abonneren

Sonar 7 Producer Edition

De geschiedenis van Sonar speelt zich vooral af aan de overkant van de ocean. Toen in de jaren negentig in Europa een ware strijd woedde tussen twee kampen – Cubase versus Logic – was men zich in de Verenigde Staten van geen kwaad bewust.
Noch Cubase noch Logic waren partijen van enige betekenis aldaar, want in de VS was er maar één ernstige muziekapplicatie en dat was Cakewalk.

We besparen u de geschiedkundige details van de laatste twintig jaar, maar het komt er eigenlijk op neer dat Sonar qua solide basis niet hoeft onder te doen voor de gevestigde waarden als Logic Studio en Cubase. Integendeel.

Sonar 7 Producer Edition is zonder enige twijfel een klasseproduct, dat vooral de meer ervaren gebruiker zal bekoren. Alles wordt gedetailleerd in beeld gebracht met een precisie die uitnodigt om ermee aan de slag te gaan.
De meegeleverde instrumenten zijn geen speelgoed maar professioneel inzetbare klankbronnen. Idem dito voor de randapparatuur die virtueel aanwezig is. Het ziet er allemaal gelikt uit en de knopjes laten het toe om heel erg gedetailleerd te werken.

De Producer Edition is zoals de naam doet vermoeden (grotendeels) voor producers bedoeld. De vele post-productietools zijn daar het bewijs van. En het moet gezegd: de multi-band masteringtools laten bij ons een diepe indruk achter. Bij wijze van experiment halen wij een finale mix uit Cubase 4 nog eens door de LP-64 Multiband compressor plugin van Sonar. Eén woord: super!

Sonar 7 Producer Edition is kortom een zeer technisch pakket met heel veel specialistische tools die onontbeerlijk zijn voor het betere opname- en productiewerk. De meegeleverde effecten en virtuele instrumenten zijn van een zeer hoog niveau. Je zult met andere woorden niet gauw naar ingrediënten buiten Sonar hoeven te zoeken om het pakket te vervolledigen. De keerzijde van de medaille is dat je een dergelijk uitgebouwd pakket niet meteen onder de knie zult hebben. Het is dan ook niet bedoeld voor de sporadische gebruiker of de leek.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • indrukwekkende masteringtools
  • zeer hoge geluidskwaliteit
  • vooral voor experts
Sonar 7 is voer voor (semi-)professionals, maar beginners die na het lezen van dit stukje geïnteresseerd zijn, kunnen aan de slag met een home edition voor pakweg €130. Daarna kun je altijd nog upgraden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie