Mixcraft is een betaalde audio-editor met complexe mix- en opnamemogelijkheden.

Mixcraft richt zich speciaal op het mixen van eigen nummers, dus als je een bandje hebt en wil je een nummer opnemen dan is het programma erg geschikt. Het programma ziet er mooi, professioneel uit en is overzichtelijk. Bovendien is de weg enigszins geëffend doordat er al een compleet gemixt nummer in de database is opgenomen. Toch zul je wel wat tijd kwijt zijn om alle mogelijkheden van Mixcraft te ontdekken. 

Mixpaneel

Bij Mixcraft start je direct met het mixpaneel, hetgeen ook het geval is bij Audacity. De verschillende geluidssporen staan boven elkaar en in het menu kun je aanpassingen aan ieder individueel geluidsspoor maken. Het is erg gemakkelijk om met de muis een opname in één spoor te verplaatsen naar een andere en zo geluidsfragmenten te splitsen. Met het wieltje van je muis (of de vergrootglazen in de menubalk) kun je de schaal van de tijdsbalk veranderen, zodat je echt op de seconde precies kan knippen en plakken. Een functie die we nog niet terugzagen bij de andere pakketten is de ondersteuning van virtuele muziekinstrumenten. Zo kun je een geluidsfragment spelen met een digitale piano die je met je muis kunt bedienen. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende instrumenten, zoals gitaar, piano of viool. Bovendien kan je je geluidsfragment uitschrijven in bladmuziek en dit terug beluisteren. Bachs Brandenburgse concerten zul je er niet mee  componeren, maar een korte jingle of muziekintro is er wel mee te maken.

Submixen

Mixcraft heeft een extra tabbladenmenu onderin het scherm. Hier vindt je onder andere de bibliotheek, een mixpaneel en de bewerkingsmogelijkheden voor een individueel spoor. Een mooie extra functie is het feit dat je submixen kunt maken. Dat zijn clusters van bijvoorbeeld twee of drie sporen waar je een bepaalde bewerking voor laat gelden die niet geldt voor de andere geluidfragmenten. Ook kun je van geluidsbestanden automatisch het tempo en de maat aan laten passen aan andere fragmenten naar keuze. De mogelijkheid om geluidsfragmenten ten opzichte van elkaar te verspringen is naar voren gehaald en als sneltoets in het menu opgenomen. Het als Wavepad heeft ook Mixcraft een eigen library waar je fragmenten kan invoegen. In deze library zijn de fragmenten echt toegesneden op muzieknummers. Je kunt er bijvoorbeeld drumsolo's vinden of een leuke intro. 

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

sporen makkelijk beheren

submixen maken

tempo en maat automatisch aanpassen

Minpunten

mogelijkheden doorgronden kost tijd

Conclusie

Wil je echt met je band een nummer gaan opnemen kun je het beste terecht bij Mixcraft 6. Het programma heeft uitgebreide opname- en bewerkingsmogelijkheden en is echt gemaakt voor het opnemen van eigen muziek....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten