abonneren

Guitar Rig 4 Pro

Terwijl veel van ons de popster uithangen met games als Guitar Hero, zouden we bijna vergeten dat de computer ook een prima hulpmiddel is voor een echte gitaar.

Met Guitar Rig Pro van Native Instruments kunt u uw gitaar moeiteloos laten klinken alsof u in een stadion een groot liveoptreden doet. En dat allemaal in studiokwaliteit, op uw zolderkamer. U sleept met de muis gitaareffecten en versterkers uit een bibliotheek naar het rack. U past deze effecten daarna volledig naar uw smaak aan. Het hele rack, inclusief apparaten en instellingen, kunt u daarna opslaan als een preset voor later gebruik. Native Instruments levert bijna 180 van deze presets mee om u op weg te helpen. Het pakket integreert direct in uw DAW als vst of vsti, zodat u direct digitale opnamen kunt maken. Daarnaast is het pakket ook standalone te gebruiken en is er een speciale modus voor live optredens.

Het pakket bevat flink wat apparaten. Zo zijn er verschillende overdrives, distortions en fuzz boxen, een stuk of vijftien phasers, chorus, flangers, tremolos en andere modulerende effecten. Filters, toonregelingen en wah-effecten zijn aanwezig, alsmede compressors en noise gates, diverse delays en galmeffecten. Daarnaast kunt u kiezen uit meer dan twintig versterkers die het geluid van bekende, op de markt verkrijgbare apparaten imiteren. Alle instellingen van het rack kunnen worden geprogrammeerd. Ten slotte bevat het pakket een stemapparaat, een metronoom en twee opnameapparaten.

Nieuw

De belangrijkste verbetering in het programma is niet direct zichtbaar voor de gebruiker, maar wel hoorbaar: de geluidskwaliteit is flink verbeterd. Daarnaast is er een nieuwe module toegevoegd waarbij u interactief tot wel acht microfoons voor de virtuele luidsprekers kunt plaatsen en vrijelijk kunt mixen totdat de opstelling voor u goed klinkt. Ook nieuw is dat het pakket nu volledig in stereo werkt.

In versie vier is de toch al flinke set van gitaarversterkers nog verder uitgebreid met twee buizenversterkers, de Hotplex en de Jump, beiden zeer levensecht klinkende imitaties van bekende Marshall-gitaarversterkers. Daarnaast zijn er ook twee nieuwe delay-effecten toegevoegd en zijn er twee nieuwe galmunits beschikbaar. hiermee bevat het pakket nu bijna vijftig effecten.

Geluidskwaliteit

We hebben Guitar Rig 4 Pro getest op een machine met een AMD Turion 64x2-dualcoreprocessor met 1GB-geheugen en de standaard onboard Realtek-geluidskaart. Als instrument gebruiken we een Fender Stratocaster met EMG actieve pick-ups. We testen zowel met hoofdtelefoon als via een normale geluidsinstallatie. We zijn verrast door de authenticiteit van de effecten: de compressor gedraagt zich vrijwel exact hetzelfde als het voetpedaal dat we hebben en ook de chorus klinkt direct zeer vertrouwd. Veel indruk maken de versterkers die aanwezig zijn. We doen een test waarbij we een echte gitaarversterker gebruiken, een Fender Stage 185, die we opnemen met een microfoon. Guitar Rig is in staat deze set-up volledig weg te spelen, het geluid is flink beter dan onze thuisopname. Jammer vinden we wel dat bij een processorbelasting van 100 procent het systeem abrupt stilvalt. Liever hadden we gezien dat het in een bypassmode zou gaan, dan hoor je in elk geval nog iets.

Aanrader

Als u niet in het bezit bent van een professionele studio met geavanceerde opnamemogelijkheden, dan kunt u beter gebruikmaken van Guitar Rig 4 Pro dan dat u zelf aan de gang gaat met microfoons, statieven en plakband. Bovendien kunt u het pakket direct integreren in uw favoriete DAW, zodat u de opname, inclusief effecten, versterkers en microfoonposities, later volledig kunt wijzigen en aan kunt passen aan de geluidsmix.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitgebreid, goed geluid
  • ingebouwde recorders, stemapparaat en metronoom
  • vst/vsti-compatibel
  • Engelstalig
  • geluid stopt bij processor-overload
Samen met de flinke hoeveelheid presets die worden meegeleverd, denken wij dat Guitar Rig Pro een zeer krachtig gereedschap is dat zowel voor de amateur als voor de professional heel veel mogelijkheden biedt die anders buiten bereik zouden liggen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: