De beste gaming-headsets vergeleken

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2

Sennheiser GSP 600 - Muzikale headset

beste gaming-headsets

Van oudsher is Sennheiser fabrikant van draagbare geluidsapparatuur voor muziekliefhebbers, maar de Duitsers ontwikkelen ook headsets voor gamers. De onlangs geïntroduceerde GSP 600 is het huidige topmodel en daar hangt dan ook een stevig prijskaartje van 249 euro aan vast. Deze headset heeft een robuuste constructie en kan wel een stootje hebben.

Met een gewicht van bijna vierhonderd gram is de behuizing wel wat zwaar. Zeker wanneer je bedenkt dat de behuizing geen accu bevat, want je sluit de meegeleverde kabels rechtstreeks aan op de 3,5mm-geluidsuitgang van een computer, spelconsole of mobiel apparaat. Sennheiser levert een kabel van 1,5 en 2,5 meter mee. De GSP 600 is stijlvol afgewerkt, waarbij met name het metalen scharniersysteem en suède oorkussens met traagschuim opvallen. Prettig is dat je via een schuifsysteem de contactdruk reguleert, zodat er van pasvormproblemen geen sprake is.

Zoals je van een gerenommeerd hifi-merk als Sennheiser mag verwachten, hebben de audiodrivers een breed frequentiebereik. Die loopt namelijk van 10 tot 30.000 Hz. Opvallend is verder de lage impedantie van 28 ohm. De microfoon beschikt over ruisonderdrukking, zodat medespelers geen hinderlijke achtergrondgeluiden horen. Je activeert verder eenvoudig de dempfunctie door de microfoonarm omhoog te duwen. Helaas is de microfoon niet afneembaar. Verder bevat de oorschelp een volumeregelaar.

Teufel Cage - Twee microfoons (169,99 euro)

beste gaming-headsets

Het Duitse Teufel ontwikkelde zijn eerste headset voor gamers: de Cage. Het apparaat heeft een aantal interessante eigenschappen. Naast de duidelijk herkenbare microfoonarm bevat de oorschelp nog een tweede microfoon. Beide microfoons registreren storende bijgeluiden en filteren die weg, zodat je stem beter hoorbaar wordt. Je bepaalt overigens zelf of je de microfoonarm rechts of links ‘draagt’.

Teufel heeft de zichtbare microfoon verder voorzien van schuimstof. Dit zou bijdragen aan het wegfilteren van de ademhaling. De Cage laat zich op twee manieren met apparaten verbinden. Via de usb-poort detecteren computers de headset als externe geluidskaart, zodat je on-board-chips omzeilt. Hiermee is er virtueel 7.1-surround-geluid mogelijk. Als alternatief verbind je de headset met iedere 3,5mm-geluidsuitgang. Via twee kabels kun je zelfs tegelijkertijd gamen en naar muziek op een smartphone luisteren, de Cage voegt beide signalen desgewenst samen.

Met een diameter van vier centimeter zijn de audiodrivers niet overdreven groot. Het frequentiebereik is met 20 Hz tot 20.000 Hz gemiddeld, terwijl ook de nominale impedantie van 32 ohm zeer gangbaar is. Het gewicht valt met 280 gram erg mee. Het design bevat weinig bijzonderheden, al zijn de aanwezige ventilatiegaten voor langere sessies wel zo prettig. Verder heeft Teufel de behuizing voorzien van forse oorschelpen.

Corsair HS60 - Betaalbaar surround-geluid

Corsair bewijst dat er ook in het lagere prijssegment interessante producten verkrijgbaar zijn. Zo kost de HS60 nog geen acht tientjes. Op de pc is met deze headset virtueel 7.1-surround-geluid mogelijk. De Amerikaanse fabrikant levert hiervoor een speciale usb-adapter mee. Verder werkt de headset via de 3,5mm-plug ook op andere apparaten.

De oorschelpen bevatten behoorlijke grote neodymium-audiodrivers, want de diameter bedraagt vijf centimeter. Het opgegeven frequentiebereik van 20 tot 20.000 Hz en de nominale impedantie van 32 ohm kennen geen verassingen. Hoewel Corsair zich met de HS60 wel degelijk richt op gamers, is het design behoorlijk sober. Fijn voor gamers die geen opvallende headset met felle kleuren wensen. De oorkussens bestaan onder meer uit traagschuim en het frame is van aluminium.

Verder kun je de microfoon demonteren voor het geval je de HS60 ook gebruikt voor het luisteren van muziek. Voor de bediening bevat één oorschelp toetsen. Hiermee reguleer je het volumeniveau en demp je de microfoon. De microfoon dempt ook automatisch achtergrondgeluiden, zodat je in een drukke omgeving evengoed verstaanbaar bent voor andere gamers. De HS60 is met witte of grijze accenten verkrijgbaar.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Audio

Tags: Koptelefoon, audio, Corsair, asus, Teufel, Sennheiser, steelseries, Razer, Logitech, games