abonneren

Live Suite 8

We zijn nog lang niet uitgespeeld met Ableton Live/Suite 7 of daar komt Live/Suite 8 al aan. Moeten gebruikers van versie 7 nu meteen upgraden?

Ableton Live is in zijn basisversie een eigenzinnige muziekapplicatie en dat is in versie 8 niet anders. Aan de nieuwe versie is echter fors gesleuteld. Er is nu een 'groove engine', die het mogelijk maakt waanzinnige dingen te doen met grooves en loops. Zo kunnen we de afzonderlijke instrumenten waarmee de loop is samengesteld qua ritmiek verschuiven door middel van handles en op die manier een totaal nieuwe groove maken, waarbij de sound onaangetast blijft. Uren lol verzekerd en de inspiratie komt vanzelf.

Ook leuk: u kunt de grooves en loops omzetten naar midi en die midi-informatie vervolgens weer loslaten op bijvoorbeeld de meegeleverde virtuele instrumenten. Ook over de nieuwe effecten niks dan lof. Wij zijn het meest onder de indruk van de meegeleverde vocoder, maar het moet gezegd dat de 'multiband dynamics' ons ook behoorlijk verrast. De andere drie zeer bruikbare effecten zijn een limiter, overdrive en 'frequency shifter'. Alleen over de vormgeving zijn we minder te spreken, want het gebruik van die effecten is niet altijd intuïtief voor wie gewend is te draaien aan échte knoppen.

Wat ons het meest aanspreekt in Live 8 (en de eerdere versies) is de manier waarop muziekwerken tot stand komen. Waar pakketten als Cubase en Sonar vertrekken vanuit een leeg arrangementvenster, begint Live 8 bij het bijeensprokkelen en opnemen van losse ideeën. Pas daarna gooit u alles met muzikaal inzicht door elkaar. Terwijl je de blokjes muziek door elkaar schudt en stoeit met de meegeleverde instrumenten wordt alles 'live' in een arrangement gegoten. Voor u het goed en wel beseft, hebt u een knap arrangement gecomponeerd zonder aan de techniek te hoeven denken. En dát wordt dan het nieuwe vertrekpunt van waaruit u opnieuw uw inspiratie de vrije loop kunt laten. Knippen, plakken, tweaken en polijsten. Tot het af is.

Wie Live 8 als volledige opnamestudio wil gebruiken, dus met virtuele instrumenten, moet Suite 8 in huis halen. De Suite omvat namelijk alles uit Live 8 plus een gigantische bibliotheek indrukwekkende geluiden en boeiende instrumenten. De instrumenten uit Suite 7 worden aangevuld met Collision, Latin Percussion en een grondig vernieuwde Operator. Collision is een uniek instrument omdat het gebruikmaakt van de geluidskarakteristieken van echte instrumenten. Die eigenschappen kunt u vervolgens koppelen aan synthetische geluiden en dat leidt vaak tot verrassende resultaten. Maar wat wij bijzonder leuk vinden, is dat we met Collision bepaalde slaginstrumenten, zoals een xylofoon of vibrafoon, akelig perfect kunnen nabootsen.

De Latin Percussion is een toevoeging voor wie houdt van percussie. Leuk, maar meer ook niet. De compleet vernieuwde Operator is andere koek. Het mag dan een zogeheten FM-synthesizer zijn, de geluiden die het produceert zijn de indrukwekkendste die we tot op heden uit een meegeleverd virtueel instrument hebben gehoord. Wie nu al kwijlt, moet de nieuwe Operator eens uitproberen, want alle Ableton-producten kunt u integraal downloaden en voor bepaalde tijd zonder enige beperking gebruiken. Horen is geloven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snel en intuïtief
  • ingebouwd lessenpakket
  • soundbibliotheek en instrumenten
  • interface (voor effecten) kan beter
  • eigenzinnig t.o.v. traditionele sequencers
Suite/Live 8 is nog steeds een eigenzinnig pakket, maar u hebt het relatief snel onder de knie dankzij het ingebouwde lessenpakket. Live laat het toe om snel composities te maken; gebruikers van Live kunnen zich concentreren op het muzikale proces en hoeven niet om de haverklap in de dikke handleiding te duiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: