Reason 4

In versie 4 hebben dit Zweedse muziekstudio-pakket hebben de makers zich volledig laten gaan: nieuwe instrumenten, nieuwe effecten, een fel verbeterde sequencer en een compleet nieuwe ReGroove mixer. Maar eerst: wat is Reason?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Welnu, Reason is de natte droom van elke muzikant: een volledige studio in één doos. Alles is virtueel aanwezig: de mengtafel, de samplers, de synthesizers, de effecten, de mastereffecten enz. Slechts één ding ontbreekt: VST-ondersteuning. Daardoor zit je dus vast aan Reason en zijn 'eigenaardigheden'. Maar niet getreurd, wàt er in de doos zit is indrukwekkend en we drukken ons zacht uit.

Muziek maken met Reason 4 is bijzonder makkelijk. Je kunt starten vanaf een template of je bouwt je eigen studio op naarmate je de onderdelen nodig hebt. De onderdelen (sampler, synthesizers, mengtafel, randapparatuur etc.) klik je in een apart venster aan en ze worden in het 'rack' gehangen. Op een intelligente manier nog wel; als je een instrument invoegt, worden meteen alle nodige kabels (virtueel uiteraard) op de juiste manier met de mengtafel verbonden. Als je een effect invoegt wordt ook hier de bekabeling gedaan volgens de regels van de kunst. Wie wil kijken hoe een en ander is bekabeld kan met één muisklik het ganse rack omdraaien. Je kunt indien gewenst de kabels op een andere manier aansluiten. Om bijzondere resultaten te bereiken bijvoorbeeld, maar dat is voor gebruikers die wéten wat ze doen.

Terug naar ons rack. Het is namelijk zo compleet dat we niet meteen iets kunnen verzinnen dat ontbreekt. Om u een idee te geven van de omvang: het vergt omgerekend zo'n 9 lcd-schermen boven elkaar om een screenshot te maken van alle beschikbare instrumenten en effecten. Elk kabeltje, knopje, led-je, ze zijn allemaal levensecht. Wie ervaring heeft met een niet-virtuele studio zal versteld zijn van het realisme tot in het kleinste onderdeel. We rekenden voor de grap eens uit wat het zou kosten mochten we alle meegeleverde tools apart in hardware moeten kopen. We kwamen uit bij een bedrag van meer dan 45000 euro.

Geen minpunten? Behalve het gebrek aan VST-ondersteuning is er de onmogelijkheid om rechtstreeks in Reason audio op te nemen. Je hebt met andere woorden nog altijd andere software nodig om audio aan je composities toe te voegen. Die audio kun je nadien integreren in Reason maar in de praktijk wordt Reason meestal gesynchroniseerd met een andere toepassing zoals Sonar, Cubase of Pro Tools bijvoorbeeld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer, zeer, zéér compleet
  • zelf knutselen met (virtuele) kabels mogelijk
  • geen VST ondersteuning
  • rechtstreeks audio opnemen is niet mogelijk
Ondanks die twee minpunten, bestempelen wij Reason als een bijzonder gebruiksvriendelijk pakket met aanzienlijke geluidsuitbreidingsmogelijkheden (via rex-files die u zowel bij Propellerhead als bij derden kunt aankopen). Het pakket heeft een eigen sound, een sound om U tegen te zeggen. Reason is dan ook op heel veel muziek van topartiesten te horen. En als het goed genoeg is voor hen, wie zijn wij dan om die professionals tegen te spreken?

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: