Sommige mensen praten sneller dan dat ze schrijven of tikken, en voor zulke mensen is een dictafoon natuurlijk een uitkomst. Ook voor bijvoorbeeld makelaars die huizen moeten taxeren, of voor vertegenwoordigers die rapporten moeten opstellen is zo'n dictafoon erg handig.

Helemaal als het wordt gecombineerd met spraakherkenningsoftware waardoor de computer zelf automatisch de rapporten genereert. ORdigiNAL, een onderdeel van Grundig, komt met Dragon Digta. Een combinatiepakket van een dictafoon - de Digta 410 - met Dragon Naturally Speaking 9. Tijd voor een hard- en software combitest!

Speaking naturally

Voor we met de hardware aan de slag gaan installeren we eerst Dragon. Ruim 2400 MB en drie cd's later kunnen we bijna aan de slag. Bijna, want we moeten eerst nog een hoop tekst oplezen. Zo krijgt de computer een beter idee van onze persoonlijke stem, iets dat de herkenning ten goede komt. Daarna biedt de installatiewizard aan om onze documenten en e-mail te scannen. Dan herkent hij straks nog beter wat we zeggen. Alle woorden die tijdens het scannen worden gevonden worden in een lexicon geplaatst; een woordenlijst die speciaal aangepast is aan ons taalgebruik. We zijn benieuwd hoe goed de pc ons nu verstaat. De uitspraak "het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan" wordt foutloos gedocumenteerd.

Unnaturally speaking

Complexere teksten zijn in het begin lastig te begrijpen voor de computer. Na een tijdje gaat het de computer best goed af, want we hebben na wat oefenen deze paar regels (bijna) zonder aanpassen kunnen plaatsen. Dit komt echter doordat we nu als een robot praten. Gaan we natuurlijker spreken dan verliest de computer al snel zijn nauwkeurigheid, maar het resultaat is nog steeds redelijk aanvaardbaar. Gebruikt u echter veel unieke woorden of Engelse termen zoals dvd, blu-ray en bluetooth dan gaat Dragon in eerste instantie de mist in. Dragon heeft daarnaast grote moeite om sommige woorden te leren. Het beste voorbeeld is Dragon zelf. Als we Dragon uitspreken dan krijgen we 'En', 'kruiden', 'dan' of 'dragen' op het scherm; alles behalve de naam van het pakket zelf. Ook als we het een paar keer voorlezen en aangeven wat we bedoelen dan blijft het pakket zijn naam verwarren met de eerder genoemde alternatieven.

Diepe gesprekken met de pc

Nu Dragon ons -unnaturally speaking - verstaat via de bijgeleverde microfoon wordt het tijd om de Digta 410 te bekijken. Deze dictafoon komt van Grundig, en zou speciaal geschikt zijn voor gebruik met Dragon. De installatie loopt niet van een leien dakje onder Vista, want de driver geeft problemen. Als we de dictafoon inpluggen zonder de installatiewizard gaat het beter. Vista vist zelf de driver van de cd-rom en geeft de Digta 410 weer als een externe harde schijf. De rest van de software die meegeleverd is installeert zonder morren. We plaatsen de Digta op een half metertje van ons vandaan - direct naast de andere testmicrofoon; onze Logitech QuickCam for Notebooks Pro webcam. Met de twee microfoons in de aanslag zijn we klaar voor de test; we kletsen tegen de beide opnameapparaten aan. De QuickCam geeft zijn interpretatie direct door aan Dragon, die we in de dicteer stand zetten. De Digta neemt het geheel op batterijkracht op. Na een zeer diepgaand gesprek met de pc willen we het dictaat van de Digta overzetten naar de pc. De digta werkt met het speciaal voor spraakherkenning ontwikkelde dss formaat.

Problemen

Na wat knutselen, ons test exemplaar bevat namelijk nog geen uitgebreide handleiding, blijkt dat we wat instellingen moet wijzigen en dan Digta's eigen software moeten gebruiken, via een onlogische omweg. Dragon slaat aan het uitschrijven, waarna we met de hand de twee documenten vergelijken. Omdat we natuurlijk gesproken hebben heeft de software het moeilijk; de webcam versie telt 44 fouten, de Digta versie 61. Als we op de site van Dragon kijken dan valt op dat de Digta 410 inderdaad gecertificeerd is, maar met een score van drie uit zes als het om de nauwkeurigheid gaat.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Combinatie scheelt veel geld (straatprijs ligt lager)

  • Beide onderdelen functioneren goed

  • Samenwerking tussen de twee producten kan beter

De Digta is een goede dictafoon, maar de samenwerking met Dragon is nog niet optimaal. Desalniettemin is de totale prijs voor deze combinatie erg aantrekkelijk voor mensen die een oplossing als deze zoeken.Downloadversie beschikbaarneeDemoversie beschikbaarneeProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 3Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)256Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows Vista
Windows XP

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten