abonneren

Music Maker 15 Premium

Muziek maken voor dummies; zo kun je Magix Music Maker het beste zien. Dat deze aanpak werkt, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf inmiddels versie 15 van deze software uitbrengt.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De opzet van Music Maker is dat iedereen eenvoudig muziek moet kunnen maken. Zelfs wie totaal geen gevoel voor muziek heeft, zoals de halve PCM-redactie, moet een enigszins acceptabel muziekje kunnen produceren. We gaan de uitdaging aan!

Simpel en uitgebreid

Wanneer we het programma voor de eerste keer starten, verschijnt er een dialoogvenster met verschillende opties. U kunt dat zonder problemen wegklikken, maar het kan zo nu en dan ook handig zijn, afhankelijk van wat u wilt doen. Zo kunt u direct een project inladen, één van de vele voorbeeldprojecten openen, direct de software-instellingen aanpassen of de inleidende instructievideo bekijken. Deze video is volledig Nederlandstalig, hoewel hij wel ietwat amateuristisch vertaald is. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de informatie die wordt gegeven.

Uitvoerapparaat-stress

Op naar onze eerste hit! We flansen met het grootste gemak een hiphopliedje in elkaar dat, naar onze bescheiden mening, niet eens onaardig klinkt. Ons liedje is te exporteren naar een wav-, ogg- of mp3-bestand. We kunnen het liedje zelfs direct op cd branden! Wel lopen we tegen wat geluidsproblemen aan tijdens het componeren en ook wanneer we een productie afronden en er een definitief audiobestand van maken, blijken er hier en daar hikjes aanwezig te zijn. Het gebruik van de primaire geluidsdriver blijkt het probleem te zijn. Gelukkig bevat onze testmachine een 'echte' geluidskaart en als we deze als uitvoerapparaat kiezen in de instellingen (in plaats van de primaire geluidsdriver), zijn de hikproblemen voorbij. Het gebruik van een echte geluidskaart is om deze reden dan ook eigenlijk aan te raden.

Omslachtige onhebbelijkheden

We proberen iets anders. We hebben een mp3 met een achtergrondkoor in het intro, en dit koor willen we graag als loop gebruiken in onze volgende productie. Een mp3-bestand importeren is geen enkel probleem voor Magix; een kwestie van slepen en klaar. Het creëren van een loop kan eventueel met de zogenaamde Loopmaker, maar het aantal handmatige handelingen dat daarbij komt kijken, is niet gering. We moeten zelf aangeven wanneer de loop begint en wanneer deze eindigt. Een automatische herkenning via analyse van het geluidsbestand en dan zelf een voorstel doen, hadden we fijner gevonden. Verder missen we nog simpele gereedschappen, zoals het samensmelten van audioblokken of juist het opknippen daarvan. Sporen zijn overigens wel samen te smelten tot één spoor, maar niet met losse blokken. Ook losknippen is niet mogelijk. Jammer, want voor leken zou dit ideaal zijn en het zou überhaupt de creative mogelijkheden vergroten. Helaas komen we in Music Maker nog wel wat foutjes tegen die eigenlijk niet mogen. Zo willen we het volume van één bepaald spoor automatisch verlagen in het verloop van het liedje, maar deze handeling wordt consequent niet op het juiste spoor uitgevoerd! Om onze zin te krijgen, moeten we dus net zo lang deze bewerking op andere sporen loslaten totdat het goede spoor is voorzien van de volumeverlaging. Verder veranderen ook de instrumenten onaangekondigd als we de muziekblokken naar een ander leeg spoor verplaatsen. De bugs zijn niet onoverkomelijk, maar wel degelijk onhebbelijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • geen muziekkennis: geen probleem
  • veel mogelijkheden en sounds
  • gemakkelijk extra bij te kopen
  • direct importeren van mp3
  • onbegrijpelijke onhebbelijkheden
  • sommige tools zijn omslachtig
Magix Music Maker 15 is een geweldig leuk en uitgebreid programma voor iedereen die niet professioneel creatief met muziek bezig wil zijn waar geen muzikale kennis voor nodig is, hoewel het in sommige gevallen wel zeker een pre is. Wel jammer vinden we de vage onhebbelijkheden die het programma met enige regelmaat vertoont.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags:

Laatste Vacatures