De beste gaming-headsets vergeleken

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2
Een hoog draagcomfort is een must om urenlange sessies te garanderen. Bovendien speelt de geluidskwaliteit met eventuele surroundeffecten natuurlijk ook een belangrijke rol. In dit artikel hebben we enkele van de beste gaming-headsets met elkaar vergeleken.

De verleiding is groot om een goedkope headset te kiezen. Veel betaalbare modellen zien er al gelikt uit en de dikke oorkussens suggereren een hoog draagcomfort. Toch vallen voordelige headsets vaak door de mand bij gamers die de hoofdtelefoon minimaal een uur achtereen gebruiken. De oorkussens zijn bijvoorbeeld te warm of de strakke hoofdband gaat irriteren. Om die reden nemen we voornamelijk gaming-headsets in een wat hoger prijssegment onder de loep.

Er valt heel wat te kiezen. Zo zijn er draadloze modellen die via een bluetooth- of radioverbinding communiceren met de pc of spelconsole. In dat geval levert de fabrikant vaak een laadstation mee. Wie liever een bekabelde verbinding prefereert, gebruikt hiervoor een usb-aansluiting of 3,5mm-plug. Vanwege het ontbreken van een accu zijn bekabelde modellen meestal iets lichter. Verder hebben de betere producten subtielere audiodrivers aan boord, die meer details laten horen. Hoe groter de audiodrivers zijn, hoe beter de geluidskwaliteit doorgaans is.

Veel headsets simuleren desgewenst surroundgeluid, zodat je van achter bijvoorbeeld schoten hoort of het publiek hoort joelen. Om deze surroundeffecten te gebruiken, heb je op de pc vaak speciale software nodig.

ASUS Cerberus V2 - Voor grote oren (79 euro)

beste gaming-headsets

De Cerberus V2 is een relatief eenvoudig model met een kabel die je op een 3,5mm-geluidsuitgang kunt aansluiten. Deze headset werkt probleemloos op meerdere platformen, waarbij er ook ondersteuning is voor de hoofdtelefoonuitgang op de PlayStation 4-controller. ASUS heeft gekozen voor neodymium-drivers van 5,3 centimeter in een behoorlijke grote oorschelp, zodat ook mensen met grote oren dit over-ear-model comfortabel gebruiken.

Met een nominale impedantie van 32 ohm laat deze headset zich eventueel prima door mobiele apparaten aansturen. In dat geval koppel je de microfoonarm los, terwijl je inkomende gesprekken alsnog via de ingebouwde microfoon aanneemt. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 20 tot 20.000 Hz, wat vrij gangbaar is voor een headset in deze prijsklasse. Het gewicht is met 344 gram gemiddeld te noemen voor een exemplaar zonder accu. Daarmee is de Cerberus V2 een stuk lichter dan zijn voorganger, dus lange sessies zijn normaliter geen probleem.

De behuizing oogt behoorlijk fors, waarbij de hoofdband bestaat uit aluminium. Het betreft een gesloten ontwerp, zodat het geluid grotendeels binnenkamers blijft. Fijn is dat ASUS een audio/microfoon-splitter meelevert, zodat je deze headset ook gebruikt op apparaten met dubbele poorten. ASUS levert de Cerberus V2 is in drie kleuren, namelijk blauw, rood en groen.

SteelSeries Arctis Pro - Groot frequentiebereik

beste gaming-headsets

Zoek je voor de pc een kwalitatieve headset, dan is de Arctis Pro een interessante optie. Dit model sluit je via usb aan, al levert de fabrikant ook een 3,5mm-adapter mee. Bepaalde functies werken alleen via de usb-aansluiting, zoals de zogeheten ChatMix. Hiermee reguleer je via een draaiwiel de balans tussen gamegeluid en chataudio. Handig wanneer je je medespelers via een programma als Discord beter wilt verstaan. Dankzij de noise-cancelling-microfoon ben je in ieder geval zelf altijd goed verstaanbaar.

De ingebouwde neodymium-drivers zijn met een diameter van vier centimeter niet al te groot, maar toch claimt SteelSeries een frequentiebereik van 10 tot 40.000 Hz. Een indrukwekkende prestatie die we niet vaak bij headsets tegenkomen. De impedantie is standaard 32 ohm. Mits aangesloten op een usb-poort van de pc is er surround-virtualisatie mogelijk. Twee praktische voordelen zijn de ademende oorkussens en het lange snoer.

Een leuke gimmick is dat de fabrikant instelbare rgb-verlichting in de oorschelp heeft verwerkt. Als materiaal koos SteelSeries voor een aluminium constructie, dus de behuizing is vrij sterk. Het gewicht bedraagt zo’n 350 gram. Naast de reguliere versie van de Arctis Pro is er voor 349,99 euro ook een draadloze variant verkrijgbaar. Verder schaf je de Arctis Pro eventueel inclusief digitaal/analoog-converter aan; dit product kostte 279,99 euro, maar is inmiddels in prijs verlaagd.

Razer Thresher 7.1 - Draadloos surround

Razer ontwikkelde twee versies van de Thresher 7.1. Het exemplaar met groene accenten sluit naadloos aan bij de Xbox One, want dit product ondersteunt het zogeheten Windows Sonic Surround Sound. Je hoort dus geluid uit verschillende richtingen. Het ‘blauwe’ exemplaar is juist bedoeld voor PlayStation 4-bezitters.

Deze headset beschikt over Virtual Dolby 7.1 Surround Sound. Overigens gebruik je beide edities ook probleemloos op een pc. De surround-functie activeer je eenvoudig via een knop op de oorschelp, evenals het volume en de microfoon. De Thresher communiceert draadloos met de computer of spelconsole via een 2,4GHz-verbinding, waarbij de maximale afstand tot de meegeleverde usb-ontvanger zo’n twaalf meter bedraagt.

Tegen een meerprijs bestaat er ook een Ultimate-versie. Hier is een draadloos basisstation bijgesloten dat tegelijkertijd dient als standaard. Dankzij een optische s/pdif-ingang en usb-poort verbind je zowel een computer als gameconsole met dit basisstation. Nuttig voor het geval je snel wilt switchen. Razer claimt een speeltijd van zestien uur, voordat de headset weer aan de lader moet.

De neodymium-audiodrivers hebben een diameter van vijf centimeter en bevinden zich achter zachte oorkussens van kunstleer. Het frequentiebereik loopt van 12 tot 28.000 Hz en de impedantie bedraagt 32 ohm. Razer heeft gekozen voor een dicht ontwerp, zodat de headset omgevingsgeluiden dempt. Het apparaat weegt 408 gram, wat voor een exemplaar inclusief accu vrij gangbaar is. Een handige functie is dat je de microfoon eventueel in de oorschelp schuift, zodat dit onderdeel tijdens het luisteren van muziek niet in de weg zit.

Logitech G Pro - Lichtgewicht (99,99 euro)

beste gaming-headsets

Logitech richt zich met de PRO-lijn naar eigen zeggen op professionele gamers. Draagcomfort en een goede geluidskwaliteit zijn dus extra belangrijk. Hoewel de G PRO een stevige constructie heeft, valt het gewicht met 259 gram zeer laag uit. Er is dan ook geen accu aanwezig, want je sluit dit exemplaar via een kabel van twee meter op een 3,5mm-geluidsuitgang aan. In deze kabel zitten een volumeregelaar en dempfunctie verwerkt.

Onder Windows 10 ondersteunt de headset surround-effecten als Windows Sonic Surround Sound en Dolby Atmos. Net zoals bijna alle fabrikanten koos ook Logitech voor audiodrivers met neodymium-magneten. De diameter van deze units bedraagt vier centimeter. De impedantie is met 32 ohm prima geschikt voor mobiel gebruik. Het frequentiebereik reikt van 20 tot 20.000 Hz, dus in dat opzicht is deze G Pro geen hoogvlieger.

Gebruikers kunnen de microfoon afkoppelen, zodat het apparaat ook prima dient als hoofdtelefoon. Ondanks de relatief lage aanschafprijs van nog geen honderd euro is de afwerking netjes. Zo zijn de hoofdband en scharnieren extra stevig en bestaat het uitschuifbare verstelstuk uit roestvrij staal. De oorkussens zijn van kunstleer, maar Logitech levert ook een setje suède oorkussens mee. Vergeleken met de standaard oorkussen ademen die beter.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Audio

Tags: games, logitech, razer, steelseries, sennheiser, teufel, asus, corsair, audio, koptelefoon