abonneren

Music Maker 2008

Een zomerhit scoren was nog nooit zo makkelijk. Althans, dat willen de makers van Magix Music Maker 2008 Producer Edition ons doen geloven.

De muzieksoftware van Magix is niet nieuw. Vrijwel jaarlijks verschijnt er een geüpdate versie. Music Maker 2008 is op het eerste gezicht niet ingrijpend veranderd ten opzichte van eerdere versies. Het opstartscherm ziet er overzichtelijk uit, met enkele geluidssporen waarop u uw tracks kwijt kunt en daaronder geluiden, bestanden en effecten. Music Maker gaat met zijn tijd mee: rechtsonder is de plek voor eventuele begeleidende videobeelden. Magix belooft veel gebruiksgemak en maakt dat deels waar.

Nieuws arrangement

Het is via de optie Songmaker zelfs mogelijk om met drie muisklikken een volledig muziekstuk te maken dat voldoet aan vooraf opgegeven eisen. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit reggaestijl of rock. Ook kunt u kiezen welke instrumenten Music Maker moet gebruiken. Nadat u hebt geklikt op Nieuw arrangement maken, slaat de software aan het rekenen. Even later staat een gloednieuw liedje klaar. Het resultaat klinkt leuk, maar of u hiermee een zomerhit zult scoren? Het lijkt ons sterk.

De muzikale vrijheid bij het gebruik van de standaard geluiden is beperkt, zeker als u zang in de mix brengt. Per stijl zijn slechts enkele stemmen beschikbaar. Wanneer u Songmaker volgens dezelfde criteria opnieuw een liedje laat 'componeren', is het resultaat weliswaar niet hetzelfde, maar u zult zeker elementen opnieuw tegenkomen.

Klinkend geheel

Wie wat originelers wil, gaat beter zelf aan de slag. Er zitten 3500 audio- en midi-loops in het pakket, keuze te over dus. Daarmee is het niet moeilijk een leuk klinkend geheel te bij elkaar te zoeken. Mist u geluiden? Extra tracks kunt u tegen betaling downloaden via de bijgeleverde software Catooh. Het is ook mogelijk om audio van een cd in te laden. Een mp3-bestand inladen is niet mogelijk, wel kunt u midi-bestanden inladen. Ook kunt u zelf muziek inspelen, waarbij u de keuze hebt uit allerhande muziekinstrumenten. Om dit enigszins comfortabel te doen is het handig om een keyboard aan te sluiten op de pc.

Het aldus geproduceerde deuntje kunt u bewerken met allerlei effecten, waaronder galm, echo en andere vervormingen. Ook is het mogelijk om drums onder de track te zetten, met behulp van LiViD of de drumsynthesizer Robota. Nieuw in versie 2008 is Live Performer. Hiermee kunt u delen van een track toewijzen aan sneltoetsen. Met een simpele druk op de juiste sneltoets springt de track naar dit gedeelte. De functie is bedoeld voor gebruik tijdens live optredens. Ook nieuw is Magix Revolta 2, een synthesizer waaruit talloze mooie geluiden komen, van een elektronische piano tot een scheurende gitaar. Een ander nieuwtje is Elastic Audio, waarmee u de toonhoogte van stemmen of solo-instrumenten kunt bewerken. Aan een stem kunt u per lettergreep de juiste toon toewijzen en met de Harmonizer creëert u vervolgens een meerstemmig zangkoor!

Vastlopers

Music Maker is een compleet pakket. De beginner zal de nodige tijd kwijt zijn om het programma volledig te doorgronden. Leuk is dat u een geslaagde opname vanuit het programma automatisch kunt uploaden om als podcast te verspreiden. Daarbij maakt de software gebruik van het Magix Online album, waar u zich gratis kunt registreren. Helaas werkt de service wat traag.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • makkelijk muziek componeren
  • uitgebreide bewerkingsmogelijkheden
  • loopt soms vast
De nieuwe Music Maker werkt soepel en heeft vele mogelijkheden, maar bij onze test loopt het programma wel een enkele keer vast. Een smetje op een verder prima bruikbaar programma.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags:

Laatste reactie