Dragon NaturallySpeaking 11 Premium

In Star Trek babbelt men nogal eens met de computer. Kunnen we met NaturallySpeaking 11 ook op onze stem vertrouwen of blijven we toch aan muis en toetsenbord gekluisterd?

Het herkennen van gesproken taal is een van de moeilijkste taken voor een pc. Er moeten twee dingen gebeuren die wereldvreemd zijn voor de machine: hij moet exact verstaan wat er gezegd wordt én hij moet dit ook begrijpen. De spreektaal die wij gebruiken, is niet alleen enorm flexibel, zelden is een zin in een gesprek grammaticaal echt correct. Daarnaast is de uitspraak vaak niet helemaal ABN. Software als Dragon NaturallySpeaking 11 staat dan ook voor een enorme uitdaging.

Speciale begrippen, namen, leestekens en context vertaalt zo'n pakket vrijwel nooit correct naar geschreven tekst. Zegt u bijvoorbeeld "Natalya vroeg: 'Is die aansluiting usb3.0?"', dan snapt een mens dit perfect. Maar Dragon maakt er 'Naar-tal jaar vroeg is die aansluiting USD 3.0' van. De onbekende naam wordt vertaald naar klanken die in de buurt liggen en de impliciete leestekens, zoals pauzes en de hogere toonhoogte worden genegeerd, tenzij u die hardop benoemt. Dragon belooft tot drie keer sneller te zijn dan typen, maar als u net zoals wij blind kunt typen met tien vingers, dan kunt u deze uitspraak gerust met een korreltje zout nemen, zeker omdat we regelmatig correcties in de verschenen tekst moeten aanbrengen.

Letterlijk geldt: wat de software niet kent, bestaat niet. Daarin schuilt het probleem, want er zijn tenslotte oneindig veel zinnen en woordcombinaties mogelijk. Dragon ondervangt dit door een spelfunctie in te bouwen. Een onbekend woord of onbekende naam kunt u zelf toevoegen aan de database door deze te spellen of typen. Uiteindelijk leert u de software beter te begrijpen wat u nu precies wilt dicteren. En dat is nadat u de microfoon hebt gekalibreerd en de software uitgebreid aan uw stem hebt laten wennen door hem teksten voor te lezen… Kortom, het is nog behoorlijk wat werk om de boel goed in te stellen. Maar hebt u dan ook wat?

Dragon kent twee hoofdfuncties: het dicteren van tekst en het besturen van de pc. In principe is het mogelijk om muis en toetsenbord nooit meer aan te raken. U zegt dan dingen als 'maximaliseer venster', 'Office-knop' en 'klik menu'. Dit is natuurlijk een uitkomst voor mensen met een fysieke beperking. Deze beide functies zijn ook gratis beschikbaar in Windows, sinds Windows ME, maar niet in het Nederlands. En dat is jammer, want de Engelse Windows Speech Recognition in Windows 7 werkt prima. Dragon is voorlopig uw enige keus voor Nederlandse spraakherkenning, maar met Dragon de pc besturen en surfen op het web, gaat moeizaam. Zelfs Nuance geeft toe dat "veel mensen het toch efficiënter vinden om een combinatie van muis, toetsenbord en dictaat te gebruiken".

Wij testen de Premium-versie, die dubbel zo duur is als de Basic-editie. Die laatste ondersteunt geen vooraf opgenomen dictaten en bevat een veel minder uitgebreide woordenlijst. We lezen verschillende teksten aan Dragon 10 en 11 voor, onder andere uit PCM en Dik Trom. Versie 10 maakt in totaal 48 fouten, de nieuwe doet het met 23 fouten meer dan twee keer beter. En dit is na een veel kortere gewenningsperiode. We kunnen dan ook concluderen dat Nuance met deze nieuwe Dragon weer een flinke stap voorwaarts heeft gezet. De fabrikant belooft een nauwkeurigheid tot 99 procent. Dat zal theoretisch kunnen, na veel training en uitbreiding van de woordenschat van uw kant, maar in de praktijk zal dit percentage toch wat lager liggen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • dicteren in plaats van typen

  • kan zeer nauwkeurig zijn...

  • ...als u de software blijft trainen

  • Premium is behoorlijk prijzig

Als u bereid bent er voldoende tijd in te steken, kan Dragon prima gebruikt worden om te dicteren.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaHoeveelheid RAM (minimaal benodigd)1024Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP
Windows Server 2008
Windows Server 2003

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten