abonneren

Sound Forge Pro 10

Na ruim twee jaar presenteert Sony de opvolger van Sound Forge Pro 9. De tiende versie van dit audiobewerkingsprogramma bevat tal van nieuwe functies en effecten. De belangrijkste vernieuwing is de mogelijkheid om audioclips te bewerken op videomontage-wijze.

Het uitgangspunt van Sound Forge Pro 10 is hetzelfde gebleven. Het progamma is primair bedoeld om audioclips te bewerken, te optimaliseren en ze geschikt te maken voor export naar cd of andere programma's. Het is dus geen multitrack-editor, zoals Acid Pro, waarbij u verschillende geluidstracks kunt samenvoegen en kunt exporteren naar één enkel geluidsbestand. Toch zou het prettig zijn geweest als er minimaal een extra track was geweest om audio te kunnen mixen. Nu moet u bijvoorbeeld elke keer overschakelen naar een ander programma om bijvoorbeeld ingesproken tekst te combineren met ander geluid.

De interface van Sound Forge 10 heeft nogal wat wijzigingen ondergaan. U kunt nu zelf de verschillende vensters rangschikken en opslaan in een voorkeurslay-out. Daarnaast kunnen de vensters van de verschillende audioclips als tabbladen over elkaar heen worden geplaatst om ruimte te besparen. Deze tabmogelijkheid is er ook voor alle extra menuvensters, zodat u de meest gebruikte vensters snel kunt oproepen.

Om de audioclips nauwkeuriger te kunnen bewerken, is de Event-based editing-optie geïntroduceerd. Met deze functie, die in veel videomontagepakketten wordt toegepast, kunt u eenvoudig audioclips trimmen en knippen, en gedeelten uit een audioclip apart bewerken of kopiëren. Als u twee verschillende audioclips over elkaar heen beweegt, wordt er automatisch een fade geplaatst. Hiervoor hebt u keuze uit 25 fades die u verder kunt instellen. De Event-based editing-optie maakt het voor iedereen stukken eenvoudiger om audioclips te bewerken en om audioclips te kopiëren naar een andere geluidstrack, om zo een cd samen te stellen.

Sound Forge Pro 10 is uitgebreid met de Mastering Effects Bundle 2 van iZotope. Deze bundel bestaat uit zes top plugins, waaronder een Multiband compressor om het geluid voller en warmer te laten klinken en een Mastering limiter om het dynamisch bereik te verkleinen. Naast deze zes plugins kunt u ook gebruikmaken van de iZotope 64-bit SRC (Sample Rate Conversion)- en de iZotope Mbit + dither (bit-depth conversion)-processen. De 64-bit SRC zorgt ervoor dat frequenties die niet meer kunnen worden weergegeven bij down-sampling op een zeer nette manier worden verwijderd zonder dat er vervorming of ruis optreedt. De vervorming die ontstaat als u van bitdiepte verandert, voorkomt u door het Mbit + dither-proces toe te passen. Beide iZotope-processen werken uitstekend en garanderen optimale geluidskwaliteit. Naast de iZotope-plugins kunt u ook gebruikmaken van een nieuw resonantiefilter om stemmen te vervormen en de gebruiksvriendelijke Zplane élastique pro timestretch-plugin om de pitch en de tijdsduur van een audioclip te veranderen.

Een cd maken kon al langer met Sound Forge Pro. Nadeel was altijd dat u dit alleen kon realiseren door de track-at-once brandoptie te gebruiken. De pauzes die daardoor ontstaan tussen de verschillende nummers op de cd zijn niet ideaal en kunnen zelfs voor fouten zorgen als de cd vaak wordt gekopieerd. Om toch een perfecte master-cd te kunnen maken met Sound Forge Pro, brandt u nu de cd als disc-at-once. De laser van de brander hoeft dan niet tussen de tracks te stoppen, waardoor fouten als pops en clicks bij veelvuldig kopiëren kunnen worden voorkomen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig bewerken met event-based editing
  • fantastische plugins van iZotope
  • geen multitrackmogelijkheid
Sound Forge 10 is mede door de nieuwe lay-outaanpassingen en de Event-based editing-optie een prettig pakket geworden om mee te werken. Een multitrack editing-optie was wenselijk geweest, maar desondanks is Sound Forge Pro een zeer goed en compleet pakket om uw geluid mee te bewerken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: