De beste koptelefoons met ruisonderdrukking

beste koptelefoons met ruisonderdrukking
Menig muziekliefhebber zweert bij een noise-cancelling hoofdtelefoon. En terecht, want dankzij deze technologie heb je geen last van storende omgevingsgeluiden. We stellen zeven van de beste koptelefoons met ruisonderdrukking aan je voor.

Een valkuil is om het volume flink omhoog te schroeven voor het overstemmen van omgevingslawaai. In dat geval komt een koptelefoon met actieve geluidsonderdrukking mooi van pas. Hierbij vangen meetmicrofoons storende bijgeluiden op, waarna een chip tegenovergestelde audiogolven genereert en vervolgens mengt met het originele audiosignaal.

Dit werkt zo snel dat de ‘botsende’ frequenties omgevingsluiden voor de luisteraar opheffen. Daarentegen is er tijdens stille momenten doorgaans wel wat zachte ruis hoorbaar. Nagenoeg alle hoofdtelefoons met actieve geluidsonderdrukking maken via bluetooth verbinding met mobiele apparaten. Gelukkig leveren fabrikanten veelal ook een reguliere audiokabel mee, want bluetooth past altijd compressie toe op de muziek.

Hoewel sommige besproken modellen met aptx een relatief audiovriendelijk bluetooth-profiel ondersteunen, levert een ouderwetse kabel nog altijd de beste audiokwaliteit op. Verder is het een opvallende ontwikkeling dat steeds meer fabrikanten een mobiele app voor hun hoofdtelefoons vrijgeven. Hiermee pas je bijvoorbeeld de intensiteit van actieve geluidsonderdrukking en diverse equalizerinstellingen aan.

Sony WH-1000XM3 - Uitstekende geluidsonderdrukking

beste koptelefoons met ruisonderdrukking

De voorloper van de WH-1000XM3 werd al zeer goed ontvangen en Sony borduurt met deze nieuwe over-ear-hoofdtelefoon voort op dit succes. Zo implementeerde het Japanse merk een nieuwe chipset om ‘tegengeluiden’ te berekenen. Dat doet de zogeheten QN1-processor heel behoorlijk, want zelfs op een laag volume is er in de praktijk amper omgevingslawaai hoorbaar. Via de app stellen luisteraars overigens zelf de intensiteit van de actieve geluidsonderdrukking in.

Over deze app gesproken: hiermee haal je zo nodig ook firmware-updates binnen. Op die manier voegt Sony Google Assistent-spraakondersteuning toe. Voor de bediening bevat de rechteroorschelp een aanraakpaneel. Met behulp van veegbewegingen ga je bijvoorbeeld naar het volgende nummer of zet je het volume een tandje zachter. De communicatie verloopt via bluetooth 4.2, waarbij de hoofdtelefoon de aptx(-hd)-standaard ondersteunt.

Wanneer actieve geluidsonderdrukking is ingeschakeld, gaat de accu volgens Sony maar liefst dertig uur mee. Via een usb-kabel laad je de batterij in circa drie uur weer op. Twee neodymium-magneten met een diameter van vier centimeter realiseren een open en detailrijk geluid. Prettig is dat je de WH-1000XM3 dankzij de meegeleverde kabel ook in passieve modus gebruikt. Potentiële kopers kunnen kiezen tussen een volledig zilveren of zwarte kleur. De fabrikant levert tot slot ook nog een nette draagtas en vliegtuigadapter mee.

JBL Everest Elite 750NC - Betaalbaar luisteren

beste koptelefoons met ruisonderdrukking

Ook in een wat lager prijssegment zijn er volop hoofdtelefoons met actieve geluidsonderdrukking te koop. Zo kost deze Everest Elite 750NC van JBL nog geen tweehonderd euro. Het betreft een zilverkleurig of zwart exemplaar dat overwegend bestaat uit kunststof. Muziekliefhebbers verbinden het apparaat via een bluetooth4.0-verbinding of traditioneel audiosnoertje. Helaas is er geen ondersteuning voor aptx.

De lithium-accu bevat een capaciteit van 850 mAh en biedt een speeltijd van ongeveer vijftien uur. Schakel je actieve geluidsonderdrukking uit, dan houdt de batterij het maximaal twintig uur vol. Opladen via een usb-kabel duurt ongeveer drie uur. De rechteroorschelp heeft behoorlijk wat drukknopjes, dus blindelingse bediening is even wennen. Via de JBL Headphones-app haal je nieuwe firmware-updates binnen en stel je naar wens de mate van actieve geluidsonderdrukking in.

De Everest Elite 750NC beschikt over twee audiodrivers met een diameter van vier centimeter. De geluidskwaliteit is wat minder sprankelend vergeleken met de meeste duurdere modellen in dit overzicht. Met name het laag treedt duidelijk op de voorgrond, dus voor basfanaten voldoet dit model prima. JBL levert een stevige reisetui mee met een zachte binnenkant. Naast de opvouwbare hoofdtelefoon berg je hierin de oplaadkabel, hoofdtelefoonkabel en vliegtuigadapter op.

Bose QuietComfort 35 II - Robuuste koptelefoon

beste koptelefoons met ruisonderdrukking

De QuietComfort 35 II is in het zwart, grijs en sinds kort ook in het blauw verkrijgbaar. De behuizing heeft een luxe uitstraling en kent enkele drukknoppen. Zo switch je via een toets op de linkeroorschelp tussen drie actieve geluidsonderdrukking-niveaus, terwijl je met de rechteroorschelp het volume regelt. Verder roep je de hulp van een spraakassistent in, bijvoorbeeld Siri of Google Assistent.

Bose koos voor een robuust ontwerp met gebruik van onder andere roestvrij staal, dus deze hoofdtelefoon kan best tegen een stootje. Ondanks de stevige behuizing is dit model met een draaggewicht van 240 gram niet al te zwaar. Dankzij de nfc-chip koppel je gemakkelijk (mobiele) apparaten via bluetooth. Opvallend is dat dit model ondanks het flinke prijskaartje niet de aptx-standaard ondersteunt. Op een volle accu gaat de QuietComfort 35 II zo’n twintig uur mee. Is de accu volledig leeg? Na een kwartiertje opladen, staat deze hoofdtelefoon weer 2,5 uur voor je klaar.

Verder gebruik je zo nodig de meegeleverde audiokabel om in passieve modus van muziek te genieten. Zoals we van de betere audiomerken gewend zijn, hoort er ook bij dit model een mobiele app. Hiermee heb je toegang tot instructies en pas je desgewenst de intensiteit van de actieve geluidsonderdrukking aan. Bovendien haal je met de Bose Connect-app ook nieuwe firmware-updates binnen. De opvolger van deze headset is inmiddels uit onder de naam Bose NCH 700. Ook het overwegen waard, maar ook een stuk duurder.

Beats Studio3 Wireless - Apple W1-chip

beste koptelefoons met ruisonderdrukking

Sinds 2014 is Beats van Apple, dus het is goed verklaarbaar waarom de Apple W1-chip in deze hoofdtelefoon is verwerkt. Luisteraars wisselen hierdoor zeer snel van iPhone, iPad of Mac zonder dat het geluid langdurig wegvalt. Bovendien profiteren ze via een bluetooth class 1-verbinding van een bereik van maximaal honderd meter, zodat je gerust even de kamer kunt uitlopen.

In actieve modus gaat de accu ongeveer 22 uur mee. Zet je de geluidsonderdrukking uit, dan bedraagt de luistertijd zo’n veertig uur op een normaal volumeniveau. Met behulp van de meegeleverde RemoteTalk-kabel kun je een iPhone ook met een snoertje aansluiten. In deze kabel zit een afstandsbediening. In actieve modus gebruik je voor de bediening de drukknoppen op de linkeroorschelp.

Beats richt zich met zijn koptelefoons op een jonge doelgroep. Niet voor niets is de Studio3 Wireless dan ook in allerlei opvallende kleurstellingen verkrijgbaar. Overigens hebben lage bastonen bij dit type nogal de overhand, waardoor moderne muziekstijlen als dance en hiphop goed voor de dag komen. Zoek je een hoofdtelefoon met een neutraler en detailrijker geluid, dan past Beats als hoofdtelefoonmerk minder goed bij je. De Beats Studio3 Wireless heeft een gewicht van 260 gram.

Bowers & Wilkins PX - Stijlvol design

beste koptelefoons met ruisonderdrukking

Wie naast een goede geluidskwaliteit ook een fraai design belangrijk vindt, komt misschien wel uit bij deze Bowers & Wilkins PX. Dit product is in een grijszwarte en goudzwarte uitvoering verkrijgbaar, waarbij vooral laatstgenoemde kleurstelling de koptelefoon een chique uitstraling geeft. Het Britse merk integreerde twee audiodrivers met een breed frequentiebereik van 10 Hz tot 20 kHz. In actieve modus maakt de PX via bluetooth 4.1 verbinding met mobiele apparaten. Hierbij ondersteunt de bluetooth-module de aptx(-hd)-standaard.

De ingebouwde accu bevat een capaciteit van 850 mAh en garandeert een speeltijd tot 22 uur op een normaal volumeniveau. Schakel je actieve geluidsonderdrukking of bluetooth uit, dan is de luisterduur vanzelfsprekend een stuk langer. Handig is dat Bowers & Wilkins dit model heeft uitgerust met slimme sensoren. Zet je de hoofdtelefoon af, dan pauzeert automatisch de audioweergave. Je hervat de muziek door het luisterapparaat weer op je hoofd te zetten.

Vergeleken met het gros van de draadloze hoofdtelefoons is het gewicht van 335 gram overigens wel wat aan de zware kant. Voor een bekabelde aansluiting is er een 3,5mm-geluidsingang. De usb-c-poort gebruik je om de accu op te laden en nieuwe firmware-updates te installeren. Via de mobiele app pas je tot slot diverse audio-instellingen aan.

Bang & Olufsen Beoplay H9i - Luxe product

beste koptelefoons met ruisonderdrukking

De officiële adviesprijs van de Beoplay H9i tikt bijna de vijfhonderd euro aan, maar gelukkig bieden veel bekende (web)winkels deze hoofdtelefoon voor een lager bedrag aan. Zoals we van Bang & Olufsen gewend zijn, straalt het design één en al luxe uit. Het product is op het moment van schrijven beschikbaar in drie kleurstellingen. Bij de kleurstelling ‘kalksteen’ gaat het om een speciale winter 2018-editie, die is dus niet op brede schaal verkrijgbaar.

Fijn is dat het Deense audiomerk koos voor duurzame materialen. Zo bestaat de behuizing grotendeels uit aluminium, terwijl de oorkussens en hoofdband zijn voorzien van een leren afwerking. Ondanks het gebruik van kwalitatieve materialen valt het draaggewicht met 285 gram nog best mee. Net als de eerder besproken Bowers & Wilkins PX beschikt ook dit exemplaar over slimme sensoren. Zet de hoofdtelefoon op je hoofd en de muziekweergave start direct. In plaats van minuscule knopjes regel je diverse zaken met veegbewegingen op de oorschelp. Denk bijvoorbeeld aan liedjes skippen, volumebediening, het beantwoorden van een inkomend gesprek en het koppelen van bluetooth-apparatuur.

Naast een bluetooth4.2-ontvanger bevat dit apparaat ook een 3,5mm-geluidsingang en usb-c-poort. Een gemiste kans is dat de Beoplay H9i geen raad weet met de aptx-standaard. De batterij van 770 mAh gaat maximaal achttien uur mee wanneer bluetooth en actieve geluidsonderdrukking zijn geactiveerd. De fabrikant levert een net reishoesje en een vliegtuigadapter mee.

NAD HP 70 - Music First

beste koptelefoons met ruisonderdrukking

NAD staat bekend om zijn ‘music first’-filosofie, waarbij het Brits-Canadese merk steevast kiest voor een sober design zonder allerlei tierelantijntjes. De nieuwe HP 70-hoofdtelefoon is met zijn zwart-zilveren kleurstelling dan ook geen stilistisch wonder, maar de behuizing zit wel degelijk in elkaar. De rechteroorschelp heeft drie schuifknoppen om muziek te bedienen, volume te regelen en actieve geluidsonderdrukking te (de)activeren.

De aanwezige bluetooth-ontvanger ondersteunt de aptx(-hd)-standaard, zodat je muziek vergelijkbaar met cd-kwaliteit draadloos kunt afspelen. Via een nfc-chip is het koppelen van apparaten overigens snel geregeld. NAD belooft een speeltijd van ongeveer vijftien uur in de actieve modus. Net zoals de meeste hoofdtelefoons produceren twee audiodrivers met een diameter van vier centimeter een stereogeluid. Onder de noemer RoomFeel belooft NAD een ruimtelijke weergave, waardoor het volgens de fabrikant net lijkt alsof je in een ruime kamer naar een hoogwaardige speakerset luistert. Deze functie zet je naar eigen smaak aan of uit.

Daarnaast beschikt dit model over een dubbele microfoon voor het voeren van telefoongesprekken met een helder stemgeluid. Met behulp van de meegeleverde 3,5mm-audiokabel gebruik je de HP 70 ook probleemloos in passieve modus. Het draaggewicht is met 320 gram behoorlijk, al hebben de meeste luisteraars daar vermoedelijk geen problemen mee. Een kunstleren opberghoes en vliegtuigadapter zijn bijgesloten.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Audio

Tags: koptelefoon