abonneren

foobar2000

foobar2000 1.0 is een multifunctionele opensource audiospeler die veel verschillende audioformaten afspeelt en muziekbestanden kan taggen en converteren.

De indeling van de lay-out kunt u zelf bepalen, maar welke keuze u ook maakt, grafisch ziet het er allemaal zeer amateuristisch uit. Veel vensters, veel tekst en niets dat in de verste verte lijkt op een audiospeler. Na het selecteren van een muziekmap op het netwerk of pc worden de audiobestanden automatisch geïndexeerd en weergegeven in de bibliotheek. Het zoeken naar specifieke nummers gaat razendsnel en met een muisklik zijn de muziekbestanden toe te voegen aan zelfgemaakte afspeellijsten.

Foobar2000 speelt zonder problemen de bekendste audioformaten af. De verschillende vensters geven informatie weer over de metadata, locatie en technische eigenschappen van een audiobestand. Foute of ontbrekende metadata is met de freedb online muziekdatabase eenvoudig aan te vullen. Alle specifieke functies in elk venster zijn met de rechtermuisknop te benaderen. U kunt op die manier snel instellingen wijzigen, bestanden kopiëren of de audioconverter openen. De converter ondersteunt, net zoals de speler, de bekende audioformaten, zodat u zonder moeite kunt converteren naar mp3, flac, aac, ogg of bijvoorbeeld wav.

De kracht van foobar2000 wordt pas echt duidelijk als u gebruik gaat maken van de tientallen componenten die gratis zijn te downloaden. Twee componenten kunnen we u zeker aanraden. Met de UPnP/DLNA Renderer tovert u foobar2000 om in een volwaardige mediaserver, waardoor andere UPnP-apparaten de muziek in foobar2000 kunnen afspelen, maar foobar2000 ook de muziek op die apparaten automatisch kan benaderen. De tweede component die u niet mag missen, is de iPod Manager. Dit component zorgt ervoor dat u direct de muziek van uw iPod kunt afspelen, maar maakt het ook mogelijk om op een veel eenvoudigere manier dan het gebruik van iTunes muziek te synchroniseren of te verwijderen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitbreidbaar met componenten
  • grafisch uiterlijk
Foobar2000 mag dan grafisch niet perfect zijn, wat betreft functionaliteit is het dat zonder meer. Deze audiospeler is zeker na de installatie van de nodige componenten een aanwinst voor iedere audioliefhebber.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: