abonneren

Logic Pro 8

Apple komt met een nieuwe versie van Logic, de Logic Studio. Logic Studio is de evenknie van Final Cut Studio, maar dan voor de professionele geluidsstudio. Hart van de bundel is het pakket Logic Pro 8, dat een flinke facelift heeft ondergaan.

Installatie

Apple gaat prat op vormgeving, en dat begint al bij de verpakking van de producten. Zo ook bij Logic Studio, het ziet er om te smullen uit. En naast een achttal dvd's vinden we een paar lijvige handleidingen. Bij de installatie blijkt de lijvigheid van het pakket andermaal. We hebben zo'n 7 GB nodig voor de basisinstallatie. Voor alle extraatjes moeten we echter nog een kleine 40 GB extra vrij maken, maar dat kan gelukkig ook op een andere schijf , een optie die helaas niet ieder programma op de Mac heeft.

Logic Pro 8

Direct starten we Logic Pro 8, het hart van de studio. Wat direct opvalt is dat het beeld wat frisser oogt door de wat lichtere tinten. Maar veel belangrijker is dat de gehele opzet rond het scherm van het 'Arrangement venster' is gehangen. Al naar gelang je activiteit kun je onderaan het scherm een editor of de mixer openen. Wie met een oudere versie van Logic heeft gewerkt, weet wat een crime het was je door een brij van losse vensters heen te moeten werken. Dat is nu voorbij. Aan de rechterkant staan de browsers, links de kanaalinformatie en onderaan de Transport Bar. Een opzet die sterk doet denken aan Apple Motion.
Deze virtuele studio heeft ook een respectabele collectie plugins en virtuele instrumenten aan boord. Om hieruit direct een bij elkaar passende selectie te maken, kun je één van uitgekiende templates kiezen, afhankelijk van stijl of doel van je project. Zelf testen we het programma op een iMac met 1GB geheugen en Intel Core Duo processor, en na een paar templates te hebben geopend blijkt alles prima te werken, ondanks dat we qua geheugen nog aan de onderkant van de specificaties zitten.

Nog meer

Er zit echter nog meer in de studio. Zo is daar Mainstage. Het programma is bedoeld om de virtuele instrumenten en effecten waarvan je in Logic gebruik maakt, ook op het podium te gaan gebruiken. Waarmee de cirkel weer rond is: wilden we eerst op de computer doen alsof we live spelen, nu spelen we live met de nagemaakte instrumenten op het podium. In principe niets nieuws, want Native Instruments had zijn plugin Guitar Rig2 al met een floor board uitgerust: zo kun je gitaar spelen via de computer, maar met bediening van een extern pedaal. Alleen dit gaat net even iets verder. Mainstage is erop gemaakt om de latency (de vertraging tussen ingaand signaal en het terughoren ervan over de monitor) zo laag mogelijk te houden, en kan naast instrumenten ook voor zang worden ingezet.
Naast Mainstage maakt ook Soundtrack Pro 2 deel uit van het pakket. Deze kennen we al van Final Cut Studio. Het programma is niet zozeer gericht op het maken of mixen van geluid, maar eerder op het bewerken ervan. Om het geheel af te maken zijn er een paar handige utilities zoals WaveBurner, Compressor en Impulse Response Utility, en een uitgebreide collecties Jam Packs toegevoegd. Kortom, genoeg om de audiofanaat van de straat te houden.

Doelgroep

Voor wie is het pakket nu bestemd? Allereerst natuurlijk voor de Mac-gebruiker. Het pakket bestaat immers alleen maar voor de Mac. Maar het is duidelijk niet voor de beginnende muziekmaker. In de beschrijving lieten we al een aantal studiotechnische termen vallen en als je niet weet waar het dan over gaat, ben je eigenlijk niet de doelgroep. In de hulpbestanden legt men ook niet uit wat aux-kanalen of send-and-returns zijn: dat moet je gewoon weten, wil je goed gebruik kunnen maken van dit pakket.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • nieuwe, frisse interface
  • compleet pakket
  • ongelofelijke prijs/prestatie verhouding
  • we zijn er nog niet achter
Zoveel speelgoed gaat wat kosten. Dit valt erg mee. De adviesprijs is € 499, en dat is spotgoedkoop. Concurrent Steinberg doet Cubase 4 voor ongeveer € 879 van de hand en voorganger Logic 7.2 kostte nog € 1000 en is nog tweedehands op marktplaats te vinden voor € 750. Navraag bij Apple levert geen duidelijkheid op, waarom deze prijshalvering plaatsvindt. Zelf denken we dat Apple van zins is de Mac weer helemaal terug te brengen naar de studio professionals (zowel audio als video), een strategische overweging dus. Natuurlijk zal dit voor de audiofreak een worst zijn. Hij/zij moet dit pakket gewoon hebben!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: