abonneren

Reason 5

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Zweden van Propellerhead hadden ruim drie jaar nodig om de opvolger van Reason 4 klaar te stomen. Die lange periode wordt doorgaans goed benut dus we zijn benieuwd of ze zichzelf opnieuw overtroffen hebben met versie 5.

Na de opstart van Reason 5 ziet alles er vertrouwd uit. Het rack met effecten, de mixer en de instrumenten staan op exact dezelfde plaats als voorheen. Ook aan de interface lijkt op het eerste zich niks of weinig veranderd. Goed nieuws dus voor wie al bekend is met de vorige versies want er hoeft niks opnieuw aangeleerd te worden. Niet toevallig staat er bij opstart een track klaar met in de hoofdrol de twee nieuwste instrumenten, Kong en Dr. Octo Rex. We doen wat iedereen doet: we drukken op 'Play' en gaan vervolgens met gespitste oren luisteren naar wat Kong en Dr. Octo Rex te bieden hebben. Dat valt zeker niet tegen: het geluid is fris, hedendaags, actueel, zelfs vernieuwend.

Kong, voluit Kong Drum Designer, is een drumcomputer met 16 pads en 16 aparte en verschillende drumgenerators (verschillende manieren van geluidsopwekking). Qua look and feel lijkt hij op een Korg padcontroller of een oude Akai MPC sampler, beide toevallig ook voorzien van 16 pads. Ermee werken is echter veel plezieriger én handiger. Tijdens de testperiode hebben we werkelijk dagenlang met stijgend enthousiasme met Kong geëxperimenteerd. Kong is dankzij de 16 aparte modules – die geactiveerd worden door 16 aparte pads – de meest veelzijdige drumcomputer die we tot op heden hebben getest. De muzikale, dynamische en ritmische mogelijkheden zijn werkelijk onuitputtelijk en fans van R&B en D&B kunnen enkel met Kong al heel indrukwekkende tracks in elkaar knutselen. Heel eerlijk: dit is momenteel onze favoriete drumtool.

Dan is er ook nog Dr. Octo Rex. Wie al goed overweg kon met Dr. Rex zal opgetogen zijn met Dr. Octo Rex. Even het geheugen opfrissen: Dr. Rex speelt één loop tegelijkertijd af en wie er twee wilde horen, moest twee Dr. Rexen in het virtuele rack duwen. Dat blijft leuk tot het er echt teveel worden en het rack onoverzichtelijk wordt. Oplossing: Dr. Octo Rex, de nieuwe loopsampler die het equivalent is van acht Dr. Rexen. Ook nu worden onze oren stevig verwend. De meegeleverde geluidsbanken geven een goed idee van wat de mogelijkheden zijn. Samplen met Dr. Octo Rex is overigens net zo eenvoudig als bij de oude Dr. Rex.

Met Kong en Dr. Octo Rex zijn echter de twee belangrijkste nieuwigheden genoemd. Het andere grote nieuws zit ‘m vooral in het aanbod meegeleverde klanken, samples en loops dat in versie 5 verdubbeld is ten opzichte van versie 4. Veel meer echt nieuws valt er niet te rapen in Reason 5. We blijven het jammer vinden dat Reason 5 nog steeds geen midi-out ondersteunt en ook geen plugins van derden toelaat. Dat laatste is evenwel begrijpelijk want door het gesloten karakter van Reason is dit pakket bijzonder stabiel en gaat het heel zuinig om met de resources van uw computer. Ondanks de minpunten scoort Reason 5 toch hoog. Reden daartoe zijn de prijs – amper 305 euro – en het gigantische aanbod effecten en instrumenten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • mogelijkheden van Kong
  • de kostprijs
  • efficiënt gebruik van resources
  • kwaliteit en kwantiteit meegeleverde sounds
  • geen ondersteuning van plugins
We hebben het al eerder gezegd: Reason is een volledige studio met alles erop en eraan. Wie ook analoge instrumenten wil opnemen kan Reason 5 in bundel met het nieuwe Record 1.5 aanschaffen voor amper 405 euro. Wie wil luisteren en proberen, kan op de site van Propellerhead Software demo's downloaden en filmpjes bekijken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: