abonneren

Music Maker Premium 17

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Muziek maken is een dure hobby. Goede instrumenten kosten een vermogen en wie zijn tunes op de computer in elkaar zet, moet ook op fikse investeringen rekenen. Music Maker vormt op die regel echter al jaren een uitzondering.

Van oudsher staat Music Maker vooral bekend als muzikale blokkendoos die u met een aantal voorgebakken bouwstenen nummers in elkaar laat knutselen. Uiteraard is dat element in versie 17 ook volop aanwezig. De Premium-editie gaat prat op ruim 3500 hoogwaardige audio- en midiloops vol ritmes, gitaarriffs, basloopjes, gezongen frases, speciale effecten, enzovoort. Dit aantal moeten we echter wel sterk relativeren. In feite zijn er slechts 1127 unieke loops, maar een aantal melodische klanken daaruit wordt in meerdere toonsoorten geleverd.

De meegeleverde loops zijn verdeeld over een tiental stijlen, waarbij in negatieve zin opvalt dat Music Maker toch wel heel zwaar leunt op stijlen uit de dance- en hiphopscene. Maar Magix verkoopt u graag Soundpool-dvd’s met aanvullende stijlen. Alhoewel de resultaten die u met deze bouwstenen kunt bereiken indrukwekkend klinken, zal de echte muzikant al snel tegen de beperkingen ervan oplopen. Music Maker kent echter meerdere lagen en ook voor wie weinig of niets met voorgebakken loops wilt doen heeft het programma genoeg in zijn mars.

Instrumentarium

Music Maker wordt geleverd met een uitgebreid instrumentarium dat u kunt aansturen vanaf een midi-keyboard of met de pianorolleditor. Hiermee kunt u soleren op een geheel in loops gecomponeerde achtergrond of compleet eigen nummers maken. Uw instrumentarium bestaat uit Vita voor het werken met vital-instrumenten (een verzameling snaar-, toets-, blaas-, en slag-instrumenten), Revolta 2 (een vette analoge synthesizer), Century Keys (een verzameling voor deze prijs zeer goede pianoklanken), Saxophonia (een niet al te indrukwekkende collectie saxen), Jazz Drums (een zeer behoorlijke drumkit) en Space Pad voor het maken van fraaie soundscapes.

Voor het zelf maken van losse geluidsbouwstenen hebt u bovendien de beschikking over een collectie drum&bassinstumenten, de automatische drummer LiViD, die zelf een volledig drumspoor kan inspelen, en effectgenerator Atmos voor stadsgeluiden en knapperende haardvuren.

Hebt u aan deze klankbronnen nog niet genoeg, dan kunt u Music Maker uitbreiden met VSTi-plugins, een enorm arsenaal aan commerciële en gratis virtuele instrumenten. Ook kunt u zang, uw eigen gitaarspel of andere instrumenten toevoegen of Music Maker via het Rewire-protocol laten praten met andere muzieksoftware.

Produceren

We hebben het tot nu toe alleen gehad over het componeren van muziek. Music Maker heeft echter ook volop tools aan boord voor het produceren, zoals het corrigeren van fouten, het toevoegen van allerlei sfeerbepalende effecten en het maken van de uiteindelijke mix.

Voor wat betreft het eerste is Elastic Audio een interessant gereedschap dat we normaliter alleen in duurdere producten aantreffen. Hiermee kunt u tot op lettergreepniveau zangpartijen aanpassen, zodat u niet goed geraakte noten kunt gladstrijken. Ideaal voor zangers (m/v) met betere looks dan stembanden.

Een uitstekende collectie digitale filters en effecten zorgt ervoor dat u zowel losse bouwstenen als complete sporen precies het gewenste karakter kunt geven. Dat geldt zelfs voor sporen die u live inspeelt of -zingt.

Afmixen

Bent u toe aan het afmixen van uw meesterwerk, dan biedt Music Maker Premium zelfs ondersteuning voor 5.1-geluid. Hiermee kunt u klanken of complete sporen een virtuele route laten afleggen in de 5.1-ruimte. De Mastering Suite voor het maken van het eindproduct laat u uw muziekje tot slot – desnoods met hoesje en bijbehorende videoclip – wegschrijven in allerlei formaten.

Wie zijn kunsten voor een publiek wil vertonen, vindt in de bundel ook nog de nieuwe Live Performer. Hiermee kunt u onderdelen van een nummer (couplet, refrein, enzovoort) interactief aanroepen vanaf een toetsenbord of keyboard.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig in gebruik
  • veel mogelijkheden
  • kleine technische onvolkomenheden
  • beperkte soundloops
Als we puur kijken naar de omvang van het aanbod, dan biedt Music Maker 17 Premium een zeer complete opstap voor iedereen die met muziek wil spelen zonder een vermogen uit te geven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: