Plantronics BackBeat PRO 5100 review - Vaarwel kabel

Plantronics BackBeat PRO 5100 zijn echt draadloze oordopjes die onderling niet verbonden worden door een kabel. Ze hebben geen actieve ruisonderdrukking, maar wel een sluitende pasvorm met goed isolerende siliconen doppen. Hoe klinken ze? En blijven stevig zitten, zodat je ze niet verliest? Lees het in dezeBackBeat PRO 5100 review.

Plantronics BackBeat PRO 5100

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Knoppen vrij te definiëren
  • Goede pasvorm
  • Goede audiokwaliteit
  • Minpunten
  • Onduidelijke installatie-instructies
  • Geen anc

De mediumdoppen zijn in de fabriek al op beide Plantronics Backbeat PRO 5100 doppen gemonteerd; de kleine en grote alternatieven vind je in de verpakking. De compacte zwarte oordopjes zitten gebruiksklaar en magnetisch vast in een klein plastic laaddoosje. De piepkleine vaste accu in elke dop gaat tot 6,5 uur mee. Met het laaddoosje kan je de doppen tweemaal opnieuw volledig bijladen voor een totale autonomie tot 20 uur. De oordopjes zijn bestand tegen vocht, voornamelijk zweet, volgens de IPX4-specificatie.

Een sticker vertelt je dat je twee seconden op de knop op de zijkant van het laaddoosje dient te drukken tot er een led begint te knipperen. Maar op de plaats waar twee pijltjes en een uitsparing in de plastic omhulling aangeven dat er een led is, zien we niet direct een led. We verwijderen de sticker en openen het doosje. Nu zien we wel leds, namelijk witte op beide oortjes. Die reflecteren door een klein gaatje bovenop het doosje, maar dat is moeilijk te zien. Onze telefoon vindt de oortjes niet, ook niet als we zoals aangeven op de knop op de zijkant van de laaddoos drukken.

Onderaan in de verpakking vinden we gelukkig een Quick Start-kaartje, waarin de juiste procedure wordt uitgelegd: twee seconden op de knop drukken, dan de oortjes uit het doosje halen, wachten tot de led van één ervan rood knippert en dán op je smartphone met bluetooth naar de doppen scannen. Nu lukt het ‘pairen’ probleemloos.

De sticker rond de laaddoos werkt alleen maar verwarrend: ofwel verduidelijkt Plantronics de opdruk, ofwel laat ze de sticker beter weg.

Prestaties

Een lader wordt niet meegeleverd, wel een korte usb-a naar usb-b laadkabel. De Engelstalige Plantronics Backbeat app vindt nieuwe firmware automatisch en biedt aan ze te installeren. Wij installeerden v15.0 bovenop de aanwezige versie v13.0. De ganse procedure duurt wel lang: ruim twintig minuten! Maar ze verloopt probleemloos.

Als je één dop in het doosje laat, werkt de andere desgewenst als handenvrije monokoptelefoon, handig bijvoorbeeld als je vooral telefoongesprekken wil voeren. De drukknoppen op de zijkant functioneren standaard als volume-, muziek- en gespreksregeling. In de app kan je ze echter herdefiniëren met allerlei functies, bijvoorbeeld de spraakassistent van je smartphone activeren of de actuele tijd opvragen. De gesproken boodschappen werken echter niet in het Nederlands.

Audio- en gesprekskwaliteit zijn goed. Ook het draagcomfort is goed: de doppen blijven probleemloos zitten op voorwaarde dat je ze correct (met een draaiende beweging) inbrengt in de gehoorgang. De passieve lawaaionderdrukking functioneert behoorlijk, al moet het niet té lawaaierig worden want dan hoor je de audio niet meer goed, tenzij je het volume onverantwoord hoog zet.

Conclusie

De Plantronics BackBeat PRO 5100 oordoppen zijn compact, dragen discreet, zitten comfortabel en bieden een goede audiokwaliteit. Actieve ruisonderdrukking ontbreekt, maar de sluitende pasvorm met goed isolerende siliconen doppen onderdrukken de meeste omgevingsgeluiden, behalve als het zeer lawaaierig is. Handig is dat je de knoppen op de zijkant van elke dop vrij kan definiëren met behulp van de gebruiksvriendelijke BackBeat app voor iOS en Android.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Audio

Tags: oordoppen