De beste koptelefoons met noise cancelling getest

Dankzij ruisonderdrukking geniet je in een drukke omgeving in alle rust van muziek en multimediageluid. Veel high-end headsets zijn tegenwoordig met deze techniek uitgerust. We hebben er voor dit artikel zes stuks getest. Wat zijn de beste koptelefoons met noise cancelling?

De geteste koptelefoons onderdrukken geluid dat van buiten komt digitaal met behulp van een dsp-chip. Deze filtert het omgevingsgeluid dat de ingebouwde microfoons opvangen. Dat lukt niet altijd en overal even goed en het beïnvloedt onvermijdelijk ook de geluidskwaliteit. Maar in bijvoorbeeld een auto, trein of vliegtuig geniet je zo wel in relatieve rust van audio.

Ondersteunt de koptelefoon hifi-codecs zoals aptx of ldac dan mag je een betere geluidskwaliteit verwachten dan met de standaard bluetooth-codecs. Het gebruikte bronapparaat moet dan natuurlijk ook over deze codecs beschikken. Alle geteste koptelefoons kun je trouwens op een analoge audiopoort van 3,5 mm aansluiten. Dit levert vaak nog de beste geluidskwaliteit op. Zolang de accu niet leeg is, blijft de anc-functie bruikbaar. Met een lege accu werken deze koptelefoons passief, precies zoals een regulier niet-digitaal exemplaar.

Deze koptelefoons kun je ook als headset gebruiken en er dus gesprekken mee voeren. De microfoons bevinden zich echter in de oorschelpen en niet in een beugel zoals bij een echte kantoorheadset. De gespreksfunctie is dus eerder bedoeld voor incidenteel gebruik. Ook geldt dat de headsetfunctie beter werkt naarmate de koptelefoon over meerdere microfoons beschikt.

Plantronics Voyager 8200 UC specs
Klik op de afbeelding voor beter leesbare testresultaten.

Bose QuietComfort 35 II

De Bose QuietComfort 35 II, verkrijgbaar in zilver of zwart, is op audiogebied identiek aan versie I, maar voegt spraakondersteuning toe voor Alexa, Google Assistant en Siri. Je activeert die functie via de nieuwe actieknop op de linkeroorschelp. Gebruik je geen spraakondersteuning dan dient deze knop om de sterkte van de anc te wijzigen tussen hoog, gewoon en uit. Dat kan overigens ook met behulp van de Bose Connect app.

De adaptieve, digitale lawaaionderdrukking van deze Bose werkt goed. Stoorgeluiden worden onderdrukt zonder dat de audiokwaliteit er erg onder lijdt. Maar perfect is het natuurlijk nooit. Bijvoorbeeld buiten op een winderige dag hoorden we af en toe een ‘huileffect’ wanneer de anc ingeschakeld was. Maar dit euvel hebben alle geteste anc-koptelefoons. De passieve lawaaionderdrukking van de comfortabele oorschelpen is overigens ook al hoog.

Volume, muzieknavigatie en telefoongesprekken regel je met de multifunctionele knop op de zijkant van de linkeroorschelp. Firmware-updates verlopen via de Bose Device Updater. Zo kun je ook nieuwe gesproken statusboodschappen toevoegen. De nieuwste firmware ondersteunt ook Nederlandse ‘voice prompts’. De taal van de meldingen kies je vervolgens in de Bose Connect app. Eén van de opties in de app is muziek of audio delen met een vriend door te streamen tussen twee Bose-koptelefoons.

De Bose QC 35 II produceert een warm, wat wollig geluid, waarbij bassen extra benadrukt worden. De geluidskwaliteit via de analoge audiokabel is aanmerkelijk beter dan draadloos, want de QC 35 II ondersteunt geen hifi-codecs.

Bose QuietComfort 35 II

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Stabiele bluetooth-verbinding
 • Streamen tussen twee koptelefoons
 • Goede anc
 • Minpunten
 • Niet de lichtste
 • Duur
 • Geen hifi-codecs

Fresh ‘n Rebel Clam ANC

De Fresh ‘n Rebel Clam ANC is met voorsprong de goedkoopste anc-koptelefoon in deze test. Geavanceerde snufjes zoals ondersteuning voor ‘multipoint’-verbindingen met meerdere bluetooth-apparaten, spraakassistenten of gesproken meldingen ontbreken. Ook is deze koptelefoon volledig vervaardigd van licht aanvoelende kunststof. Als je de anc uitschakelt, gaat de accu tot 35 uur mee op halve geluidssterkte; met anc wordt dit dertig uur.

De lawaaionderdrukking staat aan of uit. Je regelt dit via een schuifknop op de zijkant van de linkeroorschelp. De anc-functie werkt, maar onderdrukt lawaai minder sterk dan bij de andere geteste koptelefoons. Ook is er een duidelijk merkbaar effect op de audiokwaliteit wanneer je de anc inschakelt. Merkwaardig genoeg schakelt de lawaaionderdrukking niet automatisch uit wanneer je de koptelefoon afzet met de drukknop op de zijkant van de rechteroorschelp. Je moet expliciet ook de aparte anc-schuifknop naar de ‘off’-stand verzetten. De comfortabel zittende, vrij omvangrijke oorschelpen onderdrukken omgevingslawaai overigens ook sterk op passieve wijze.

De volumeknop op de zijkant van de rechteroorschelp dient ook om te navigeren tussen muzieknummers. De stroomknop werkt tegelijkertijd als pauzeknop en om gesprekken aan te nemen en op te hangen. Een app is er niet en de firmware kan evenmin worden vernieuwd.

De Fresh ‘n Rebel heeft een warm, vrij wollig geluid met sterk benadrukte bassen. Dankzij de ondersteuning voor de aptx-codec is de audiokwaliteit zelfs draadloos vrij behoorlijk.

Fresh ‘n Rebel Clam ANC

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Stabiele bluetooth-verbinding
 • Betaalbaar
 • hifi-geluid
 • Minpunten
 • Volledig van plastic
 • Geen app
 • Twee knoppen nodig om volledig uit te schakelen

Jabra Elite 85h

Uiterlijk lijkt deze Jabra Elite 85h sterk op de Sony WH-1000X M3. Hij is leverbaar in zwart, beige en blauw. De anc gebruikt vier van de acht microfoons. Er worden zes microfoons gebruikt voor ruisonderdrukking van telefoongesprekken en stemopdrachten voor de spraakassistenten van Amazon, Apple en Google. Deze activeer je met een knop op de rechteroorschelp. De twee standen van de digitale hybride anc-functie regel je via een knop op de linkeroorschelp of met de Jabra Sound+ app. Uitschakelen van de anc is ook mogelijk.

De app ondersteunt SmartSound, waarbij de lawaai-onderdrukking zichzelf automatisch instelt op basis van het omgevingsgeluid. Voor elk van de drie mogelijke situaties (openbaar, onderweg of besloten omgeving) kun je de anc en muziekequalizer apart configureren. De Jabra-anc doet het uitstekend en slaagt er bijna even goed in als de Sony-anc om lage bromgeluiden compleet weg te drukken.

Het bedieningspaneel voor volume, track-keuze, pauze etc. zit op de rechteroorschelp. Als er een telefoongesprek binnenkomt of als je de koptelefoon afzet, dan pauzeert de muziek automatisch om daarna weer verder te gaan.

De gesproken statusboodschappen regel je via de app, maar Nederlands wordt niet ondersteund. Dankzij een nanocoating is deze koptelefoon bestand tegen water en stof. Met de energiezuinige bluetooth5.0-verbinding houdt de accu het erg lang uit. Helaas worden alleen de standaard bluetooth-codecs ondersteund, maar desondanks is de geluidskwaliteit goed, met een vrij neutrale weergave. Ook kun je in de app de lage-, hoge- en middentonen regelen.

Jabra Elite 85h

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Bluetooth 5.0
 • Goede anc
 • Acht microfoons
 • Minpunten
 • Geen hifi-codecs
 • Niet de lichtste

Plantronics Voyager 8200 UC

De Voyager 8200 UC, verkrijgbaar in beige en zwart heeft zes microfoons in de oorschelpen voor spraak en anc. Met een schuifknop op de linkeroorschelp schakel je de anc in en kies je tussen twee instellingen. De lawaaionderdrukking werkt goed, maar lage bromgeluiden kan deze koptelefoon helaas niet honderd procent filteren. De dikke oorschelpen filteren het omgevingsgeluid al sterk op passieve wijze.

Op de linkeroorschelp zit een draairing voor het volume en de toetsen om te schakelen tussen muzieknummers of om die te pauzeren. Gesprekken start en beëindig je door op de rechteroorschelp te drukken. De usb-dongle is reeds gekoppeld en het schakelen tussen verbonden apparatuur werkt feilloos.

Allerlei digitale beschermingsmechanismen garanderen dat je geen gehoorbeschadiging oploopt door onverwacht harde geluiden. Druk je twee seconden lang op de pauze/play-toets dan schakel je de stembediening van het verbonden apparaat in. Cortana, Google en Siri worden zo ondersteund.

Met behulp van de Plantronics Hub App voor desktop, iOS en Android wijzig je instellingen zoals de soort en de taal van de gesproken statusboodschappen (helaas geen Nederlands), soort en volume van beltonen en trillingen, gehoorbescherming en firmware-updates. Bedrijven kunnen meerdere van deze headsets beheren via de (betaalde) Plantronics Manager Pro-suite.

De geluidskwaliteit is uitstekend, met een neutrale geluidsweergave, hoewel die voor sommigen misschien te analytisch zal klinken.

Plantronics Voyager 8200 UC

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Stabiele bluetooth-verbinding
 • Hifi-geluid
 • Lange accuduur
 • Minpunten
 • Niet de lichtste
 • Geluidswering niet altijd effectief

Sennheiser PXC 550 Wireless

De Sennheiser PXC 550 is de kleinste en lichtste koptelefoon in de test en lijkt qua design op de Jabra- en Sony-koptelefoons. Ook hier kun je de oorschelpen draaien en dichtklappen, waarna de koptelefoon samen met kabels en adapters in het draagetui past. De koptelefoon heeft een 2,5mm-audioaansluiting in plaats van een 3,5mm-exemplaar. Gelukkig wordt een passende kabel meegeleverd.

Draai je de oorschelpen naar binnen dan schakelt de PXC 550 zichzelf uit zodat de standby-tijd wordt verlengd. De PXC 550 heeft vier microfoons voor adaptieve anc en drie voor spraak. De anc-functie controleer je via een schuifschakelaartje op de rechter oorschelp. Je kunt de anc gebruiken op twee sterktes, of uitschakelen.

De Sennheiser CapTune-app toont weliswaar de anc-status, maar je kunt er de anc niet mee bedienen. De lawaai-onderdrukking werkt goed; bromgeluiden worden bijna volledig weggedrukt. Alleen de Jabra en de Sony doen het iets beter.

De PXC 550 heeft net als de Sony een onzichtbaar multifunctioneel bedieningspaneel in de rechteroorschelp voor alle audio- en gespreksfuncties. De meldingstaal stel je in via de CapTune-app, maar Nederlands is helaas geen optie. De PXC 550 beschermt je tegen piekgeluiden, te regelen in de app. Samen met de Plantronics is deze Sennheiser de enige in deze test met deze functionaliteit.

Dankzij de aptx-ondersteuning produceert deze koptelefoon ook draadloos hifi-geluid. In de app kun je equalizer-geluidsprofielen instellen, die je met een knop op de zijkant van de rechteroorschelp kunt activeren. De geluidskwaliteit is goed: warm met licht versterkte bas- en middentonen.

Sennheiser PXC 550 Wireless

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Stabiele bluetooth-verbinding
 • Goede ANC
 • Hifi-geluid
 • Minpunten
 • Beperkt bereik

Sony WH-1000X M3

De WH-1000X M3 is een in zilver of zwart uitgevoerde hifi-koptelefoon met lawaaionderdrukking, ondersteuning voor telefonie en voor de spraakassistenten van Amazon, Apple en Google. Een drukknop op de onderkant van de linkeroorschelp dient naar keuze voor het instellen van de anc of het activeren van de spraakassistent van de verbonden smartphone.

De anc werkt uitstekend; lage bromgeluiden verdwijnen vrijwel compleet geheel, zonder veel storende invloed op de geluidskwaliteit. Normaal omgevingsgeluid wordt redelijk effectief onderdrukt. De sterkte van de anc regel je via de app, maar je kunt die ook automatisch laten werken. Daarnaast kun je in de Sony Headphones Connect-app ook een optimalisatietraject van enkele seconden doorlopen. Hierbij wordt hoofdomvang, eventuele bril en type haar in acht genomen bij de afstelling. Ook de atmosferische druk wordt gemeten, voor een optimale instelling voor gebruik op grote hoogten, bijvoorbeeld tijdens een vlucht.

Het multifunctionele bedieningspaneel in de rechteroorschelp is van onzichtbaar en dient voor alle audio- en gespreksfuncties. Qua bedieningsgemak is dit een uitblinker in het testveld. De zachte oorschelpen, die erg comfortabel zitten, onderdrukken het omgevingsgeluid overigens ook voldoende op passieve wijze.

Koppelen kan het simpelst met de Sony Headphones Connect-app, maar ook via bluetooth of nfc. Firmware updaten en het wijzigen van de meldingentaal duurt langer dan bij de andere geteste koptelefoons. Nederlandse meldingen zijn er ook. De WH-1000X M3 ondersteunt alle bluetooth-codecs, tot en met aptx-hd en ldac voor echt hi-res hifi-geluid.

Deze koptelefoon produceert een warm geluid dat bassen en middentonen ietwat benadrukt.

Sony WH-1000X M3

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Stabiele bluetooth-verbinding
 • Hifi-geluid
 • Uitstekende anc
 • Minpunten
 • Beperkt bereik
 • Duur

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Audio

Tags: sony, sennheiser, koptelefoon, bose