abonneren

Encore 5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Zelf muziek maken? U hebt keuze uit legio programma's. Maar wat als u nu geen interesse hebt in samplen en remixen, maar juist muziek wilt uitschrijven voor een band of koor? Voor muzieknotatie kunt u terecht bij Encore 5.

Encore, geproduceerd door Gvox, toont een rustige en eenvoudige gebruikersinterface met menu-items voor noten, maten en partituur. De elementen die u in de partituur plaatst, zijn gerangschikt in diverse paletten. Wij hebben getest met de Engelstalige versie en handleiding, maar er wordt gewerkt aan een Nederlandse vertaling van zowel het programma als de handleiding.

Het invoeren van noten gaat met Encore redelijk eenvoudig. U kiest in het notenpalet de juiste tijdsduur en plaatst daarna met de muis de noten op de juiste balken. Wanneer u met een miditoetsenbord inspeelt, moet u de muziek nog wel bijschaven, omdat het erg moeilijk is om exact op de tel te blijven spelen. Bij een bestaande melodie extra noten bijplaatsen gaat echter een stuk minder intuïtief. Van tijd tot tijd duiken er rusttekens op die niet meer weg willen en soms kost het erg veel moeite om noten in een maat erbij te krijgen. De aanduidingen voor de sterkte (pp – ff) komen daar waar u ze neerzet. Een raster was hierbij wel zo handig geweest om de aanduidingen netjes midden tussen de notenbalken te krijgen. Bindingsbogen en legatobogen worden aan de noten vastgemaakt, maar crescendo- en decrescendohaken niet, waardoor u die weer vrij plaatst. En het kan gebeuren dat uw notenbeeld op het scherm er goed uitziet, maar dat het bij het afspelen onherkenbaar wordt. Het uitschrijven van de tekst van een liedje onder de noten gaat heel eenvoudig, zij het dat het commando hiervoor in het Graphics-palet zit, wat niet echt voor de hand ligt.

U kunt in Encore midi- en MusicXML-bestanden lezen en schrijven. Ook kunt u de formaten van de andere Gvox-pakketten, MusicTime Deluxe en MasterTrack Pro, inlezen. Encore heeft geen hulpmiddelen om muziek in te scannen en om te zetten. Als u de muziek hebt afgedrukt, krijgt u een nette en goed leesbare partituur met ietwat forse noten. Om de partituur aan uw wensen aan te passen, kunt u het aantal notenbalken per pagina en het aantal maten per balk aanpassen. Ook kunt u de grootte van de noten wijzigen. Veel meer opties voor het netjes uitlijnen van de muziek zijn er niet. Bij het afspelen gebruikt Encore de Windows-midimapper of een van de aanwezige synthesizers. Dat levert in het algemeen een acceptabel geluid op. Maar hoewel Encore via midi afspeelt, kunt u niet een overzicht van de midi-events krijgen.

Al met al is Encore een aardig pakket met een heldere interface, maar met onhebbelijkheden in de afwerking. Wat we aan Nederlandstalige documentatie hebben gezien, zag er goed en duidelijk uit.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • heldere gebruikersinterface
  • nette partituren
  • bewerken van partituren erg lastig
  • niet echt intuïtief
Voor eenvoudige composities voldoet Encore prima, maar wanneer u grotere partituren wilt bewerken, dan wordt het allemaal toch wat omslachtig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie