abonneren

FL Studio 9 Fruity Edition

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De nieuwe downloadversie van FL Studio Fruity Edition lijkt een complete studio te zijn voor een zeer geschikte prijs. Te mooi om waar te zijn?

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

FL Studio heeft zijn versienummer opgetrokken naar 9. De muzikale familie telt vier leden: Studio Express, Fruity Edition, Producer Edition en Studio Signature Bundle. PCM test de downloadversie van Fruity Edition.

De downloadversie van Fruity Edition (FE) kost $ 99 (circa € 67). Dat is weinig geld voor een virtuele studio. Wat koopt u tegenwoordig nog voor dat geld? Heel wat, zo blijkt. FL Studio FE is namelijk een volledige opnamestudio, compleet met effecten (compressors, delay, reverb, distortion, EQ, filtering, et cetera), instrumenten (samplers, synthesizers en dergelijke), postproductieapparatuur, een mixer met meer dan honderd kanalen en een doos handige tools. Dat dit pakket tot de nok gevuld is met functionaliteit, hebben we aan de hevige concurrentie te danken.

Plugins

Helaas installeert FL Studio 9 FE naar onze mening nét iets teveel plugins die uiteindelijk demo’s blijken te zijn. Neem nu de DX10 plugin. U begint ermee te stoeien, omdat die virtuele DX-synthesizer best wel aardig klinkt. En nét als u de smaak helemaal te pakken krijgt, beseft u dat u deze synth niet in uw productie kunt gebruiken omdat het een demo is. Toegegeven, er zitten geweldige demo's tussen, maar de idee dat dit goedkope pakket deels wordt gebruikt als platform om plugins te verkopen, zint ons niet.

Kan het anders? Toch wel. Het mag beslist zonder al die demo-plugins, want wat u standaard bij FL Studio 9 FE krijgt, is best goed (een paar miskleunen uitgezonderd). Zo waren we aangenaam verrast door de nieuwe Autogun synthesizer, een synth met welgeteld één knop (volume), maar met enorm veel presets. Deze is gebaseerd op de Ogun engine en is in staat om 32.000 moduleerbare harmonischen op te wekken. U kunt door de miljarden sounds bladeren, maar ook lukraak een patchnummer intikken. We geven het grif toe: Autogun werkt verslavend en van sommige klanken stonden we echt versteld. Idem dito voor de eenvoudige plugin Fruit Kick. Die doet alleen maar een bassdrum, maar klinkt oh zo diep −en wat een dynamiek. Voeg daaraan toe de standaard meegeleverde drumsamples en de uitstekende TB303-kloon (TS404) en alleen met deze ingrediënten maakt u al indrukwekkende tracks.

Tegenover plugins als Autogun staat een miskleun als FL Keys, een eenvoudige plugin met een overweldigend aanbod pianoklanken: drie! Het is erg lang geleden dat we zoiets slechts hebben gehoord. Idem dito wat FL Slayer (gitaar) betreft: weg ermee!

Gebruiksvriendelijk

Het gebruik van FL Studio is eenvoudig. Het is een voordeel als u nog nooit met dergelijke software hebt gewerkt, maar lezers die al eens met een ander pakket hebben gestoeid, zullen toch een aantal automatismen moeten afleren. Of dat nu een voordeel of een nadeel is, laten we in het midden. We stelden alleen vast dat FL Studio op sommige punten heel slim omgaat met de gebruikersinterface. Zo is FL Studio beslist het gebruiksvriendelijkste pakket om beats mee te programmeren. U hoeft niet diep in de menu's te gaan zoeken, want alles is vanaf het hoofdscherm toegankelijk: de samples, de stepsequencer, de controls. Kortom, u kunt creatief bezig zijn zonder al te veel over uw muisbewegingen te hoeven nadenken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • lage instapprijs
  • gratis updates levenslang
  • open architectuur (ondersteunt o.m. VSTi en DXi)
  • teveel demo's als plugin geïnstalleerd
  • kwaliteit van sommige plugins
FL Studio 9 FE lijkt op het eerste gezicht een goedgevuld pakket, maar schijn bedriegt: veel functies blijken demo's te zijn en de meegeleverde instrumenten klinken niet allemaal overtuigend. Maar in dit prijssegment – € 67– is er simpelweg geen concurrentie. Om die reden vinden we dit pakket een aanrader voor beginners met ambitie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: