abonneren

Pro Tools LE 7.4

Pro Tools werkt niet als een stand alone applicatie, enkel met 'dedicated' hardware. Pro Tools LE heeft een host nodig, een pc of Mac, de HD-versie haalt zijn kracht uit dedicated hardware.
Alleen Pro Tools HD is geschikt voor grote studio's, want Pro Tools LE – dat voor alle intensieve berekeningen beroep moet doen op de cpu van Mac of pc – is simpelweg te licht voor het zware werk.

Als we de doos openmaken, krijgen we meteen het gevoel iets degelijks in handen te hebben. Dat de doos een beetje imposanter is dan andere studiopakketten, heeft uiteraard te maken met meegeleverde usb audio-interface. De M-Box 2 is een relatief eenvoudige interface: 2 inputs, stereo-output, S/PDIF in/out en midi in/out. Toegegeven, wie Pro Tools wil gaan gebruiken, wordt verplicht om de hardware van Digidesign te gebruiken.
Het zit gezien de reputatie van Digidesign wel goed met de M-Box 2, al moet je te allen tijde beseffen dat de M-Box familie de 'low-end'-versie is binnen het Digidesign-aanbod. Verwacht dus niet dat Pro Tools LE zal klinken als de Pro Tools HD in professionele studio's.

Over naar de software, want daar is het ons om te doen. In de doos zit versie 7.4 van Pro Tools LE. Vergis u niet: de software is wel degelijk op en top Pro Tools maar uiteraard met functionele beperkingen. Zo kunnen we 'maar' 32 audio-sporen (24 bit/ 96 KHz, 48 KHz bij gebruik van de Mbox2) maximaal gebruiken. Zoals eerder al gezegd is het überhaupt de vraag of uw PC er meer dan 20 verwerkt krijgt. 32 sporen is in elk geval te weinig voor professionele studio's maar voor thuis is het in elk geval voldoende.

De leercurve is relatief stijl maar dat geldt voor alle professionele toepassingen. Gelukkig voorziet Digidesign in alle mogelijke tools om het pakket aan te leren: meegeleverde DVD, uitgebreide online-hulp voor geregistreerde gebruikers, online filmpjes etc. Het consumeren van al het beschikbare didactische materiaal is een must als je Pro Tools onder de knie wil krijgen. Niet onbelangrijk voordeel: Pro Tools werkt maar met 2 vensters en is daardoor overzichtelijk.

De meegeleverde plugins laten er geen twijfel over bestaan dat we met professioneel materiaal hebben te maken. Wie wil uitbreiden krijgt een plugin-aanbod dat op geen enkel ander platform beschikbaar is. De standaarden die Pro Tools hanteert zijn RTAS en TDM. Deze laatste (TDM) maakt gebruik van de performance van externe dedicated hardware en is daarom niet van toepassing op Pro Tools LE. Geen VST-ondersteuning helaas, maar dat is op zich geen ramp want de betere plugins zijn standaard ook in RTAS-versies beschikbaar. Als dat niet het geval is, kunt u nog steeds via een zogeheten 'wrapper' VST's in Pro Tools integreren.

Pro Tools LE 7.4 mag dan een light-versie zijn, het pakket komt wel met meer dan dertig kwalitatieve plugins. Deze zijn voornamelijk op audio georiënteerd, want Pro Tools is vanaf het begin altijd een audio-oplossing geweest. Midi is er pas later aan toegevoegd en dat is ook wel te merken. Hier liggen dus nog wat uitdagingen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • overzichtelijk
  • uitgebreid
  • uitgebreide ondersteuning en online-hulp
  • zeer uitgebreid plug-in aanbod
  • geen VST ondersteuning
  • relatief stijle leercurve
  • voor midi zijn er betere pakketten
Samengevat is Pro Tools LE 7.4 een bijzonder professionele en stabiele omgeving. Op het vlak van midi zijn er betere pakketten, maar LE 7.4 is op dit vlak zeker niet ondermaats. Als startplatform voor een professionele studio is er geen beter alternatief.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: