abonneren

Music Maker 16 Premium

Music Maker 16 Premium van Magix is bedoeld om zonder noten te lezen toch aardige muziek te maken. Door de vele mogelijkheden raakt u soms wel de weg kwijt.

Music Maker is al bij versie 16 aanbeland. Na zo veel versies slaagt men er toch nog in om nieuwe mogelijkheden te bieden. Zo heeft Magix dit jaar een nieuwe serie effecten toegevoegd, evenals extra soundpacks en een virtuele gitaarversterker. Hierdoor hebt u nog meer keuze bij het maken van uw arrangementen.

Het pakket is bedoeld voor de beginnende muzikant. Bij de eerste keer opstarten toont Music Maker u een opstartvenster met een tutorialfilmpje. Als u nog niet eerder met het pakket hebt gewerkt, is het een goed idee om de tutorial of het handboek door te nemen. Hoewel het hoofdscherm er overzichtelijk uitziet, kan het programma namelijk veel meer dan de simpele indeling suggereert en het loont om u te verdiepen in de mogelijkheden.

Voor verschillende muziekstijlen, variërend van rock tot hiphop, trance en soul zijn loops meegeleverd. Om een beetje wegwijs te raken, kunt u kiezen om het voorbeeldarrangement dat bij het genre hoort te openen en te experimenteren met het plaatsen en bewerken van geluiden. Maar ook als u helemaal zelf aan de slag wilt, kunt u snel een fundament leggen voor uw arrangement. Door eenvoudigweg loops naar de sporen te slepen, maakt u een arrangement alsof u met een blokkendoos speelt.

De interface van het programma is sinds de vorige versie niet veel veranderd. Het grootste deel van het scherm wordt ingenomen door de sporen met de door u gekozen instrumenten. Vrijwel alle opties kunnen worden ingesteld door te rechtsklikken op een van de geplaatste geluiden. Achter dit contextmenu gaat een indrukwekkende hoeveelheid effecten schuil. Zo vindt u er de geijkte functies als echo, reverb en flanger, maar ook verschillende vervormingseffecten en de nieuwe Vandal SE-gitaarversterker. Hiermee kunt u vrijwel eindeloos variëren met de meegeleverde samples. Helaas ziet u in de menu’s met effecten vaak door de bomen het bos niet meer. De af en toe wat moeizame vertalingen helpen ook niet mee aan de overzichtelijkheid.

Hoewel de installatie van Music Maker 16 probleemloos verloopt en het programma compatibel is met Windows 7, lopen we op ons testsysteem (Core i7 860, 8 GB geheugen) soms toch tegen problemen aan. Als u tijdens het beluisteren van uw arrangement iets wilt aanpassen in de programma-instellingen, begint het geluid te stotteren. Ook weigert het programma in eerste instantie om een van de demoarrangementen te laden. Later lukt dit probleemloos. De installatie-dvd van Music Maker 16 Premium bevat nog een ander programma: Mufin Player. Deze gratis meegeleverde tool kan uw muziek afspelen en analyseren om gelijksoortige nummers aan te raden. Hoewel het met Music Maker niet veel te maken heeft, is het toch een aardig extraatje.

Over het algemeen zijn wij tevreden met Music Maker 16. In weinig tijd konden wij een goed klinkend muziekstukje fabriceren. De verschillende stijlen bevatten een groot aantal loops die u naar believen kunt combineren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer compleet pakket
  • eenvoudig en snel te gebruiken
  • soms slechte performance
  • effectenmenu's onoverzichtelijk
De combinatie van de grote hoeveelheid geluiden en de effecten zorgen dat u niet snel op Music Maker uitgekeken raakt. De beginnende gebruiker kan wel in verwarring raken door de overdaad aan opties.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: