abonneren

Capella 2008

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Zelf muziek maken? U hebt keuze uit legio programma's. Maar wat als u nu geen interesse hebt in samplen en remixen, maar juist muziek wilt uitschrijven voor een band of koor? Voor muzieknotatie kunt u terecht bij Capella 2008.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Capella is van oorsprong een Duits pakket, maar is helemaal in het Nederlands vertaald. De gebruikersinterface komt tamelijk druk over met erg veel knoppen. Ook is de functie van alle knoppen niet direct duidelijk. Naast de Capella-notatieprogrammatuur krijgt u ook demoversies van Capella Scan, Capella PlayAlong, Capricio, Tonica en Audite.

Bij Capella zult u veelal het toetsenbord gebruiken om uw partituur in te voeren. Daarbij kiest u eerst de duur van de noot − een hele, halve of kwart noot − en daarna de hoogte van de noot (abcdefg). Met behulp van de Shift-toetsen springt u een octaaf omhoog of omlaag. Hoewel u erg eenvoudig de noten invoert, is het bewerken van de noten een heel stuk lastiger. Mocht u een noot te hoog of te laag hebben geplaatst, dan moet u die noot gaan transponeren – even naar de juiste lijn slepen is er niet bij. Voor het veranderen van de tijdsduur van een noot moet u een andere menukeuze gebruiken. Het binden van noten is ons niet gelukt: Capella kent weliswaar legatobogen, maar geen bindingsbogen. De legatobogen worden midden in onze partituur geplaatst en moeten daarna met de hand op de gewenste plaats worden gezet. Gelukkig wijst de Nederlandstalige hulp redelijk goed de weg.

Capella schrijft weg in CapellaXML-formaat, maar kan ook bestanden van oudere Capella-versies lezen en schrijven. Daarnaast leest en schrijft Capella midibestanden en kan het MusicXML schrijven. Aardig is ook de mogelijkheid om naar het Windows-klembord te schrijven, zodat u het notenbeeld in bijvoorbeeld uw tekstverwerker kunt overnemen. De afdrukken die u met Capella maakt, zien er netjes en professioneel uit, hoewel de noten wat klein zijn. Wel is het uitvullen van de pagina’s bewerkelijk, omdat u zelf moet aangeven waar de notenbalken moeten worden afgebroken naar een nieuwe regel. Capella speelt via de Windows-midimapper af en er traden daar geen verstoringen bij op.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudige noteninvoer
  • fraaie afdrukken
  • lage prijs
  • bewerken is lastig
  • gebruikersinterface complex
Hoewel Capella geheel Nederlandstalig is op een enkele Duitse term na, is het niet echt eenvoudig in het gebruik. Mocht u echter door die steile leercurve heen zijn, dan houdt u een pakket over dat nette partituren inclusief teksten kan maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Audio

Tags: