abonneren

Cubase 6

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Steinberg is een van de grotere spelers op het vlak van digitale audiomontagesystemen. Naast een vernieuwde interface heeft Cubase 6 ook flink wat echte vernieuwingen gekregen.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Bij het opstarten wordt eens te meer duidelijk waar Cubase 6 de laatste vijf jaren naartoe is geëvolueerd: audio recording. Je krijgt vooraf een menu waarin je het soort project kiest dat je wil beginnen en standaard opent het pakket het mapje Recording. In die map kun je vervolgens nog eens kiezen uit verschillende soorten opnamen. Kortom, het accent ligt op opnemen, want Cubase is – zo wil het ons toch doen geloven – meer dan ooit een volledige studio-omgeving.

Uiteraard is er ook keuze uit andere projecten, zoals bijvoorbeeld Production. Ook daar krijg je dan een lijstje van verschillende soorten projecten; Cubase 6 laadt alvast wat instrumenten, effecten en settings in die je wellicht nodig zult hebben. Dit klinkt misschien banaal, maar het is verdraaid handig als je met een idee zit en metéén aan de slag wil zonder eerst al je componenten zelf bij elkaar te hoeven zoeken. Je kunt uiteraard net als in voorgaande versies ook zelf projecten, zeg maar sjablonen, aanmaken en dat is handig als je bijvoorbeeld een vrij uitgebreide studio hebt met externe instrumenten en effecten. Je stelt in dat geval één keer alles in en je kunt bij een nieuw project meteen beginnen met componeren zonder eerst alles opnieuw te hoeven configureren.

Als het project gekozen is – en ook als je vanaf het begin begint – ziet alles er herkenbaar uit. Maar het geheel is wel grondig gerenoveerd en Cubase 6 ziet er met zijn vernieuwde interface professioneler uit dan versie 5. Er is verstandig(er) met kleuren en contrasten omgesprongen en de menu’s en icoontjes zijn op sommige plaatsen volwassener geworden. Vergis je echter niet, er is veel meer aan de hand dan wat cosmetische opsmuk. We merken in dit verband op dat de handleiding van Cubase steeds dikker wordt. Bij Cubase 6 tellen we ruim 700 pagina's en dat suggereert dat er onderhuids heel wat veranderd en toegevoegd is. We beperken ons hieronder bewust tot de grootste vernieuwingen.

Het bewerken van opgenomen drumtracks is in versie 6 makkelijker dan voorheen. Op basis van onder meer volume kan Cubase meer hitpoints ontdekken. De hitpoints zijn muzikaler dan in vorige versies en daardoor wordt bewerken nog eenvoudiger, want de zogeheten slices (letterlijk schijfjes audio) zijn veel accurater. Cubase 6 laat overigens toe om hele drumpartijen, verspreid over verschillende aparte audiokanalen, in één beweging te bewerken. De mogelijkheden zijn werkelijk onbeperkt.

Eveneens fantastisch is het VST Amp Rack, opvolger van de beperkte AmpSimulator. Er is keuze uit zeven verschillende versterkers, zes luidsprekerkasten en zestien gitaarpedalen. Er zijn twee virtuele microfoons aanwezig en je kunt zelf bepalen waar je die microfoon voor de luidspreker neerzet. Wie vooral met gitaren werkt, zal bijzonder opgetogen zijn door deze uitbreiding. De aankoop van een (betere) plugin van derden (bijvoorbeeld Guitar Rig 4 Pro van Native Instruments) is wellicht niet meer meteen aan de orde.

Ook inbegrepen is HALion Sonic SE, de gestroomlijnde versie van HALion Sonic, Steinbergs vst-workstation. SE wil echter niet zeggen dat je weinig sounds krijgt meegeleverd, integendeel: Cubase 6-gebruikers kunnen putten uit meer dan 900 gebruiksklare geluiden en instrumenten. De andere virtuele instrumenten zijn ook allemaal verder verfijnd en voorzien van aangepaste presets. Helaas zijn er geen nieuwe instrumenten te bespeuren, maar dat zijn we intussen gewend van Steinberg. Wat je krijgt is oerdegelijk en wie wil uitbreiden, moet maar plugins bij derden aanschaffen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • de vernieuwde interface
  • multitrack audiobewerking
  • HALion Sonic SE
  • prijs
Cubase 6 ziet er mooier en professioneler uit dan voorheen. De handleiding is dik, maar de vele meegeleverde instructievideo's verzachten het leed ruimschoots. Een concurrent als Logic Pro voor de Mac staat nog altijd een stapje verder en biedt vooral qua content meer waar voor je geld, maar Cubase is zeker een goede investering.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: