abonneren

Mufin Music Finder 1.0

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Softwarefabrikant Magix heeft een bijzonder muziekbeheerprogramma gelanceerd onder de naam Mufin Musicfinder.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Mufin beheert, na een database importeeractie die afhankelijk van uw muziekcollectie enige uren in beslag kan nemen, al uw muziek. Van ieder nummer wordt een "vingerprint" gemaakt. Hierdoor kan Mufin later in snel tempo bij ieder nummer daarop lijkende nummers vinden. Zo kan Mufin een playlist aanmaken bestaande uit dezelfde soort muziek als die u voor het maken van de playlist heeft aangegeven. Zo klikt u bijvoorbeeld op Bohemian Rhapsody van Queen. Met één druk op de knop kunt u Mufin een lijst aan laten maken van nummers die qua muziek lijken op dat specifieke nummer.

Verder is het mogelijk om muziek naar en van je mp3 speler, waaronder ook de iPod, naar je pc te zetten. Dit is in iTunes niet mogelijk.

De techniek achter MUFIN is gebaseerd op muziekherkenning op basis van semantische klankeigenschappen en ritme. Dus niet op basis van tags. Het is ontwikkeld door Fraunhofer Institut onder leiding van MP3-uitvinder Karlheinz Brandenburg.

De technologie staat nog in de kinderschoenen en zo nu en dan duikt er in onze test wel eens een dance-nummer tussen de rocknummers door, maar voor een groot deel werkt het goed. Momenteel is Mufin alleen nog toepasbaar voor muzieknummers op de eigen PC maar Magix heeft er grote plannen mee. Uiteindelijk is het de bedoeling Mufin aan te sluiten op een groot community netwerk waardoor Mufin-gebruikers met elkaars muziek kunnen kennismaken en zo dankzij de analyse-functie tot nieuwe muzikale ontdekkingen komen. Mufin is momenteel verkrijgbaar als gratis download op de volgende website: www.mufin.com. Een Nederlandse versie verschijnt begin oktober. Echter zal de dienst niet gratis blijven. Momenteel is het al mogelijk een licentie te kopen voor ongeveer 20 euro maar veel voegt dit nog niet toe. Dit zal in de toekomst veranderen wanneer Magix zijn ambitieuze plannen ten uitvoer brengt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • muziekselectie op basis van analyse
  • muziek is met Mufin ook van je iPod naar je pc te kopiëren
  • techniek nog niet uitgekristalliseerd
  • importeren van muziek duurt lang
Hoewel de techniek nog in de kinderschoenen staat en hij nog niet helemaal feilloos werkt, is het principe van muzieklijsten maken op basis van analyses wel degelijk veel belovend. Het programma is voorlopig nog gratis, en is alleen daarom al zeker het proberen waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: