abonneren

Sibelius 6

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Zelf muziek maken? U hebt keuze uit legio programma's. Maar wat als u nu geen interesse hebt in samplen en remixen, maar juist muziek wilt uitschrijven voor een band of koor? Voor muzieknotatie kunt u terecht bij Sibelius 6.

Sibelius geldt als het ultieme pakket voor muzieknotatie. Dat mag ook wel, want het is bijna vier keer zo duur als het goedkoopste pakket uit deze test. Versie 6 is net verschenen en uitsluitend in het Engels beschikbaar. Sibelius heeft een heel opgeruimde gebruikersinterface.

Muziek invoeren gaat bij Sibelius als een speer. Uiteraard kunt u met een miditoetsenbord of een muis aan de gang, maar werken met een toetsenbord gaat het snelst. U gebruikt de letters a-g voor het invoeren van de noten en daarnaast hebt u veel sneltoetsen om noten een octaaf omhoog of omlaag te plaatsen, om extra noten volgens een vast interval erbij te zetten en om de diverse bogen en teksten in de partituur te plaatsen. Mocht een noot verkeerd staan, dan schuift u hem met de muis eenvoudig op. Alle extra informatie wordt netjes op een raster geplaatst. Zo krijgt u een zeer verzorgd notenbeeld.

U kunt met Sibelius midibestanden lezen en schrijven. Sibelius leest ook MusicXML, maar kan dat formaat niet zelf wegschrijven. Verder kent Sibelius het Scorch-formaat, wat op internet wordt gebruikt om partituren uit te wisselen. Bij Sibelius krijgt u een uitgebreide verzameling met sounds om een natuurlijke weergave van uw muziek mee te genereren. Daarnaast krijgt u lite-versies van Photoscore om bladmuziek mee te scannen en Audioscore om muziek van geluid naar notenbeeld om te zetten. Als u met Sibelius afdrukt, dan houdt u een zeer nette partituur over. Doordat werkelijk alles aan de opmaak van de muziek is aan te passen, zult u niet gauw teleurgesteld worden met het resultaat. Ook van Sibelius bestaan beperktere en goedkopere varianten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer compleet
  • hoge kwaliteit
  • redelijk eenvoudig
  • toch wel wat prijzig
Sibelius maakt zijn reputatie met versie 6 meer dan waar. Het is een zeer compleet pakket waar weinig op is aan te merken. Maar dat mag eigenlijk ook wel voor die prijs.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags:

Laatste reactie