abonneren

Finale 2010

Zelf muziek maken? U hebt keuze uit legio programma's. Maar wat als u nu geen interesse hebt in samplen en remixen, maar juist muziek wilt uitschrijven voor een band of koor? Voor muzieknotatie kunt u terecht bij Finale 2010.

Finale is het uitgebreidste product uit een lijn van muziekprogramma's van Finale Music. Het is een Engelstalig programma, wat het gebruik niet makkelijk maakt. Gelukkig is er in Nederland een distributeur die goede ondersteuning biedt. De gebruikersinterface is rustig en duidelijk, met een opvallende crèmekleur voor het werkblad.

Het invoeren van noten is in Finale erg eenvoudig. U kunt noten met de muis plaatsen, met de letters van het toetsenbord invoeren of met een miditoetsenbord inspelen. Bestaande muziek bewerkt u in een handomdraai, bijvoorbeeld door met de muis de noten naar de juiste hoogte te slepen. Als u noten transponeert, dan kunt u de originele noten laten staan. Dat is erg handig als u bijvoorbeeld een melodie in octaven wilt plaatsen: u tekent één melodie en transponeert de octaafpartij erbij. Dynamiektekens (pp, mf, ff) worden aan maten of noten gebonden, zodat ze netjes uitgelijnd worden. Ook legato- en bindingsbogen zitten echt vast aan de noten. Finale is dusdanig uitgebreid dat u niet altijd gelijk uw weg zult vinden. Het contextgevoelige menu onder de rechtermuisknop wijst u gelukkig vaak de weg. Anders kunt u altijd de online handleiding raadplegen.

Finale kan MusicXML lezen en schrijven. Ook midibestanden worden gelezen en geschreven. Afdrukken levert een nette en strakke partituur op. Finale wordt geleverd met een bibliotheek aan sounds, bedoeld om het afspelen van muziek nog subliemer te maken. Dat maakt Finale tot een professioneel pakket. Mocht u schrikken van de prijs, dan kan een van de goedkopere, maar beperktere versies u wellicht helpen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer uitgebreid
  • professioneel resultaat
  • soms wat zoeken naar juiste opties
  • Engelse muziektermen niet altijd duidelijk
Het is duidelijk dat Finale bedoeld is voor de professional. Finale is een zeer uitgebreid pakket dat een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier van werken koppelt aan excellente resultaten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags:

Laatste reactie