MusicBee

Muziekbeheerders vliegen ons om de oren. We laten twee relatieve nieuwkomers de degens kruisen.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • compleet
  • visueel aantrekkelijk
  • Minpunten
  • geen synchronisatie boven iOS 3.0

Ondanks de populariteit van streaming muziekdiensten als Spotify zijn er nog altijd heel veel mensen die muziek gewoon zelf willen bezitten om er altijd en overal – ook zonder internetverbinding – naar te kunnen luisteren. En of die muziek nu gekocht of gratis gedownload is, ze moet worden beheerd. Daar komt nog bij dat de meesten van ons nog massa’s cd’s in de kast hebben liggen en ook die misstaan niet in de gedigitaliseerde collectie.

Voor dat doel is de laatste jaren steeds meer software gemaakt. Microsoft voorzag zijn mediaspeler van rudimentaire beheerfuncties, Apple timmerde van meet af aan aan de weg met iTunes en voor hoogwaardig beheer van je collectie was er MediaMonkey. Inmiddels is er meer keus, bijvoorbeeld in de vorm van Jaangle en MusicBee.

Spelen, rippen en taggen

Het zal niemand verbazen dat er een behoorlijke mate van overlap zit in de functies die Jaangle en MusicBee bieden. Uiteraard spelen beide muziek. Jaangle speelt alles waarvoor DirectShow-filters zijn geïnstalleerd en dus ook video. Heb je bijvoorbeeld K-Lite Codecpack (www.free-codecs.com) dan zal er weinig zijn waarmee Jaangle niet uit de voeten kan. MusicBee ondersteunt van zichzelf alle gangbare formaten en biedt (daardoor) ook conversiemogelijkheden. Daartoe hoort ook de mogelijkheid om cd’s te rippen – twee functies die we in Jaangle moeten missen.

Zonder goede en vooral eenduidige tags is het niet mogelijk om een verzameling adequaat te beheren. Zowel Jaangle als MusicBee bieden dan ook de mogelijkheid om tags te bewerken. De laatste is daarbij wel een stuk robuuster en biedt uitgebreide functies voor het automatisch importeren van nieuwe tags en het controleren van bestaande. Daar staat tegenover dat Jaangle de liefhebbers toestaat om ook gitaartabs aan nummers toe te voegen.

Beheren en zoeken

Met beheren bedoelen we naast het taggen van nummers alle mogelijke manieren om je database te manipuleren – denk aan het verplaatsen van nummers, het toevoegen van albums, enzovoort. Ook hier is het trefwoord voor MusicBee ‘robuust’. Met zijn vele mogelijkheden lijkt MusicBee nog het meest op MediaMonkey. Beide programma’s kunnen met meerdere collecties uit de voeten en dat is wel prettig omdat het beheer van bijvoorbeeld klassieke muziek vaak andere eisen stelt dan pop of jazz.

Als het gaat om de zoekfuncties ontlopen beide programma’s elkaar weinig. In allebei kan je alle mogelijke tags of combinaties daarvan doorzoeken. Wie songteksten netjes in de muziek opneemt kan zelfs die doorzoeken en zo alle nummers vinden met de klassieke combinatie ‘ik hou van jou, ik blijf je trouw’.

Uiterlijk en extra’s

Jaangle ziet er vrij sober uit. Wel kun je uit heel veel kleurenschema’s kiezen, de layout van vensters naar smaak aanpassen en Winamp-visualisaties gebruiken. Al tijdens het selecteren van een nummer of album haalt Jaangle foto’s en een biografie van de artiest op. Het zoeken naar teksten en gitaartabs verloopt vaak minder succesvol, maar die kan je ook handmatig toevoegen. Een leuke extra is de ingebouwde muziekquiz.

Als het gaat om foto’s, biografieën en dergelijke gaat MusicBee nog een stapje verder. Behalve in Last.fm (belangrijke informatiebron voor Jaangle) kan je met MusicBee ook zoeken in bijvoorbeeld Wikipedia. Vindt MusicBee meerdere foto’s, dan kunnen deze als diashow dienen bij het afspelen van muziek. Meer abstractie visualisaties zijn ook mogelijk; MusicBee heeft een aantal hele fraaie.

Als gebruiker van MusicBee heb je uitgebreide controle over de opmaak en kleurstelling en kan je allerlei layouts downloaden als xml-bestand. De extra’s van MusicBee zijn onder andere de mogelijkheid om naar radiostations te luisteren en muziekblogs te lezen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: audio, musicbee