abonneren

Sibelius First

Veel grote softwarepakketten kennen ook een light-editie, om naast de professionals ook de gewone consument te bedienen. Ook de muzieksoftware van Sibelius volgt deze trend: naast vlaggenschip Sibelius 6 is er nu Sibelius First.

Sibelius First lijkt na het opstarten als twee druppels water op de grote broer Sibelius 6. Het blijkt erg eenvoudig om muziek te noteren. U kunt een midi-keyboard aansluiten, maar ook met het toetsenbord gaat het erg snel. De uitlijning van noten en eventuele teksten gebeurt automatisch en daarbij staan er nergens overlappende noten. Tijdens het noteren kunt u steeds het resultaat laten afspelen. Nadat u de muzieknoten hebt ingevoerd, kunt u songteksten of gitaarakkoorden toevoegen.

Het resultaat op papier ziet er erg netjes en verzorgd uit. U kunt een hele partituur afdrukken, maar ook partijen per stem en instrument. Bij een nieuwe partituur kiest u eerst de instrumenten die u wilt gebruiken, maar achteraf kunt u nog instrumenten toevoegen of juist verwijderen.

Het grote verschil met Sibelius 6 is dat alle geavanceerde opties rondom het uitlijnen van noten zijn verdwenen. Daarmee is het pakket juist voor consumenten bijzonder geschikt: u hebt heel snel een zeer toonbaar resultaat. Enig nadeel is dat het pakket niet Nederlandstalig is. Bij Sibelius First krijgt u Photoscore Lite om muziek te scannen, en Audioscore Lite om muziek vanuit mp3-bestanden te noteren. Sibelius First kan MusicXML- en midi-bestanden inlezen en gebruikt hetzelfde bestandsformaat als Sibelius 6.

Er is geen traditionele Help-optie aanwezig. In plaats daarvan krijgt u een User Guide die aan de hand van drie projecten laat zien hoe u het best met Sibelius First kunt werken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • professioneel resultaat
  • zeer gebruiksvriendelijk
  • niet-Nederlandstalig
Dankzij de gebruiksvriendelijkheid van Sibelius First is het ontbreken van een Help-optie geen probleem. Werken met het pakket is een fluitje van een cent!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: