abonneren

Music Finder

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Magix Music Finder doet verrassende, maar soms wel erg bizarre muzikale aanbevelingen op basis van uw voorkeur.

Nieuwe muziek ontdekken we nauwelijks meer via radio of clipzenders. Internet is dé plaats om op basis van uw persoonlijke voorkeur uw muziekkennis en uw verzameling up-to-date te houden. Sites als Last.fm kijken daarbij naar de smaak van degenen die zo ongeveer van dezelfde muziek houden als u. Apple doet iets soortgelijks met de functie Genius in de iTunes-software. Deze methoden leveren interessante, maar vaak wat voorspelbare resultaten op.

Music Finder van Magix zoekt op een iets andere manier, namelijk op basis van het tempo, de structuur en de instrumenten van een gekozen liedje. Daarvoor wordt eerst uw muziekverzameling geïmporteerd. Vervolgens wordt van elk nummer nog een 'digitale vingerafdruk' gemaakt, een proces dat in een verzameling van zo'n 10.000 nummers wel een paar uur duurt. Daarna is het een kwestie van een liedje selecteren en naar bijpassende nummers zoeken. Het programma zoekt zowel op de eigen harde schijf als op de website www.mufin.com, zodat u ook echt nieuwe nummers kunt ontdekken.

De resultaten zijn verrassend, maar vaak ook ronduit bizar. Dat we via een nummer van Editors bij de band Franz Ferdinand terechtkomen, verbaast niet, maar wat heeft een rockclassic van Thin Lizzy gemeen met muziek van deze acts? Wilt u uw keuze verbreden, dan zoekt u met Hit Finder in verschillende internetradiostations. De nummers kunnen, mits legaal te downloaden, direct op de harde schijf worden gezet. Daarbij moet u bij muziek van internetradio vanzelfsprekend een flink kwaliteitsverlies voor lief nemen.

Music Finder heeft een eigen interface, maar gevonden nummers en afspeellijsten zijn gemakkelijk naar iTunes te transporteren. Ook kan het programma ID3-informatie opsporen bij een bestand met een onduidelijke of verkeerde naam. De vraag is echter of u alle gevonden muziek ook echt wilt bewaren en of u weer een apart programma met een tamelijk volle gebruikersinterface wilt opstarten. Ook meer inzicht en flexibiliteit in de manier waarop bijpassende songs worden gekozen, zou welkom zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • originele opzet
  • goed in aanvullen en hernoemen bestanden
  • volle gebruikersinterface
  • vaak bizarre zoekresultaten
Music Finder werkt goed maar levert af en toe iets te bizarre resultaten op.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: