abonneren

dBpoweramp Music Converter 14

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Naast het rippen van cd's kan dBpoweramp Music Converter muziekbestanden converteren naar elk denkbaar formaat. Het gebruiksgemak is duidelijk beter dan alle vergelijkbare tools.

Vanwege het grote aantal bestandsformaten voor muziek is dBpoweramp modulair opgebouwd. Na installatie kunt u in de configuratieopties zien voor welke formaten er al ondersteuning is. Standaard kunt u onder andere aan de slag met audio-cd's, mp3, flac, ape en aiff. Voor wma, ogg en enkele minder gangbare formaten kunt u een gratis codec downloaden waarmee ze alsnog probleemloos ingelezen kunnen worden. Het wegschrijven van muziekbestanden kan naar mp3, wav, flac en nog wat formaten en ook hier is extra codecondersteuning te downloaden.

De handigheid van dBpoweramp zit hem in het eenvoudige gebruik. Vooral het verwerken van grote hoeveelheden muziek gaat makkelijk met de Batch Ripper en Batch Converter. De interface van die laatste is wat spartaans, maar zorgt er wel voor dat u snel een grote collectie kunt omzetten van bijvoorbeeld flac naar aiff of aac voor gebruik op de iPod. Naast de Batch Converter kunt u ook simpelweg muziekbestanden selecteren in de Verkenner en die met een rechtermuisklik snel converteren.

Voor bestandsconversie hebt u de keuze uit veel kwaliteitsinstellingen en ook de tags worden netjes overgezet (of bij cd's opgezocht in online databases als MusicBrainz). Doordat de software multi-threaded is (met ondersteuning tot 16 cpu-cores), gaat het encoderen erg snel. Het rippen van cd's werkt goed door de toevoeging van versie 2 van AccurateRip, dat cd's verifieert aan de hand van een database. Toch werkt het omzetten van audio-cd's net iets minder handig dan de standaard op dat gebied, Exact Audio Copy.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • multithreaded encoderen
  • makkelijke batchbewerking
  • goede codecondersteuning
  • rippen van cd's niet het sterkste punt
Hoewel er freeware-alternatieven beschikbaar zijn, steekt dBpoweramp met kop en schouders boven de gratis varianten uit door snelheid en gemak. Voor het rippen van cd's is het niet de beste keuze, maar alle andere (batch)bewerkingen kunt u bijna niet makkelijker uitvoeren.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Audio

Tags: