abonneren

Reason 6

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het Zweedse Propellerhead doet bij elke nieuwe release van Reason een stevige stap voorwaarts. Doorgaans doen ze er een paar jaar over om een volledig nieuwe versie klaar te stomen, maar nu volgt versie 6 de vorige al na een jaar op. Benieuwd of 12 maanden genoeg zijn om de wereld te verbazen? Voor ons staan twee dozen: Reason 6 en Reason Essentials.

Meteen een verrassing als we de doos van Reason 6 openen: een dongle! Voortaan moet het pakket geregistreerd en gekoppeld worden aan een database. Dat lijkt vervelend, maar is het beslist niet. Propellerhead wil de activiteiten in het illegale circuit afremmen, en terecht. De installatie gaat voor de rest als vanouds: snel en zonder gedoe met instellingen of drivers. Na installatie laden we meteen een van de meegeleverde demosongs in, omdat Propellerhead met die songs wil demonstreren waartoe het pakket in staat is. En opnieuw zijn we verrast, zeer verrast zelfs. Reason 6 klinkt beter, frisser en professioneler dan versie 5. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat Propellerheads in deze versie de audiosoftware, in 2010 gelanceerd en apart verkocht onder de naam Record, naadloos heeft geïntegreerd. De demo's omvatten nu ook zang en akoestische instrumenten en met behulp van de verbeterde en nieuwe effecten en de meer dan behoorlijke mengtafel mogen de resultaten er zijn.

De integratie van audio was een logische zet, maar Propellerheads doet meer dan het bundelen van versie 5 en Record. De mixingdesk in deze versie 6 is ronduit indrukwekkend. Voor de techies: elk kanaal heeft zijn eigen compressor, gate, parametrische EQ, een send- en insertsectie en verschillende routingopties. Misschien zal het de beginner afschrikken, maar die hoeft niet alle toeters en bellen te gebruiken. Het feit dat alles er is zoals in een echte studio, maakt indruk en geeft een geweldige kick.

Op het vlak van nieuwe effecten stelt Reason 6 niet teleur. Nieuw is The Alligator, een filter- en patroongebaseerd gatesysteem waarmee zelfs beginners de waanzinnigste effecten kunnen genereren. The Alligator mag dan een effect zijn, je zult dit effect uren, dagen, weken, zelfs maanden met plezier gebruiken als nieuw instrument. Heel eerlijk: noch in Cubase noch in Logic Pro zit een effect dat nog maar in de buurt komt van wat The Alligator doet. Bijna net zo indrukwekkend is Neptune, een virtuele rackmodule die aan zangcorrectie doet. Zing je een beetje vals? Neptune zet de foutjes recht. Geen budget voor een achtergrondkoor? Neptune zorgt voor de backings. En dan te bedenken dat dit slechts twee van de 18 geweldige effecten zijn. Reason 6 is meer dan ooit een gebruiksvriendelijk productiecentrum voor totaalprojecten in de meest uiteenlopende muziekgenres.

De andere doos

En wat doet Essentials? Dat is, zoals de naam doet vermoeden, een 'goedkope' versie van Reason 6. Je moet het doen met fors minder instrumenten, een pak minder effecten, een veel kleinere mengtafel met minder mogelijkheden, significant veel minder instrumenten, enzovoorts. Toch moet je er nog € 279 voor neertellen, tegenover € 405 voor het volledige pakket. Naar onze bescheiden mening slaat Propellerhead de plank hier compleet mis. Een instappakket moet ons inziens fors goedkoper zijn, waardoor de gebruiker niet lang hoeft te twijfelen.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • nieuwe effecten en instrumenten
  • naadloze integratie van audiorecording
  • prijs-kwaliteitverhouding
  • efficiënt gebruik van resources
  • geen ondersteuning van plugins
We kunnen alvast deze twijfel voor jou wegnemen: als je de extra € 126 kunt besteden, kies dan resoluut en zonder aarzelen voor Reason 6. Voor dat geld wil je de leuke instrumenten, de nog veel leukere effecten en de meer dan 1 GB geluiden niet missen. Bezitters van Reason 5 weten wat te doen: upgraden die handel.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: