abonneren

Sequel 3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Sequel is het kleine broertje van Steinbergs muziekproductiestudio Cubase. Voor minder dan honderd euro heb je echter nog steeds een instrumentarium waar je u tegen zegt.

Bij de installatie van Sequel 3 merk je direct dat je met een pakket van grootmacht Steinberg te maken hebt. De hoeveelheid loops, vst-instrumenten en extra content alsmede de nadrukkelijk aanwezige activeringprocedure doen denken aan de professionele software die Steinberg ook uitbrengt. Sequel kost echter maar een fractie daarvan. Voor € 80 krijg je gelukkig nog steeds een uitgebreid pakket. Steinberg begeeft zich hiermee in een volle markt: populair is de Music Maker-reeks van Magix, die voor een aardige prijs ook een volledig beginnerspakket in de markt zet.

De interface van Sequel komt duidelijk beter tot zijn recht op grotere monitoren. Het grootste deel van het scherm wordt ingenomen door de tijdlijn zoals we die kennen van vergelijkbare pakketten. Je kunt kiezen om direct aan de slag te gaan met de meer dan 5000 loops en geluiden die worden meegeleverd. Vanuit de MediaBay aan de rechterkant van het scherm kun je die eenvoudigweg naar de tijdlijn slepen om zo een muziekstuk te bouwen. Dit werkt erg intuïtief, maar het blijft wel moeilijk om in zo'n grote bibliotheek het overzicht te houden en precies dat geluid te vinden dat je nodig hebt.

De loops zijn te doorzoeken naar (sub)categorie of muziekstijl. De nadruk ligt op loops in de urban/hiphopstijl, elektronische muziek en pop. Duidelijk is dat Steinberg graag wil verdienen aan content. Hoewel je met de meegeleverde loops prima uit de voeten kan, staan er op de officiële website maar liefst 17 aanvullende content sets te koop à € 15 per stuk. Mocht je dus uit je dak willen gaan met alternatieve rock, reggae of orkestmuziek, om maar wat te noemen, dan is een extra aanschaf noodzakelijk.

Naast loops levert Steinberg ook professionele instrumenten mee. Via de uit andere Steinberg-software bekende HALion Sonic SE kun je met diverse instrumenten aan de slag. Daarnaast is er Groove Agent ONE, een drummachine waar je een grote reeks aan drumgeluiden mee kunt produceren. De sinds Sequel 3 aanwezige Beat Page laat je de beats tot in detail tweaken. Dit alles is aan te sturen met een midi-keyboard, maar eveneens met een virtueel toetsenbord. Sequel 3 ondersteunt ook vst 3, de derde versie van de Steinberg-standaard voor effect- en instrumentplugins. De beginnende muzikant zal niet over een eigen collectie aangeschafte plugins beschikken, maar het is handig dat deze mogelijkheid wel aanwezig is.

Hoewel de interface duidelijk genoeg is opgebouwd, is in de verscheidenheid aan icoontjes niet altijd duidelijk waar je moet zijn. Waarom muziekprogramma's als Sequel (en concurrent Music Maker) toch altijd een interface nemen die afwijkt van de Windows- en Mac-standaarden, blijft een raadsel. Gelukkig levert Steinberg goede ondersteuning in de vorm van een pdf-handleiding van 126 pagina's. Daarnaast is er een actieve community, onder andere op het online Steinberg-forum.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • professionele instrumenten
  • vst-ondersteuning
  • Beat Page werkt erg handig
  • selectie loops blijft arbitrair
Voor de beginnende muzikant is Sequel 3 perfect. De professionele virtuele instrumenten klinken goed en je hebt ook de mogelijkheid om met eigen instrumenten te werken. De meerwaarde zit hem vooral in de professionaliteit van Steinberg als merk.

 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Audio

Tags: