abonneren

Cubase 5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Steinberg heeft van Cubase, het muziekproductiepakket dat al ruim 20 jaar bestaat, versie 5 uitgebracht. Een nieuwe versie betekent uiteraard innovaties.

De installatie loopt op rolletjes: alle reeds eerder geïnstalleerde plugins van derden, zowel de (hele) oude als recentere, worden probleemloos herkend. Al onze projecten gemaakt in Cubase 4 en zelfs in SX worden perfect ingeladen. De looks van het pakket zijn verbeterd en op het eerste gezicht lijkt er nauwelijks iets veranderd sinds versie 4.1. Kortom, we moeten onderhuids zoeken naar de nieuwigheden.

Cubase 5 herbergt Steinbergs eerste VST3 convolution-effect: Reverence. Met de convolution-technologie worden de resonantie-eigenschappen van ruimtes gebruikt en op basis daarvan galmeffecten gecreëerd. Resultaat is een verbluffend galmeffect. De bediening is echter weinig intuïtief; daarvoor is de gui net iets te gelikt. Bovendien is Steinberg heus niet de eerste om een convolution VST te introduceren; veel gebruikers hebben wellicht al een convolution VST van derden aan hun Cubase toegevoegd. Diegenen die dat niet deden, krijgen er een schitterend effect bij.

De grootste nieuwigheid in Cubase 5 is VariAudio. VariAudio is bedoeld voor het bewerken van monofone geluidsopnames. Een zangstem bijvoorbeeld. VariAudio is een onderdeel van de sample-editor en creëert een grafische weergave van de toonhoogte van de afzonderlijke noten in de bewuste opname. Zing een toonladder en alle noten worden grafisch weergegeven in gekleurde blokjes. VariAudio laat vervolgens toe om met die blokjes te gaan schuiven. Op die manier kunt u zanglijnen dus aanpassen of verbeteren. Het vergt evenwel wat oefening, want het volstaat niet om de blokjes willekeurig te gaan schuiven en vervolgens een perfect resultaat te verwachten. Door in te zoomen op de gevisualiseerde noten kun je manueel nog wat aanpassingen doen om het geheel natuurgetrouw te laten klinken. VariAudio is echter geen noviteit van Steinberg; de fabrikant liet zich duidelijk inspireren door Melodyne van concurrent Celemony. Celemony staat al verder dan Steinberg, want de recentste versie van Melodyne kan ook overweg met polyfoon geluid. We veronderstellen dat polyfone ondersteuning iets voor een volgende versie van Cubase is.

En op het vlak van nieuwe instrumenten? Daar blijft Steinberg ter plaatse trappelen, want het voegt aan Cubase 5 niet één nieuw instrument toe. Okay, Groove Agent ONE is een schitterende drumsampler met een behoorlijke bibliotheek samples, maar bij concurrenten Live, Reason en Sonar krijg je voor minder geld een pak meer synths en samples. Een gemiste kans om de forse kostprijs te verantwoorden.

Samengevat is Cubase 5 een applicatie die stevig in zijn schoenen staat. Cubase oogt en klinkt professioneel, maar we hadden graag wat nieuwe instrumenten gezien of een aanzienlijke bibliotheek nieuwe samples en presets. We zijn wel heel tevreden met VariAudio, Reverence en Groove Agent ONE.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • nieuwe Reverence en VariAudio
  • stabiele omgeving
  • kostprijs
  • slechts 1 nieuw instrument
Met € 599 prijst Steinberg zich een beetje uit de markt en nieuwe gebruikers kunnen twijfelen tussen bijvoorbeeld Sonar en Reason. Diehard Cubase-gebruikers moeten niet twijfelen: upgraden is een must.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags:

Laatste reactie