Al sinds 1984 profileert het van oorsprong Duitse Steinberg zich als een van de belangrijkste spelers op het gebied van muziek- en studiosoftware. Met programma’s als Cubase, Nuendo en een reeks aan virtuele (vst) instrumenten heeft de firma zich aan de top van dit segment genesteld. Met Sequel probeert Steinberg nu ook de onderkant van de markt te veroveren.

Wie geen behoefte heeft aan de ontelbare en vaak gecompliceerde opties van dure pakketten als bijvoorbeeld Cubase en ProTools, komt in de regel al meteen uit bij goedbedoelde software voor de beginnende amateur. Apple wist met GarageBand het aspiratieniveau al enigszins op te krikken en nu komt dan eindelijk ook Steinberg met een acceptabel instapprogramma voor iedereen die op de pc en Mac serieus muziek wil produceren.

Voor slechts 99 euro biedt Sequel een fatsoenlijke set opties voor het opnemen, bewerken en mixen van liedjes. Hiervoor staan ruim 600 samples van instrumenten en 5000 loops – goed voor 5 GB - in verschillende tempo’s en stijlen tot de beschikking van de gebruiker. Het is tevens mogelijk om direct in Sequel muziek op te nemen via aangesloten (midi) instrumenten of een microfoon. Van Steinberg zou je verwachten dat Sequel vst plug-ins ondersteunt zodat ook externe virtuele instrumenten inzetbaar zijn, maar dit is merkwaardig genoeg niet het geval en dat is meteen ook een van de belangrijkste tekortkomingen van het pakket. Daar staat tegenover dat Sequel wel mogelijkheden biedt om muziek live uit te voeren, inclusief real time mixen, tweaken en het eventueel toevoegen van extra audio clips. Handig voor startende dj’s.

CD kwaliteit

De interface van Sequel is strak en redelijk eenvoudig te doorgronden, waarbij de software bij nieuwe projecten al voor de juiste toonhoogte (C) en het goede tempo zorgt (standaard 120 bpm). Zodra de eerste loop wordt toegevoegd, past het programma toonhoogte en tempo overigens automatisch aan. Het aantal sporen dat kan worden gebruikt voor de creatie van een muziekstuk is in principe oneindig en is slechts afhankelijk van de kracht van uw pc. Alle audio wordt opgeslagen als 16 of 24-bits bestanden op 44.1 KHz (o.a. wav, aifff, mp3, wma, wma pro, smf). Dit is voldoende voor opnames met cd-kwaliteit.

Geluidseffecten

Tijdens het bewerken van individuele audiotracks, bij het mixen van de sporen en het live uitvoeren van complete muziekstukken staan voldoende, werkbare tools tot beschikking. Echt uitgebreid is deze set niet, maar neem bijvoorbeeld de hoeveelheid geluidseffecten (waaronder verschillende vormen van delay, distortion, modulation en channel equalizers); daarmee komt de hobbyist toch al een heel eind.
Volgens de systeemeisen verlangt het programma minimal een 2 GHz Pentium of Athlon pc met 1 GB ram, maar de voor de test gebruikte 3,4 MHz Pentium Vista pc met 2 GB werkgeheugen werkte niet soepel genoeg. Zelfs bij een minimum aan gebruikte sporen, werd het afspelen van de nummers verstoord door ongewenst horten en stoten (latency). Wij vragen ons dan ook af bij welke configuratie Sequel wel optimaal presteert?
Een ander minpunt is het ontbreken van een Nederlandstalige handleiding en tutorial. Want hoewel de Sequel een gebruiksvriendelijke werkomgeving biedt, blijft het produceren van meersporenmuziek en tijdrovende bezigheid waarbij het snel leren omgaan met alle functies en opties enorm veel tijdwinst oplevert.
PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Scherpe prijs

  • Niet al te ingewikkeld

  • Live te gebruiken door dj’s

  • VST plug-ins worden niet ondersteund

  • Geen Nederlandse handleiding of tutorial

  • Verlangt zeer krachtige pc

Een goed alternatief voor GarageBand (Mac) of Magix Music Studio 2007 Deluxe (pc) dat wel een krachtige pc vereist om optimaal te presteren.Downloadversie beschikbaarneeDemoversie beschikbaarneeProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 4Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)1024Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows XP

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten