De beste speakers voor pc vergeleken

beste speakers voor pc

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2
Goed geluid is ook achter de pc geen overbodige luxe, met alle muziek- en videodiensten die er zijn. Daarnaast verdienen games natuurlijk ook een degelijke speakerset voor de weergave van mooie geluidseffecten. In dit artikel vergelijken we zeven van de beste speakers voor pc, in verschillende prijsklassen.

Pc’s hebben geen krachtige versterker­module en om die reden hebben pc-speakers vrijwel altijd een geïntegreerde versterker. Vaak zit die in één luidspreker, samen met de volumeregelaar. Bij een 2.1-opstelling zit de versterker meestal in de subwoofer verwerkt, die de gekoppelde speakers aanstuurt. Uiteraard is een actieve speakerset uitgerust met een voeding. Hoe krachtiger die is, hoe natuurgetrouwer de audioweergave doorgaans klinkt.

Zeker in combinatie met een goede (externe) geluidskaart inclusief nauwkeurige digitaal/analoog-converter (dac) is er een prima audio­kwaliteit op de pc haalbaar. Voor muziekliefhebbers is het een pluspunt wanneer de dac audiobestanden in hoge resolutie kan verwerken, bijvoorbeeld 24bit/192kHz of zelfs hoger. Met de juiste afspeelsoftware en audiobestanden, luister je in dat geval studiokwaliteit.

De verschillen in geluidskwaliteit tussen de vele pc-speakers zijn enorm. Spotgoedkope plastic luidsprekers hebben meer kans op vervorming. Exemplaren met een houten klankkast zijn duurder, maar daar krijg je wel een warmer en gebalanceerder geluid voor terug.

Audioengine HD3 (399 euro)

beste speakers voor pc

Wie een kwalitatieve 2.0-geluidsset zoekt tegen een reële prijs, komt wellicht bij de HD3 van Audioengine uit. De mdf-behuizing is zo’n dertig centimeter hoog, waarbij er een woofer en tweeter zijn geïntegreerd. De versterkermodule bevindt zich in de linkerspeaker. De voorzijde heeft om die reden een volumeregelaar en hoofdtelefoonuitgang, terwijl de overige aansluitingen aan de achterzijde zitten.

Naast analoge outputs naar de passieve rechterspeaker zien we rca-inputs (tulp) en een lijningang voor het verbinden van een pc (of andere audiobron). Desgewenst verbind je de pc bovendien ook via een usb-aansluiting, waarbij het audiospoor een dac met een capaciteit van 16bit/48kHz passeert. Voor Spotify en consorten is dat ruim voldoende, maar voor high-res muziek is deze maximale audioresolutie te beperkt.

Opvallend is dat de HD3 het geluid via een analoge uitgang naar een ander apparaat kan doorsturen. Verder heeft deze desktopspeaker een bluetooth-adapter ingebouwd, waarbij er ondersteuning is voor de aptX-codec. Ondanks dat je meerdere audiobronnen naar deze speakerset kunt sturen, is het niet mogelijk om de bron handmatig te kiezen. De HD3 kiest de actieve input namelijk automatisch.

Voor de aansturing van de speakerunits is er een klasse A/B-versterker verantwoordelijk met een opgegeven piekvermogen van 60 watt. De HD3 is beschikbaar in walnoot, wit, satijnzwart en kersen.

Razer Nommo Chroma (169 euro)

beste speakers voor pc

De Nommo Chroma heeft wel iets weg van een klassieke schijnwerper, het is écht een pc-speaker. De reden dat de speaker afwijkt van traditionele speakerkasten is dat Razer heeft gekozen voor een fullrange-audiodriver met een diameter van zo’n 7,5 centimeter. Met slechts één audiodriver had het designteam meer vrijheid om een alternatieve behuizing te ontwikkelen.

De Nommo Chroma oogt dan ook erg stilistisch, al is het audiotechnisch gezien wel een uitdaging om zowel het hoog, midden als laag uit een enkele unit te persen. Ga je voor meer muzikaliteit, dan geniet een woofer/tweeter-combinatie de voorkeur. Overigens is dat binnen dezelfde speakerserie wel mogelijk, want de Nommo Pro bevat bovenop de cilindervormige behuizing een tweeter. Bovendien wordt er bij dat product een subwoofer meegeleverd.

Helaas is de Nommo Pro op het moment van schrijven slecht verkrijgbaar. Terug naar de Nommo Chroma, waarbij gebruikers keuze hebben tussen een usb-poort en lijningang om een pc te verbinden. Naast een volumeregelaar heeft de rechterspeaker ook een draaiknop om het basniveau in te stellen en een hoofdtelefooningang. Een leuk extraatje is de ledverlichting in de voet. Je stelt hiervoor zelf een lichtschema in.

Geen behoefte aan ledverlichting en een usb-poort? In dat geval kun je wellicht ook uit de voeten met de goedkopere Razer Nommo.

Edifier S880DB (279 euro)

beste speakers voor pc

Edifier maakt al ruim twintig jaar prima pc-speakers tegen een betaalbare prijs en de S880DB is daar weer een goed voorbeeld van. Het betreft een traditioneel boekenplankmodel waarin een tweeter en woofer zijn verwerkt. De zijpanelen van de speakerkast hebben een houten afwerking, terwijl de voor-, achter-, boven- en onderkant een witte deklaag van kunststof hebben.

Beide audiodrivers van iedere speaker zijn zwartgekleurd en springen daardoor direct in het oog. Opvallend genoeg levert Edifier geen grill mee, al heeft de tweeter wel een stevig rooster. De woofer is open en bloot, dus deze unit is gevoelig voor beschadigingen. Met usb en tweemaal s/pdif (optisch en coaxiaal) beschikt de S880DB over meerdere digitale ingangen. Gelukkig heeft Edifier gekozen voor een redelijke dac, namelijk de PCM9211 van Burr-Brown. Deze chip ondersteunt een maximale resolutie van 24bit/192kHz, zodat je probleemloos audiobestanden op hoge resolutie kunt afspelen.

Overigens sluit je ook moeiteloos geluidsbronnen analoog aan, want er zijn twee paartjes rca-ingangen beschikbaar. Wie liever muziek streamt vanaf smartphones of tablets, gebruikt de bluetooth-ontvanger. Dankzij ondersteuning voor de aptX-codec blijft er na compressie nog een behoorlijke audiokwaliteit over. Houd er rekening mee dat een hoofdtelefooningang ontbreekt.

Dankzij de meegeleverde afstandsbediening wissel je makkelijk tussen verschillende bronnen. Verder pas je hiermee het volume aan en selecteer je het gewenste nummer.

Creative Sound BlasterX Kratos S5 (149 euro)

beste speakers voor pc

De Sound BlasterX Kratos S5 bestaat uit twee houten boekenplankspeakers en een subwoofer. Veel ruimte hoef je overigens niet voor deze set te reserveren. De speakers zijn amper 20 centimeter hoog, de subwoofer 30,6 centimeter. Creative levert een ronde afstandsbediening mee waarop je eventueel een headset of microfoon kunt aansluiten.

Aan het ietwat speelse uiterlijk is te zien dat het bedrijf uit Singapore met dit product voornamelijk mikt op gamers. Zo bevatten beide speakers ledverlichting die gebruikers naar eigen wens kunnen instellen met software. Dit zogeheten Aurora Reactive System werkt desgewenst samen met overige randapparatuur van Creative.

Voor de geluidsoverdracht heb je keuze tussen een analoge lijningang of usb-poort. Kies je voor laatstgenoemde optie, dan passeert het audiosignaal een dac met een capaciteit van 24bit/96kHz. Handig is dat Creative een adapter meelevert, waardoor je via de lijningang eventueel ook een andere bron analoog kunt aansluiten middels twee tulpsnoertjes. Volgens eigen metingen van Creative bedraagt het piekvermogen van deze set 120 watt.

Het nominale uitgangsvermogen is voor beide boekenplankmodellen overigens 12 watt en voor de subwoofer 36 watt. Zoals bij zo’n beetje alle 2.1-audiosystemen is de versterker verwerkt in de subwoofer, waardoor de volume- en basregelaar op dit onderdeel te vinden zijn.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Audio

Tags: logitech, razer, audio, speakers, edifier, audioengine, trust. creative