abonneren

One Man Band v. 10.0

Wilt u in uw eentje een complete band bemannen? Met One Man Band 10 kan het.

Wie als toetsenist het geluid van een ensemble of compleet orkest wil laten klinken, komt al gauw uit bij de aanschaf van een ‘arranger-keyboard’. Zulke keyboards spelen honderden verschillende begeleidingen op de akkoorden die u aanslaat.

Wilt u een apparaat met een behoorlijk geluid, dan bent u echter al snel een paar duizend euro armer. Dat kan een stuk voordeliger! Veel van de benodigde hardware zit namelijk al in uw pc, wanneer u een behoorlijke geluidskaart hebt.

Wie gebruikmaakt van een simpel (liefst aanslaggevoelig) midi-keyboard in combinatie met One Man Band (OMB), bouwt zijn pc in een handomdraai om tot een arranger-keyboard. Om dat mogelijk te maken, werkt OMB met begeleidingsstijlen in het formaat dat ook gebruikt wordt door Yamaha-keyboards. Deze begeleidingen kunt u met duizenden tegelijk van internet halen. Elke stijl bevat verschillende intro’s, maximaal vier variaties en verschillende eindes, bijvoorbeeld met een gitaar, bas, orgel en drums.

Wanneer u in OMB definieert dat u bijvoorbeeld de laagste twee octaven van uw keyboard voor begeleiding wilt gebruiken, dan worden alle akkoorden die u daar speelt automatisch met de geladen stijl ten gehore gebracht. U hoort dus uw achtergrondmuzikanten op de genoemde instrumenten. Op de overige octaven kunt u vervolgens zelf met een andere klank een melodielijn spelen.

Via uw toetsenbord of via speciaal gedefinieerde knoppen op uw midikeyboard kunt u aangeven wanneer de sstijl in een andere variatie moet worden gespeeld of wanneer de begeleiding moet eindigen.

Bent u geen topmuzikant of hebt u moeite met bepaalde akkoorden, dan kunt u OMB ook zodanig instellen dat het programma automatisch akkoorden speelt als u slechts één toets indrukt.

Klanken

Hoe goed dat alles klinkt, hangt uiteraard af van de kwaliteit van de midi-instrumenten van uw geluidskaart. Bij bepaalde Soundblaster-kaarten hebt u daar zelf invloed op, omdat u via soundfonts nieuwe en betere klanken kunt toevoegen.

OMB kan echter ook uit de voeten met virtuele instrumenten (vst- of dxiplug-ins) en die bieden vaak ongekend hoge kwaliteit. Hierin schuilt ook meteen een groot voordeel ten opzichte van arrangerkeyboards, want daarbij moet u het doen met de klanken die er in zitten. Deze mogelijkheid maakt dit systeem dan ook uitermate geschikt voor (semi-)professionele muzikanten. Helaas zijn er op het moment van testen nog wat problemen met het gebruik van virtuele instrumenten met Soundblaster-kaarten, maar aan een oplossing wordt gewerkt.

Meer mogelijkheden

Wie bij de vele duizenden gratis en commerciële stijlen niet vindt wat hij zoekt, kan OMB ook gebruiken om zelf nieuwe stijlen te maken of bestaande stijlen te bewerken. Daarnaast biedt het programma een arranger. Hiermee kunt u snel en gemakkelijk akkoordenschema’s voor volledige nummers invoeren, compleet met intro, variaties en einde. Wanneer u die als begeleiding gebruikt, hoeft u alleen nog maar solopartijen te spelen. Verder bevat het programma een 16-track sequencer, waarmee u buiten alle stijlen om complete stukken kunt opnemen. Dit alles maakt OMB tot een compleet muziekproductiesysteem.
Wie het programma wil gebruiken voor live-optredens komt ook aan zijn trekken.

OMB kan namelijk songteksten tonen van karaoke-bestanden (die u ook kunt bewerken) en wanneer u OMB koppelt aan een ‘vocal harmonizer’, kunt u in uw eentje meerstemmig zingen. Voor optredens kunt u een bibliotheek met presets aanmaken (maximaal 3600) waarin u teksten, akkoorden en stijlen vastlegt. Hiermee stelt u met één druk op de knop uw systeem in om een bepaald nummer te spelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Heel veel mogelijkheden
  • Gunstig geprijsd
  • Weinig stijlen meegeleverd
One Man Band 10 is een zeer veelzijdig en scherp geprijsd muziekprogramma, waarmee zowel een hobbyist als een (semi-)professional interessante resultaten kan behalen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord