ingebakken live videolink.

Indrukwekkend is Chord Track, een tool die je zal helpen bij het vinden van de juiste harmonieën. Toegegeven, een doorgewinterde muzikant zal minachtend neerkijken op zo’n tool, maar wie jaloers is op de vaak ingewikkelde akkoordenschema’s en harmonieën in nummers van Steely Dan of Donald Fagen, zal met Chord Track toch aardig wat nieuwe muzikale ervaringen en ideeën opdoen.

Duizenden presets

Gebruikers die versie 6.5 hebben overgeslagen, hebben een paar mooie vst-instrumenten gemist. Die zitten uiteraard ook in versie 7 en het moet gezegd: het zijn pareltjes. Retrologue is Steinbergs vetste oldschool modulaire synth ooit. En dat ‘oldschool’ niet staat voor ouderwets, moet blijken uit de eigentijds klinkende presets. Topklasse!

Andere favoriet is Padshop. Deze schildert zoals de naam suggereert de mooiste ‘pads’; met een of twee vingers en zonder de minste muzikale kennis zet je met Padshop wondermooie audiotexturen in beweging. Uiteraard reikt deze versie 7 een berg nieuwe presets aan, alsook duizenden midi ‘construction’ loops waarmee je héél snel fris klinkende resultaten boekt. Kortom, het is met deze versie makkelijker dan ooit om te componeren en je moet het pakket niet verlaten om het geheel ook nog op hoog niveau af te werken.

De hamvraag: moeten we massaal upgraden? Zonder enige twijfel: ja. Als je 6.5 had, kost het amper € 151,50 om te upgraden en overstappen vanaf versie 6 kost een schamele € 200. Wie nog geen Cubase in huis heeft, betaalt voor de volledige versie net iets meer dan € 600. Voor dat geld koop je een bijzonder veelzijdig Digital Audio Workstation met ongelimiteerde mogelijkheden en professionele plugins. Ga eens kijken op www.steinberg.net, neem rustig de tijd om alle specs door te nemen en beslis dan of je gaat voor de volledige versie, dan wel de Artist-versie die de helft kost maar voor de meeste thuiscomponisten het beste alternatief is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: cubase, steinberg

Nieuws headlines

Laatste reactie