abonneren

Fans willen broncode mediaspeler Winamp

Via een online petitie vraagt een groep ontwikkelaars om de broncode van de eens zo populaire mediaspeler Winamp. Vorige week werd bekend dat ontwikkelaars Nullsoft en moederbedrijf AOL stoppen met Winamp, maar er blijkt nog veel steun te zijn voor de software.

De groep ontwikkelaars hoopt dat Nullsoft en AOL de code van Winamp open source beschikbaar stellen. Op die manier kunnen professionele hobbyisten blijven doorwerken aan Winamp en hoeft de software niet voor goed te verdwijnen. De online petitie streeft naar 25.000 handtekeningen en op het moment van schrijven zijn er al meer dan 17.000 binnengehaald.

Op de website savewinamp.com noemen de ontwikkelaars een aantal redenen waarom Winamp gered moet worden. De belangrijkste redenen zijn het gebruiksgemak van het programma en de nostalgische waarde ervan. De ontwikkelaars hopen dat Nullsoft de broncode van Winamp vrijgeeft, zodat deze op een open source-manier doorontwikkeld kan worden.

Het is niet voor het eerst dat een groep softwarefans van zich laat horen als een programma of dienst verdwijnt. Eerder dit jaar kondigde Google aan om te stoppen met de RSS-verzamelaar Google Reader en ook toen sleepte een online petitie in korte tijd tienduizenden handtekeningen binnen. Het mocht helaas niet baten: Google is inmiddels gestopt met zijn Reader-dienst.

Na vijftien jaar stopt de ontwikkeling van de ooit zo populaire muziekspeler Winamp. De software kan nog tot en met 20 december van dit jaar gedownload worden, meldt Winamp op zijn eigen site. In de jaren negentig was Winamp dé muziekspeler voor computergebruikers. Door de opkomst van mp3-bestanden werd de gratis software in korte tijd enorm populair. De toenmalige eigenaar Nullsoft wist Winamp in 1999 daarom voor ruim tachtig miljoen euro te verkopen aan het mediabedrijf AOL.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Audio

Tags: Winamp